David Baltimore

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
David Baltimore
DavidBaltimore2008.JPG
Baltimore in 2008
Lair (1938-03-07)Maret 7, 1938
New York City, New York, USA
Bangsa United States
Alma mater Swarthmore College
Rockefeller University
Kondhang ing Reverse transcriptase
Baltimore classification
Wong tuwa(s) Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Modul:TableTools' not found.
Bebungah Penghargaan Nobel dalam Fisiologi atau Kedhokteran (1975)
Karièr ngèlmiah
Babagan Biology
Institutions Massachusetts Institute of Technology
Rockefeller University
California Institute of Technology

David Baltimore (lair ing New York City, Amérika Sarékat, 7 Maret 1938; umur 79 taun) inggih punika salah satunggaling ahli biologi saking Amérika Sarékat.[1]

Piyambakipun minangka lulusan Swarthmore College (sarjana, 1960) punika pikantuk gelar Ph.D. saking Rockefeller University nalika taun 1964. Saking taun 1965 dumugi taun 1968, Baltimore makarya wonten ing Salk Institute for Biological Studies wonten ing La Jolla, California. Nalika taun 1968, Baltimore nampi kedudukan ing MIT minangka profesor kolega mikrobiologi; piyambakipun minggah pangkat dados Profesor Biologi wonten ing Massachusetts Institute of Technology nalika taun 1972. Wiwit taun 1973, piyambakipun dados Profesor Mikrobiologi American Cancer.[2]

Nalika taun 1975, ing yuswa kaping 37, nalika wonten ing Institut Teknologi Massachusetts, piyambakipun pikantuk Bebungah Nobel ing babagan Kedhokteran, sesarengan kaliyan Howard Temin lan Renato Dulbecco, kanggé "penemuan" babagan transkriptase berkebalikan, ingkang ngubah RNA ing salebeting DNA. Karya punika ngasoraken dogma ingkang wonten dumugi awal 1970-an: bilih DNA éwah ing RNA, ingkang wonten ing giliranipun ngasilaken protein. Transkriptase berkebalikan inggih punika faktor wigati wonten ing reproduksi retrovirus kados ta HIV.[3]

Sadangunipun ing MIT, Baltimore madegaken Whitehead Institute for Biomedical Research. Piyambakipun minangka organizer konferènsi Asilomar babagan DNA rekombinan wonten ing taun 1975.

Kanggé sapérangan ageng tokoh nonsains, Baltimore misuwur wonten ing prastawa kejahatan ilmiah. Nalika taun 1986, Baltimore dados salah satunggaling pengarang karya ilmiah babagan kekebalan kaliyan Thereza Imanishi-Kari lan sanés-sanèsipun. Sabibaripun Imanishi-Kari dipundakwa malsukaken data, awalipun Baltimore nolak narik malih kertas punika (éwadéné ing pungkasan dipuntindakaken ugi). Amargi panalitén punika dipunparingi bééa déning pamarétah fédheral Amérika Sarékat lumantar National Institutes of Health, perkawis punika dipunpendhet alih déning Konggrès AS, ing pundi kanthi agresif dipundhéréki déning anggota perwakilan John Dingell antawis sanèsipun. Amargi "kontroversi" ingkang lumampah terus, lajeng ing taun 1991 Baltimore dipunpaksa mandhap saking kalungguhan pimpinan Universitas Rockefeller, ingkang piyambakipun dipunangkat namung satunggal taun langkung awal. Ing taun 1996, satunggaling tiyang panel ahli ingkang dipuntunjuk déning pamaréntah fédheral ngresikaken nama Imanishi-Kari saking kanisthan.

Baltimore kagungan prabawa ingkang ageng wonten ing kawicaksanan nasional wonten ing perkawis ingkang gegayutan kaliyan DNA rekombinan lan wabah AIDS. Baltimore dipunangkat mingangka pimpinan California Institute of Technology ing taun 1997. Piyambakipun minangka anggota dewan editor Encyclopædia Britannica.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]