Hans Spemann

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Hans Spemann

Hans Spemann (Stuttgart, 27 Juni 1869 - Freiburg im Breisgau, 9 September 1941) inggih punika salah satunggaling embriolog Jerman ingkang dados salah satunggaling pelopor embriologi modern, lan minangka salah satunggal saking 2 embriolog ingkang naté dipunanugrahi Penghargaan Nobel. Studinipun katujokakaen ing diferensiasi sel embrio sadangunipun pertumbuhan organisme.[1]

Pendidikan[besut | besut sumber]

Spemann, dipundidik wonten ing Universitas Heidelberg lan München sadéréngipun nampi gelar dhoktor wonten ing babagan botani, zoologi, lan fisika wonten ing Lembaga Zoologi Universitas Würzburg nalika taun 1895. Ketertarikan Spemann kaliyan embryologi boten kawiwitan nalika taksih sinau wonten ing pendidikanipun, nalika sadangunipun mangsa dingin taun 1896 piyambakipun maos buku Plasma Kuman: Téyori Pewarisan karya August Weismann nalika piyambakipunwonten ing sawijining sanatorium saperlu marékaken tuberkulosis ingkang dipuntandang.[2]

Prestasi[besut | besut sumber]

Nalika taun 1902, Spemann,ingkang kanthi pinter migunakaken satunggal helai rambut minangka simpul, saged kasil mecahaken sel saking embrio salamander 2 sel, lan manggihaken salamander normal saking saben sel. Karyanipun mbantah téyori Weismann bilih sel kélangan informasi genetik nalika madeg piyambak. Wonten taun ingkang sami, Spemann mendhet dudutan wonten ing wiwitan bilih wonten ing tahap tartamtu pertumbuhan, ingkang dipunsebut determinasi, sel embrio badhé "berdiferensiasi".[3]

Wonten ing pungkasan taun 1920-an Spemann nglajengaken karyanipun kanthi salamander. Piyambakipun mindhahaken nukleus embrio kanthi 16 sel ing sel embrio salamander tunggal ingkang tanpa nukleus. Sel punika nyedot nukleus lan tumuwuh dados salamander normal. Kanthi prosès punika, Spemann nyampurnakaken salah satunggaling ékspérimén kloning ingkang kapisanan migunakaken metode transfer nuklir. Kanthi karyanipun ingkang terbit taun 1938 ingkang gadhah judhul Pertumbuhan dan Induksi Embrio, Spemann ngajukaken "eksperimen fantastik" saking "pengkloningan" organisme saking sel terdiferensiasi éwadéné ingkang diwasa migunakaken metode transfer nuklir. Nanging, sadangu masa punika, Spemann boten gadhah tèknologi saperlu nyampurnakaken pamanggihipun, lan kloning ingkang dipunajukaken boten rampung dumugi kasuksésanipun Robert Briggs lan Thomas J. King nalika taun 1952.[3]

Nalika tun 1935, Spemann dipunanugrahi Nobel Kedhokteran kanggé efek organiser, kasus ing pundi salah satunggaling pérangan embrio, nalika dipuncangkokaken ing laladan embrio sanès njalari éwah-éwahan wonten ing jaringan sakitaripun.[4]

Kajawi punika panemon embriologinipun ingkang gadhah prabawa ageng, tekad Spemann ingkang alih-alih wonten pendamelan piranti laboratorium ingkang pas njalari sajumlah kemajuan wonten ing piranti bedhah mikro nalika gesangipun.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1]
  2. ^ [2]
  3. ^ a b [3]
  4. ^ [4]

Pranala njaba[besut | besut sumber]