Gong ageng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gong Ageng lan Gong Suwukan - saka Commons

Gong ageng iku salah siji perangkat gamelan Jawa sing ditabuh lan sing gedhé dhéwé ukurane, diametere antara 80 nganti 100 cm utawa sakiwa-tengené 24 inci. Gong ageng uga gong suwuk iku racaké diso'ake/digantung ing pérangan mburi.

Wujud[besut | besut sumber]

Wujud gong ageng padha karo gong racaké ya iku bunder. Sing béda ukuran gong ageng iki gedhé dhéwé, lumahé rata ning ana tonjolan ing tengah-tengah. Ing gambar, gong ageng iku sing warnané radha ireng.

Swara[besut | besut sumber]

Gong ageng iki nduwé nada paling cendhèk katandhing swara piranti gamelan liyané uga sing paling jarang ditabuh ning sing paling wigati.

Fungsi[besut | besut sumber]

Gong ageng ditabuh kanggo tandha akir babagan musik sing umum diarani gongan.