Jules Bordet

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jules Jean Baptiste Vincent Bordet

Jules Jean Baptiste Vincent Bordet (Soignies, 13 Juni 18706 April 1961) inggih punika salah satunggaling ahli imunologi lan mikrobiologi saking Bèlgi, panarima Penghargaan Nobel ing babagan Fisiologi utawa Kedhokteran nalika taun 1919.[1]

Sabibaripun sekolah menengah wonten ing "Athenee de Bruxelles", piyambakipun ndhérék Fakultas Kedhokteran wonten ing "Universite Libre de Bruxelles", ing pundi piyambakipun lulus minangka M.D nalika taun 1892, wonten wekdal ingang sami kaliyan sadhérékipun Nalika sinau kekalih tiyang punika nelasaken wekdal wonten ing laboratorium Paul Heger lan Leo Errera.[2]

Karyanipun wonten ing pengembangan bakteri boten seimbang wonten ing medium sintesis, mbekta wonten ing laboratorium universitas ingkang pikantuk pangakuan saking pamaréntah Bèlgi. Punika damel piyambakipun saged dados anggota Institut Pasteur wonten ing Paris nalika taun 1894. Nalika wekdal punika, antawis taun 1893an, piyambakipun minangka anggota asosiasi dhokter wonten ing "Roger de Grimberghe Martitiem Hospitaal" wonten ing Middelkerke (Bèlgi).[3]

Wonten ing Institut Pasteur Paris, piyambakipun makarya ing laboratorium Elie Metchnikoff, ingkang sampun manggihaken mékanisme fagosit, lumantar sel darah putih ngilangaken infeksi kanthi nglebetaken lan numpes mikroorganisme penyerang. Kanthi punika Metchnikoff mapanaken dhasar kekebalan sel. Bordet manggihaken dhasar kekebalan humoral, inggih punika pertahanan organisme dhedhasar ing zat wonten ing serum, rawuh wonten ing cara ingkang alami utawi ingkang dipunangsalaken minangka tanggepan kanggéé pembukaan wonten ing kuman utawi badan asing wonten ing organisme. Nalika Bordet miwiti makarya ing laboratorium Metchnikoff, Pfeiffer, ilmuwan Jerman, nembé kémawon manggihaken bilih serum saking kolera ingkang sampun dipuncacar wonten ing marmut saged numpes vibrio kolera nalika dipunparingaken kanthi intraperitoneal ing marmut "terinfeksi" nonvaksinasi.[3]

Ing pundi, nalika percobaan punika dipunbekta medal kéwan (wonten ing pipa tes), Bordet ningali bilih serum marmut ingkang dipunvaksinasi boten mbrasta kuman, nanging nggumpel dados formasi butiran alit. Migunakaken formasi punika, Bordet nedahaken nalika 1899 lumantar tuladha alit nanging minangka panalitén dudutan bilih organisme kéwan wonten rekasi ing pengenalan kuman, sel utawi bahan asing kanthi mbentuk molekul. Molekul-molekul punika, ingkang dipunwastani antibodi saged damel ikatan spésifik wonten ing benda asing lan damel peka wonten ing molekul sanès (dipunsebut aleksin déning Bordet, dipunsukani nama komplimen sapunika, molekul-molekul punika sampun wonten ing serum normal). Komplimen ingkang éwah saged ngrisak benda asing. Mikroba, sel, utawi senyawa kimia ingkang damel ngrembaka ing antibodi ingkang makaten dipunsebut antigen.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1]
  2. ^ [2]
  3. ^ a b [3]

Pranala njaba[besut | besut sumber]