Marsillam Simanjuntak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Marsillam Simanjuntak
Marsilamsimanjuntak.jpg
Mantri Hukum lan Hak Asasi Manungsa Républik Indonésia 23
Linggih
2 Juni 2001 – 20 Juli 2001
PrésidhènAbdurrahman Wahid
Kang sadurungéBaharuddin Lopa
Kang sawiséMohammad Mahfud
Jaksa Agung Républik Indonésia 18
Linggih
10 Juli 2001 – 9 Agustus 2001
PrésidhènAbdurrahman Wahid
Kang sadurungéBaharuddin Lopa
Kang sawiséM. A. Rachman
Rerincèn dhiri
Lair (1943-02-23) Fèbruari 23, 1943 (umur 76)
Jepang Yogyakarta, Masa Pendudukan Jepang
BangsaIndonésia

Marsillam Simanjuntak (lair ing Yogyakarta, 23 Fèbruari 1943; umur 76 taun) inggih punika aktivis Forum Dèmokrasi (Fordèm) ingkang ugi tilas Sekretaris Kabinet lan Jaksa Agung nalika wekdal pamaréntahanipun Abdurrahman Wahid (Gus Dur).[1] Panjenenganipun pinitados déning Présidhén Susilo Bambang Yudhoyono dados pandheganipun Unit Kerja Présidhèn kanggé Pangelolaan Program Reformasi (UKP3R).[1]

Marsillam Simanjuntak naté dipunkunjara ngantos 17 wulan dangunipun ing griya tahanan militér, sasampunipun dipuntuduh ndhèrèk Prastawa Malari lan boten naté dipunadili, nalika wekdal pamaréntahanipun Ordhe Enggal (Golkar).[1] Lulusan Fakultas kadhokteran universitas Indonésia (1971) punika miwiti kariéripun minangka dhokter penerbangan ing Maskapé Panerbangan garuda.[1] Medal saking tahanan militér (1975), panjenenganipun pinitados minangka Kepala kaséhatan Garuda.[1] Nanging salajengipun, Marsillam dipunpensiunaken amargi nulak dados anggota Korps Pegawé Negeri (Korpri) lan indoktrinasi P-4.[1]

Salajengipun Marsillam aktif minangka aktivis dèmokrasi ing Forum Dèmokrasi (Fordèm) sesarengan kaliyan K. H. Abdurrahman Wahid (Gus Dur).[2] Nalika Gus Dur kapilih dados présidhèn (1999-2001), Marsillam dipundadosaken Sekretaris Kabinet lan naté njabat Jaksa Agung sasampunipun pejabat sadèrèngipun Baharuddin Lopa tilar donya. Panjenenganipun ugi naté njabat Mantri Kehakiman minangaka gantosipun Yusril Ihza Mahendra.[2] Nalika prosès seleksi pamilihan dados anggota Komisi Pambrastan Korupsi (KPK), sajatosipun Marsillam pikantuk ranking paling inggil.[2] Annaging sasampunipun asil seléksi dipunpasrahaken dhateng DPR, Marsillam boten kapilih.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f Marsillam Simanjuntak Dhémokrat Berintegritas Tinggi dipunundhuh tanggal 9 Oktober 2011)
  2. a b c d Marsillam Simanjuntak, Batak dari Yogyakarta dipunundhuh tanggal 9 Oktober 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]