Bom

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bom Mk-84.
Jeblugan bom ing sadhuwuring USS Enterprise.
Replika bom pipa.

Bom iku piranti kang ngasilaké jeblugan kang ngetokaké ènèrgi gedhé lan rikat. Jeblugan kang diasilaké njalari karusakan marang barang mati lan barang urip ing saubengé, kang diakibataké déning perobahan tekanan hawa lan obahé fragmèn-fragmèn kang ana ing sajeroning bom, sarta serpihan fragmèn barang-barang ing saubengé. Saliyané iku, bom uga bisa mrejaya manungsa mung kanthi swarané. Bom wis dianggo sajeroning maabad-abad ing paprangan konvensional lan non-konvensional.

Tembung bom asalé saka basa Yunani βόμβος (bombos), sawijining istilah kang niru swara jeblugan 'bom' sajeroning basa mau.

Bom ya iku sanjata; istilah "bom" arang dipigunakaké kanggo nyebut bahan peledak kang dipigunakaké kanggo kaperluan sipil, umpamané sajeroning pembangunan lan panambangan.Piranti peledhak sajeroning militèr uga akèh kang ora diarani "bom". Tembung "bom" sajeroning militèr racaké mung dianggo nyebut sanjata peledhak kang ditibakaké tanpa pemandhu saka montor mabur. Sanjata peledhak militèr liyané kaya granat, ranjau segara, pluru kendhali, pluru, lan peledhak kedalaman ora diarani "bom".

Uga delengen[besut | besut sumber]