Bom

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bom Mk-84.
Jeblugan bom ing sadhuwuring USS Enterprise.
Replika bom pipa.

Bom iku piranti sing ngasilaké jeblugan sing ngetokaké ènèrgi gedhé lan rikat. Jeblugan sing diasilaké nyebabaké karusakan marang barang mati lan barang urip ing saubengé, sing diakibataké déning perobahan tekanan hawa lan obahé fragmèn-fragmèn sing ana ing sajeroning bom, sarta serpihan fragmèn barang-barang ing saubengé. Saliyané iku, bom uga bisa mrejaya manungsa mung kanthi swarané. Bom wis dianggo sajeroning maabad-abad ing paprangan konvensional lan non-konvensional.

Tembung bom asalé saka basa Yunani βόμβος (bombos), sawijining istilah sing niru swara jeblugan 'bom' sajeroning basa mau.

Bom ya iku sanjata; istilah "bom" arang dipigunakaké kanggo nyebut bahan peledak sing dipigunakaké kanggo kaperluan sipil, umpamané sajeroning pembangunan lan panambangan.Piranti peledhak sajeroning militèr uga akèh sing ora diarani "bom". Tembung "bom" sajeroning militèr racaké mung dianggo nyebut sanjata peledhak sing ditibakaké tanpa pemandhu saka montor mabur. Sanjata peledhak militèr liyané kaya granat, ranjau segara, pluru kendhali, pluru, lan peledhak kedalaman ora diarani "bom".

Uga delengen[besut | besut sumber]