Karl Landsteiner

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Karl Landsteiner
Patung Karl Landsteiner
Lair(1868-06-14)Juni 14, 1868
Baden bei Wien, near Vienna (Austria)
PatiJuni 26, 1943(1943-06-26) (umur 75)
New York City
PadununganUnited States
KabangsanUnited States
BabaganMedicine, Virology,
InstitusiUniversity of Vienna
Rockefeller Institute for Medical Research in New York
Alma materUniversity of Vienna
Misuwur amargadevelopment of blood group system

discovery of Rh factor

discovery of poliovirus
Notable awardsNobel Prize in Physiology or Medicine (1930)

Karl Landsteiner ya iku penemu golongan getih.[1] Landsteiner lair ing Wina, Austria tanggal 14 Juni 1868.[1] Jenenge bapake ya iku Leopold Landsteiner ya iku siji jurnalis kang misuwur.[1] Bapake tinggal donya nalika Landsteiner umur enem taun.[1] Banjur dhèwèké mung urip karo ibune ya iku Fanny Hes.[1] Nalika isih dadi mahasiswa, Landsteiner nganakaké pirang-pirang panaliten biokimia.[1] ing taun 1891, dhèwèké ngumumake paperngenani prabawa diet tumrap komposisi getih.[1] Landsteiner sinau ngèlmu kadhokteran ing Universitas Wina lan lulus ing taun 1891.[1] Dhèwèké banjur sinau bab kimia ing Laboratorium Hantzsch ing Zunich, Laboratorium Emil Fischer ing Wurzburg, lan Laboratorium E Bambebger ing Munich.[1] Sawisé dhèwèké sinau ing telung laboratorium mau, dhèwèké bali ing Wina lan nyambut gawé ing Rumah Sakit Umum Wina.[1]

Ing taun 1896, dhèwèké dadi asisten Max von Gruber ing Institut Higiene ing Wina.[2] Nalika iku, dhèwèké kepéngin sinau babagan mekanisme kekebalan lan sipat antibody.[2] Ing penemuane kang ngrembag babagan anatomi patologi, histologi, lan imunologi dipamerake ing taun 1919.[2] Ing karyané, dhèwèké njlentrehake asil observasi lan deskripsi ngenani biologi kanthi teliti.[2] Nanging panemone kang misuwur ing taun 1901 ya iku ngenani golongan getih.[2] Karl Lansteiner tinggal donya nalika tanggal 24 Juni 1943 akibat kena serangan jantung.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 181]
  2. a b c d e f [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 180]