Sosialisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Sosialis)

Istilah sosialisme utawa sosialis bisa ngacu marang sapérangan perkara sing ana gayutané karo ideologi utawa golongan ideologi, sistem ékonomi, lan nagara. Istilah iki wiwit dipigunakaké wiwit awal abad kaping 19. Sajeroning basa Inggris, istilah iki dipigunakaké pisanan kanggo nyebut pangikut Robert Owen nalika taun 1827. Ing Prancis, istilah iki ngacu marang para pangikut dhoktrin Saint-Simon nalika taun 1832 sing dipopulèraké déning Pierre Leroux lan J. Regnaud sajeroning l'Encyclopédie Nouvelle[1]. Panggunaan istilah sosialisme asring dipigunakaké sajeroning manéka kontèks sing béda-béda déning manéka golongan, nanging mèh kabèh sepakat yèn istilah iki awalé saka pergolakan kaum buruh indhustri lan buruh tani nalika abad kaping 19 tekan awal abad kaping 20 adhedhasar prinsip solidaritas lan merjuwangaké masarakat egalitarian sing karo sistem ékonomi miturut dhèwèké bisa ngladèni masarakat akèh tinimbang mung saglintir èlit.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ A History of Socialist Thought, Volume 1 (1965), kaca. 1-2

Pratélan pustaka[besut | besut sumber]

  • Engels, Friedrich. 1884. The Origin of the Family, Private Property and the State. Zurich.
  • Fried, Albert. 1964. Socialist Thought: A Documentary History. Garden City, New York: Doubleday Anchor.
  • G.D.H. Cole. 1965, 2003. History of Socialist Thought. Macmillan and St. Martin's Press, Palgrave Macmillan (cetak ulang). ISBN 1-4039-0264-X.
  • Halevy, Elie. 1937. Histoire du Socialisme Européen. Paris: Gallimard.
  • Harrington, Michael. 1972. Socialism. New York: Bantam.
  • Ollman, Bertell (ed.). 1998. Market Socialism: The Debate Among Socialists. ISBN 0-415-91967-3.
  • Panitch, Leo. Renewing Socialism: Democracy, Strategy and Imagination. ISBN 0-8133-9821-5.
  • Weinstein, John. 2003. Long Detour: The History and Future of the American Left. Westview Press. ISBN 0-8133-4104-3.
  • Wilson, Edmund. 1940. To the Finland Station: A Study in the Writing and Acting of History. Garden City, New York: Doubleday Anchor.