Kabinet Persatuan Nasional

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kabinèt Persatuan Nasionaliku Kabinèt pamaréntahan Présidhèn RI kapapat Abdurrahman Wahid (1999-2001). Kabinèt iki dumadi saka sawetara mantri koordinator, Mantri pamimpinDdepartemen, mantri nagara, Sekretaris Nagara, lan Jaksa Agung.

Susunan[besut | besut sumber]

Susunan Kabinèt iki didhasaraké marang Dudutan Présidhèn Républik Indonésia No. 355/M Taun 1999, tanggal 26 Oktober 1999, ngenani Pambentukan Kabinèt periode taun 1999-2004, ditapakastani déning Présidhèn Abdurrahman Wahid.[1][2]

Mantri koordinator[besut | besut sumber]

No. Jabatan Jeneng
Pambentukan
(26 Oktober 1999)
Perombakan I
(23 Agustus 2000)
Perombakan II
(1 Juni 2001)
Perombakan III
(12 Juni 2001)
1 Mantri Koordinator Babagan Pulitik lan Kaamanan
(kanthi jeneng Mantri Koordinator Babagan Pulitik, Sosial, lan Kaamanan wiwit perombakan I)
Wiranto
(nganti15 Fèbruari 2000)[3],
Surjadi Soedirdja
(wiwit 15 Fèbruari 2000)
Susilo Bambang Yudhoyono Agum Gumelar
2 Mantri Koordinator Babagan Ékonomi, Kauangan lan Indhustri Kwik Kian Gie
(nganti10 Agustus 2000)[4]
Rizal Ramli Burhanuddin Abdullah
3 Mantri Koordinator Babagan Kesejahteraan Rakyat lan Pangentasan Kemiskinan
(digabungkan dengan Mantri Koordinator Babagan Pulitik lan Kaamanan wiwit perombakan I)
Hamzah Haz
(nganti26 November 1999)[5],
Basri Hasanuddin
(wiwit 26 November 1999)
Ora ana

Mantri departemen[besut | besut sumber]

No. Jabatan Jeneng
Pembentukan
(26 Oktober 1999)
Perombakan I
(23 Agustus 2000)
Perombakan II
(1 Juni 2001)
Perombakan III
(12 Juni 2001)
4 Mantri Dalam Negeri
(kanthi jeneng Mantri Dalam Negeri lan Otonomi Laladan wiwit perombakan I)
Surjadi Soedirdja
5 Mantri Luar Negeri Alwi Shihab
6 Mantri Pertahanan Juwono Sudarsono Mohammad Mahfud
(nganti20 Juli 2001)[6],
Agum Gumelar
(wiwit 20 Juli 2001)
7 Mantri Hukum lan Perundang-undangan
(kanthi jeneng Mantri Kehakiman lan Hak Asasi Manungsa wiwit perombakan I)
Yusril Ihza Mahendra
(nganti7 Fèbruari 2001)[7],
Baharuddin Lopa
(wiwit 7 Fèbruari 2001)
Marsillam Simanjuntak
(nganti20 Juli 2001)[6],
Mohammad Mahfud
(wiwit 20 Juli 2001)
8 Mantri Kauangan Bambang Sudibyo Prijadi Praptosuhardjo Rizal Ramli
9 Mantri Pertambangan lan Energi
(kanthi jeneng Mantri Energi lan Sumber Daya Mineral wiwit perombakan I)
Susilo Bambang Yudhoyono Purnomo Yusgiantoro
10 Mantri Perindustrian lan Perdagangan Muhammad Jusuf Kalla
(nganti26 April 2000)[8],
Luhut Binsar Panjaitan
(wiwit 26 April 2000)
11 Mantri Pertanian
(kanthi jeneng Mantri Pertanian lan Kehutanan wiwit perombakan I)
Mohamad Prakosa Bungaran Saragih
12 Mantri Kehutanan lan Perkebunan
(kanthi jeneng Mantri Muda Kehutanan (mantri nagara) wiwit perombakan I)
Nur Mahmudi Ismail
(nganti15 Maret 2001)[9],
Marzuki Usman
(wiwit 15 Maret 2001)
13 Mantri Perhubungan Agum Gumelar Budi Mulyawan
14 Mantri Eksplorasi Laut
(kanthi jeneng Mantri Kelautan lan Perikanan wiwit perombakan I)
Sarwono Kusumaatmadja Rokhmin Dahuri
15 Mantri Tenaga Kerja
(kanthi jeneng Mantri Tenaga Kerja lan Transmigrasi wiwit perombakan I)
Bomer Pasaribu Al Hilal Hamdi
16 Mantri Keséhatan
(kanthi jeneng Mantri Keséhatan lan Kasajahtran Sosial wiwit perombakan I)
Achmad Sujudi
17 Mantri Pendidikan Nasional Yahya Muhaimin
18 Mantri Agama Muhammad Tolchah Hasan
19 Mantri Permukiman lan Pengembangan Wewengkon Républik Indonésia
(kanthi jeneng Mantri Pemukiman lan Prasarana Wewengkon wiwit perombakan I)
Erna Witoelar

Mantri nagara[besut | besut sumber]

