Gerty Cori

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Gerty Cori
Gerty Theresa Cori.jpg
Gerty Cori in 1947
Lair Gerty Theresa Radnitz
(1896-08-15)Agustus 15, 1896
Prague, Austro-Hungarian Empire
Pati Oktober 26, 1957(1957-10-26) (umur 61)
Jalaran pati Myelosclerosis
Padunungan American
Jeneng liya Gerty Theresa Cori
Almamater German Charles-Ferdinand University in Prague
Pakarya Biochemist
Kondhang awit Extensive research on carbohydrate metabolism; described the Cori cycle; identified Glucose 1-phosphate
Bojo Carl Ferdinand Cori (o. 1920–57)
Bebungah Many awards and recognitions, including Penghargaan Nobel dalam Fisiologi atau Kedhokteran (1947)
Gerty Cori with her husband and fellow-Nobelist, Carl Ferdinand Cori, in 1947.

dr. Gerty Theresa Cori (kalair Radnitz) (lair ing Praha, 15 Agustus 1896 – pati 26 Oktober 1957 ing yuswa 61 taun) inggih punika wanita kapisanan saking Amerika Serikat[1] ingkang pikantuk Penghargaan Nobel Fisiologi utawi Kedhokteran nalika taun 1947, ingkang dipuntampi kaliyan garwanipun dr. Carl Ferdinand Cori, lan dr. Bernardo Houssay saking Argentina.[2]

Pagesangan Awal[besut | besut sumber]

dr. Cori lair nalika tanggal 15 Agustus 1896 wonten ing Praha, ingkang wekdal punika minangka bagéyan saking Kekaisaran Austria-Hungaria. Piyambakipun minangka ingkang palng sepuh saking 3 putri Martha lan Otto Radnitz, manajer pabrik gula. Kulawarga punika Yahudi lan piyambakipun dipundhidhik déning guru privat.[3] Nalika yuswanipun 16 taun lan dipunpangaruhi déning pakdhénipun, ingkang minangka profesor kedhokteran anak wonten ing Universitas Praha, Cori milih sinau kedhokteran. Piyambakipun lulus kanthi gelar dhokter nalika taun 1920.

Nalika piyambakipun nempuh pendidikan ing Fakultas Kedhokteran, piyambakipun kapanggih kaliyan Carl F. Cori, kanca sekolahipun. Kekalihipun sami-sami ngalami kathah kegiyatan njawi lan kagungan minat wonten ing panalitén laboratorium. Lajeng kekalihipun palakrama nalika tanggal 5 Agustus 1920, lan pikantuk kedudukan ing Universitas Wina. Lajeng milih ngrembakaken karier wonten ing babagan panalitén kedhokteran tinimbang praktik dhokter.

Nalika taun 1922, kekalihipun sami emigrasi ing Amerika Serikat saperlu gabung kaliyan staf ing Buffalo's New York Institute of Malignant Diseases. Piyambakipun dados asisten patologi lan piyambakipun dipuntunjuk minangka asisten biokimia. Kelalihipun dados warga nagara Amerika Serikat nalika taun 1928 lan wonten ing taun 1936, kekalihipun sapun kagungan putra tunggal, Carl Thomas. Sadangunipun wonten ing Buffalo, kekalihipun sami konsentrasi wonten ing "penyerapan" gula saking usus lan pangaruh epinefrin insulin wonten ing karbohidrat ingkang dipunserap lan utawi pembentukan lan degradasi gliserin.[4]

Taun-taun pungkasan[besut | besut sumber]

Nalika musim panas 1947, piyambakipun wiwit ngraosaken gejala Myelofibrosis, penyakit penyempitan tulang ingkang jarang kadadosan. Antawis 10 taun piyambakipun nerusaken karyanipun, ngalami mumet ananging boten purun mungkasi kegiyatan laboratoriumipun. Nalika 26 Oktober 1957, piyambakipun sééda akibat gagal ginjal.

Trivia[besut | besut sumber]

Penyiar misuwur, Edward R. Murrow, memuji persembahan, ketulusan intelektual, keteguhan, lan profesionalismenipun saperlu balesan wonten ing biokimia.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Pranala Njaba[besut | besut sumber]



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gerty_Cori&oldid=1052805"