Kabupatèn Deli Serdang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Deli Serdang
Lambang Kabupatèn Deli Serdang.jpg
Lambang Kabupatèn Deli Serdang
Motto: "BHINNEKA PERKASA JAYA"
300px
Dina Dadi: 1 Juli 1946
Kutha krajan: Lubuk Pakam
Bupati: Drs. H. Amri Tambunan[1]
Wakil Bupati: H. Zainuddin Mars[1]
Jembar
 - Total:

2.498,2 km²
Kacamatan
 - Cacahe:

22 Kacamatan
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 2 Yuta
+/- 204,15 jiwa/km²
Suku Bangsa: Suku Batak, wong Melayu lan liyane
Agama: Islam, Protestan, Katulik, Hindhu lan Buddha
Basa: Basa Batak lan Basa Indonésia

Kabupatèn Deli Serdang inggih punika salah satunggalipun kabupatèn ing Provinsi Sumatra Lor, kutha Lubuk Pakam punika dados kutha krajan kabupatèn.[2] Kabupatèn nggadhahi wiyar ± 2,497.72 km km².[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Saderengipun Proklamasi Kamardikan Indonésia 17 Agustus 1945, wewengkon ingkang sapunika misuwur kanthi nama Kabupatèn Deli Serdang punika awujud krajaan (Kasultanan Deli ingkang punjeripun ing Kutha Medan lan Kasultanan Serdang ingkang punjeripun ing Perbaungan.[1]

Kabupatèn Deli lan Serdang dipuntetepaken minangka laladan otonom manut Undhang-undhang Nomor 22 tahun 1984 bab Undhang-undhang Pokok-pokok Pamarentahan Laladan lan Undhang-undhang Nomor 7 darurat taun 1965.[1] Dinten dadosipun Kabupatèn Deli Serdang dipuntetepaken tanggal 1 Juli 1946.[1] Adhedhasar Peraturan Pamarèntah nomer 7 Tahun 1987, Kutha krajan Kabupatèn Deli Serdang dipunpindhahaken saking Kutha Medan dhateng Lubuk Pakam kanthi lokasi perkantoran ing Tanjung Garbus ingkang dipunresmekaken déning Gubernur Sematra Ler nalika tanggal 23 Desember 1986.[1]

Geografis[besut | besut sumber]

2°57’-3°16’ Lintang Ler lan ing antawisipun 98°33’-99°27’ Bujur Wetan.[3]

Pemerentahan[besut | besut sumber]

Bupati[besut | besut sumber]

Kacathet salebeting sajarah, Kabupatèn Deli Serdang nggadhahi pangarsa utawi bupatinggih punika:[1]

  1. Moenar S. Hamidjojo,
  2. Sampoerno Kolopaking,
  3. Wan Oemaroeddin Barus (1 Februari 1951 ngantos 1 April 1958),
  4. Abdullah Eteng (1 April 1958 ngantos 11 Januari 1963),
  5. Abdul Kadir Kendhal Keliat (11 Januari 1963 ngantos 11 November 1970),
  6. Haji Baharoeddin Siregar (11 November 1970 ngantos 17 April 1978),
  7. Abdul Muis Lubis ( 17 April 1978 ngantos 3 Maret 1979),
  8. H. Tenteng Ginting (3 Maret 1979 ngantos 3 Maret 1984 ),
  9. H. Wasiman ( 3 Maret 1984 ngantos 3 Maret 1989),
  10. H. Ruslan Mansur ( 3 Maret 1989 ngantos 1994 ),
  11. H. Maymaran NS (3 Maret 1994 ngantos 3 Maret 1999),
  12. Drs.H. Abdul Hafid, MBA (3 Maret 1999 ngantos 7 April 2004),
  13. Drs. H. Amri Tambunan (periode 2004 ngantos 2009),
  14. Drs. H. Amri Tambunan (periode 2009 ngantos 2014).[1]

Kacamatan ing Kabupatèn Deli Serdang[besut | besut sumber]

Kabupatèn Deli Serdang ketata jroning 22 kacamatan, 14 kalurahan lan 380 désa.[2] Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn iki ya iku:[2]

  1. Bangun Purba
  2. Batang Kuis
  3. Beringin
  4. Biru-Biru
  5. Deli Tua
  6. Galang
  7. Gunung Meriah
  8. Hamparan Perak
  9. Kutalimbaru
  10. Labuhan Deli
  11. Lubuk Pakam
  12. Namo Rambe
  13. Pagar Marbau
  14. Pancur Batu
  15. Pasisir Labu
  16. Percut Sei Tuan
  17. Petumbak
  18. Sibolangit
  19. Sinembah Tanjungmuda Hulu
  20. Sinembah Tanjungmuda Hilir
  21. Sunggal
  22. Tanjung Morawa

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id)Sejarah Singkat Kabupatèn Deli Serdang dipununduh tanggal 3 Maret 2012
  2. ^ a b c d (id)Peta Deli Serdang dipununduh tanggal 3 Maret 2012
  3. ^ (id)Penduduk Deli Serdang dipununduh tanggal 3 Maret 2012