Hermann Joseph Muller

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hermann Joseph Muller
Hermann Joseph Muller.jpg
Miyos 21 Desember 1890
New York City, New York, AS
Tilar donya 5 April 1967 (umur 76)
Indianapolis, Indiana, AS
Kabangsan Amerika Serikat
Bidhang Genetics, molecular biology
Doktoral advisor Thomas Hunt Morgan
Doctoral students H. Bentley Glass
Kaahlian The genetic effects of Radiation
Notable awards

1946 Penghargaan Nobel dalam Fisiologi atau Kedokteran
Linnean Society of London's Darwin-Wallace Medal (1958).
Fellow of the Royal Society[1]


1963 Humanist of the Year (American Humanist Association)
Agama Atheist[1]

Herman Joseph Muller (lair 21 Desember 1890 – tilar donya 5 April 1967 kanthi umur76 taun) inggih punika genetika Amerika Serikat ingkang manggihaken ing taun 1926 bilih mutasi saged kanthi damelan dipunsebabaken sinar X. Punika nedahaken bilih mutasi boten benten kaliyan éwah-éwahan kimiawi. Piyambakipun pikantuk Penghargaan Nobel kanggé bidang kedokteran nalika taun 1946. [2]

Muller dipunlairaken wonte ing New York City lan ngangsu kawruh wonten ing Universitas Columbia. Nalika taun 1919 Muller manggihaken bilih tingkat mutasi minggah amargi panas, lan bilih panas punika boten mesthi kagungan pangaruh tumrap kromosom wonten ing sawijining pasangan kromosom. Saking punika piyambakipun mendhet dudutan bilih mutasi nglibataken éwah-éwahan wonten ing tingkat molekul utawi submolekul.[3]

Panalitén[sunting | sunting sumber]

Salajengipun, piyambakipun nindakaken éskpérimén kanthi sinar X minangka cara kanggé "menginduksi" mutasi. Nalika taun 1926 piyambakipun sampun mbuktikaken kasuksésanipun metode punika. Panalitén Muller ngyakinanek piyambakipun bilih méh sedaya mutasi kagungan sipat ingkang bebaya. Wonten ing proses evolusi ingkang normal, mutan ingkang bebaya badhé mati lan namung sekedhik kémawon ingkang migunani ingkang badhé tetep urip, ananging piyambakipun pitados bilih menawi tingkat mutasi langkung inggil, jumlah individu boten sampurna mbok menawi langkung ageng kanggé spesies minangka sedayanipun kanggé saged "bertahan".[3]


Nalika taun 1920 piyambakipun kagabung kaliyan Universitas Texas, Austin, lajeng dados profesor zoologi. Muller ébah babagan boten wontenipun pigunan sinar X wonten ing diagnosis lan perawatan, lan "menekankan" wonten ing peraturan kaslametan kanggé mesthékaken tiyang ingkang kadang kala kénging sinar X cekap kalindhungi. Piyambakipun ugi nentang uji bom nuklir. [4]

Kedhala-kendhala ingkang dipunraosaken saperlu ngungkapaken pandangan-pandangan politik sosialisipun nyebabaken piyambakipun ninggalaken Amerika Serikat nalika taun 1932. Saking 1933 piyambakipun kerja wonten ing Institut Genetika wonten ing Uni Soviet. Ananging pamikiran ingkang lepat saking Trofim Lysenko wiwit "mendominasi" panalitén biologi Uni Soviet. Piyambakipun kanthi prasaja nyikapi kanthi kritis tumrap Lysenkoism, lan akibatipun Muller kapeksa tindak (saking Uni Soviet) nalika taun 1937. [4]

Sabibaripun dinas wonten ing "Perang Saudara Spanyol", piyambakipun makarya ing Institut Genetika Hewan wonten ing Edinburgh. Nalika taun 1940 piyambakipun kondur malih ing Amerika Serikat, dados guru besar Universitas Indiana nalika taun 1945. [4]

Kulawarga[sunting | sunting sumber]

Muller nikah dkaliyan Jessie M. Jacobs, nalika taun 1923. Saking palakrama punika pikantuk 1 putra, David Eugene. Wonten ing 1939 piyambakipun palakrama kaliyan Dorothea Kantorowicz lan pikantuk 1 putri, Helen Juliette.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]



Ĝ