Willem Einthoven

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Willem Einthoven
Willem Einthoven.jpg
Willem Einthoven in 1906
Lair May 21, 1860
Semarang
Pati September 29, 1927
Leiden, Netherlands
Bangsa Netherlands
Alma mater Universitas Utrecht
Kondhang ing Electrocardiogram
Bebungah Nobel Prize in Medicine in 1924
Karièr ngèlmiah
Babagan Physiology
Institutions Universitas Leiden

Willem Einthoven ya iku penemu Electrocardiogra (ECG).[1] ECG ya iku piranti kanggo ngukur owah-owahan listrik.[1] Wiiem Einthove ya iku wong Walanda kang lair ing Indonésia, ya iku ing kutha Semarang, Jawa Tengah, taun 1860.[1] Sepuluh taun candhaké dhèwèké ngalih ana ing Walanda lan manggon ana ing Utrech.[1] Dhèwèké sekolah ana ing Leiden University nganti éntuk Ph.D lan gelar professor ing almamatere mau.[1] Dhèwèké uga mulang ana ing universitas mau kang nganti saiki isih tetep misuwur.[1] Einthoven ya iku ahli medis kang seneng babagan fisika.[1] Akèh piranti kang wis digawé, mliginé kang ana gegayuhane karo fisiologis.[1] Taun 1903, dhèwèké nemu string galvanometer, sawijining piranti kang bisa obah amarga owah-owahan arus listrik ing jero awak.[1] Piranti iki sensitif banget mula nganti bisa deteksi getaran listrik kang cilik.[1] Kanthi ngerteni getaran listrik kang ana ing jantung, kabèh lelara bisa dideteksi mula bisa ditambani.[1] Kerusakan jantung bisa dimonitor déning para dhokter.[1]

Sadurunge ana piranti utawa piranti iki, dhokter nggunakake piranti arupa kolom merkuri kang bisa munggah mudun miturut owah-owahan arus listrik.[2] Nanging, para dhokter kangelan ngukur owah-owahan listrik kanthi pas.[2] Apa manèh wektu kang diunakake kanggo ngitung relative kang suwé mula kurang efektif.[2] Ing taun 1927 dhèwèké tinggal donya nalika umur 67 taun.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 268]
  2. ^ a b c d [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 269]