No. Jabatan Jeneng
Pembentukan
(26 Oktober 1999)
Perombakan I
(23 Agustus 2000)
Perombakan II
(1 Juni 2001)
Perombakan III
(12 Juni 2001)
20 Mantri Nagara Riset lan Teknologi AS Hikam
21 Mantri Nagara Koperasi lan Pengusaha Cilik Menengah
(kanthi jeneng Mantri Nagara Urusan Koperasi lan Usaha Cilik lan Menengah wiwit perombakan I)
Zarkasih Nur
22 Mantri Nagara Lingkungan Urip Alexander Sonny Keraf
23 Mantri Nagara Otonomi Laladan Républik Indonésia
(digabungkan dengan Mantri Dalam Negeri wiwit perombakan I)
Ryaas Rasyid Ora ana
24 Mantri Nagara Pariwisata lan Kesenian
(kanthi jeneng Mantri Kabudayan lan Pariwisata (mantri departemen) wiwit perombakan I)
Hidayat Jaelani I Gede Ardika
25 Mantri Nagara Penanaman Modal lan Pembinaan Badan Usaha Milik Nagara
(dibubarkan padha perombakan I)
Laksamana Sukardi
(nganti26 April 2000)[8],
Rozi Munir
(wiwit 26 April 2000)
Ora ana
26 Mantri Nagara Pemuda lan Olah Raga
(dibubarkan padha perombakan I)
Mahadi Sinambela Ora ana
27 Mantri Nagara Pekerjaan Umum
(dibubarkan padha perombakan I)
Rozik Boedioro Soetjipto Ora ana
28 Mantri Nagara Pemberdayaan Perempuan
(merangkap Kepala Badan Koordinasi Keluarga Berencana Nasional wiwit perombakan I)
Khofifah Indar Parawansa
29 Mantri Nagara Urusan Hak Asasi Manungsa
(digabungkan dengan Mantri Hukum lan Perundang-undangan wiwit perombakan I)
Hasballah M. Saad Ora ana
30 Mantri Nagara Transmigrasi lan Kependudukan
(digabungkan dengan Mantri Tenaga Kerja wiwit perombakan I)
Al Hilal Hamdi Ora ana
31 Mantri Nagara Pendayagunaan Aparatur Nagara Freddy Numberi Ryaas Rasyid
(nganti3 Januari 2001)[10]
Anwar Supriyadi
32 Mantri Nagara Masalah-Masalah Kemasyarakatan
(dibubarkan padha perombakan I)
Dr. Anak Agung Gde Agung Ora ana
33 Mantri Muda Urusan Percepatan Pembangunan Kawasan Timur Indonésia Ora ana Manuel Kaisiepo
34 Mantri Muda Urusan Rekstrukturisasi Ékonomi Nasional
(diwangun padha perombakan I lan dibubarkan padha perombakan II)
Ora ana Cacuk Sudarijanto Ora ana

Pejabat setingkat mantri[besut | besut sumber]

No. Jabatan Jeneng
Pembentukan
(26 Oktober 1999)
Perombakan I
(23 Agustus 2000)
Perombakan II
(1 Juni 2001)
Perombakan III
(12 Juni 2001)
35 Jaksa Agung Marzuki Darusman Baharuddin Lopa
(nganti10 Juli 2001)[6],
Marsillam Simanjuntak
(wiwit 10 Juli 2001)
36 Panglima Tentara Nasional Indonésia Widodo AS
37 Sekretaris Nagara Alirahman
(nganti15 Fèbruari 2000)[11],
Bondan Gunawan
(15 Fèbruari29 Mèi 2000)[12],
Djohan Effendi
(wiwit 29 Mèi 2000)

Sekretaris Kabinèt[besut | besut sumber]

Pada tanggal 4 Januari 2000, berdasarkan Dudutan Présidhèn RI No. 4 Tahun 2000 Tentang Pengangkatan Sekretaris Kabinèt sebagai Kepala Sekretariat Kabinèt, diangkat Marsillam Simanjuntak sebagai Sekretaris Kabinèt.[13] Pada tanggal 5 Juli 2001, Marzuki Darusman menggantikan Marsillam yang diangkat menjadi Mantri Kehakiman lan HAM.

Perombakan[besut | besut sumber]

Présidhèn Abdurrahman Wahid melakukan pergantian susunan Kabinèt Persatuan Nasional padha 23 Agustus 2000 berdasarkan Dudutan Présidhèn Républik Indonésia Nomor 234/M Tahun 2000.[14]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Keputusan Presidhèn Républik Indonésia No. 355/M Tahun 1999, tertanggal 26 Oktober 1999
  2. Gus Dur lan Kabinèt Tambal-Sulam
  3. Wiranto dilèrèni amarga pamriksan yuridis ngenani peranan sajeroning pelanggaran hak asasi manungsa ing Timor Timur isih lumaku. [1]
  4. Kwik Kian Gie mundur.
  5. Hamzah Haz mundur.
  6. a b c Pergantian iki terkait dengan meninggalnya Baharuddin Lopa di Riyadh, Arab Saudi.
  7. Gus Dur nyuwun supaya Yusril Ihza Mahendra mundur amarga dianggep wis ora bisa nyambutgawé bebarengan sajeroning Kabinèt. Sadurungé Yusril wis ngusulaké marang Présidhèn supaya mundur.
  8. a b Laksamana Sukardi lan Jusuf Kalla dicopot 24 April 2000 amarga dianggep kalibat KKN.
  9. Nurmahmudi Ismail dicopot kanggo luwih ngundhakaké koordinasi, ora kuwagang ngendhalèkaké Parté Keadilan.
  10. Ryaas Rasyid mundur karena perbedaan visi dengan Présidhèn.
  11. Alirahman mundur pada 4 Januari 2000.
  12. Bondan Gunawan mundur.
  13. Keputusan Presidhèn Républik Indonésia No. 4 Tahun 2000, tertanggal 4 Januari 2000
  14. Keputusan Presidhèn Républik Indonésia No. 234/M Tahun 2000, tertanggal 23 Agustus 2000


Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Kabinèt pamaréntahan Indonésia
Didhisiki déning:
Kabinèt Reformasi Pembangunan
{{{jabatan}}}
26 Oktober 19999 Agustus 2001
Diganti déning:
Kabinèt Gotong Royong