Bonang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Bonang

Bonang iku perangkat gamelan Jawa kang ditabuh. Bonang iku diso'ake langsung ing wilah kayu lan diayun ing loro sisi ngisore.

Ana 2 jinis bonang ya iku:

Ing jinis gamelan tinentu uga ana bonang panembung.

Wujud[besut | besut sumber]

Wujud bonang iki meh padha kempyang ning tonjolan ing tengahe luwih dhuwur. Tabuh bonang digawé saka kayu kang rada empuk, wujude dawa, ing salah siji pucuke rada gedhé tinimbang pucuk liyané, lan ing pucuk kang gedhé iku diblebet tali. Ing grobogan utawa rancak, bonang iku ditata dadi rong baris masing-masing ana 7, dadi cacahe kabèh ana 14 ning kadang uga ana kang 12.

Kethuk, kempyang, kenong lan bonang iki sejatine kalebu jinis gong ning gong kang disokake kaya ing ayunan, ora digantung kaya gong ageng, gong suwukan lan kempul.

Swara[besut | besut sumber]