Bernard Katz

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bernard Katz
Bernard Katz.jpg
Lair (1911-03-26)26 Maret 1911
Leipzig, Germany.
Pati 20 April 2003 (aged 92)
London, England.
Alma mater University of Leipzig
Kondhang ing Neurophysiology of the synapse
Wong tuwa(s) Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Modul:TableTools' not found.
Bebungah Penghargaan Nobel dalam Fisiologi atau Kedhokteran (1970)
Karièr ngèlmiah
Babagan Neurophysiology
Institutions University College London.
Sydney Hospital.

Sir Bernard Katz FRS (lair ing Leipzig, Jerman, 26 Maret 1911 – pati ing London, Karajan Manunggal, 20 April 2003 ing yuswa 92 taun) inggih punika salah satunggaling biofisikawan Inggris ingkang miyos wonten ing nagara Jerman.[1]

Piyambakipun dipundidik wonten ing König-Albert-Gymnasium ing kutha kelairanipun antawis taun 1921-1929 lan terus sinau babagan kadhokteran wonten ing Universitas Leipzig. Piyambakipun pikantuk dhokter nalika taun 1934, lan mlajar nuju ing Britania Raya nalika wulan Fèbruari 1935; bangkitipun Hitler sampun damel piyambakipun minangka campuran Yahudi Rusia kaancem. Piyambakipun terus makarya ing University College of London (UCL), wiwitanipun wonten ing ngandhap perwalian Archibald Vivian Hill.[2]

Piyambakipun mungkasaken PhD nalika taun 1938 lan menangaken Beasiswa Carnegie saperlu sinau kaliyan John Carew Eccles wonten ing Sydney Hospital, Australia. Piyambakipun lajeng dipunnaturalisasikaken nalika taun 1941 lan kagabung kaliyan Royal Australian Air Force nalika taun 1942. Piyambakipun nelasaken masa Perang Pasifik minangka perwira radar. Wonten ing taun 1946, piyambakipun kondur dhateng UCL minangka direktur asisten. Katz dipunangkat minangka guru besar wonten ing UCL nalika taun 1952 lan KaBag Biofisika; piyambakipun ugi dipuntunjuk ing Royal Society. Piyambakipun tetep minangka KaBag Biofisika dumugi taun 1978 nalika piyambakipun dados profesor emeritus.[3]

Panaliténipun manggihaken sipat sinaps ingkang sajatosipun, persimpangan ing pundi sel saraf ngirimaken sinyal satunggal dhumateng sanèsipun lan tumrap jinis sel ingkang sanèsipun ugi. Saking taun 1950-an, piyambakipun nyinaoni biokimia lan aksi asetilkolin, sawijining molekul sinyal ingkang kaliyan punika sinaps ngubungaken "saraf motorik" kaliyan otot saperlu ngrangsang kontraksi. Katz menangaken Penghargaan Nobel ing babagan Fisiologi utawi Kedhokteran kanggé panemonipun bilih pembebasan neurotransmiter ing sinaps ingkang sipat "kuantal"—inggih punika wonten ing saben sinaps tartamtu jumlah neurotransmiter ingkang dipunbebasaken boten naté kirang saking jumlah tartamtu, lan manawi langkung mesthi minangka "perkalian" bilangan integral wonten ing jumlah punika.[3]

Karya Katz sampun "memacu" prabawa studi organofosfat lan organoklorin, basis studi pascaperang kanggé perantara saraf lan pestisida, kados ingkang dipuntemtokaken bilih siklus enzim kompleks gampil sanget kaganggu.[4]

Piyambakipun nampi Bebungah Nobel Fisiologi utawi Kedhokteran taun 1970 sesarengan kaliyan Julius Axelrod lan Ulf Svante von Euler saking karyanipun babagan biokimia saraf. Piyambakipun dipunanugrahi gelar kebangsawanan wonten ing taun 1970.

Katz séda nalika yuswanipun sampun ngancik angka 92.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1]
  2. ^ [2]
  3. ^ a b [3]
  4. ^ [4]

Pranala njaba[besut | besut sumber]