Tèknik pertanian

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Tèknik pertanian utawa keteknikan pertanian (Inggris: agricultural engineering) ya iku panerapan dasar-dasar teknik ing bidhang pertanian kang ngemot bidhang teknik mesin budidaya pertanian, teknik sumber daya alam pertanian, teknik proses hasil pertanian/pangan, energi, lan listrik pertanian, perbengkelan lan instrumentasi ing bidhang pertanian, ergonomika alat lan mesin pertanian, sistem lan manajemen keteknikan pertanian, lingkungan lan bangunan pertanian, sarta teknik tanah lan teknik sumber daya air[1]. Tèknik pertanian ya iku sawijining cara kanggo ningkatake efisiensi usaha pertanian, ningkatake produktivitas, mutu, kontinuitas pasokan produk-produk pertanian, kesejahteraan petani, lan kelestarian lingkungan. Efisiensi iku ngemot lahan, tenaga kerja, energi, lan sumber daya (benih, abuk, lan banyu).[2]

Subbidang[besut | besut sumber]

Traktor, salah sawijining mesin budidaya pertanian kang paling umum

Spesialisasi bidang teknik pertanian ngemot akèh babagan ngenani desain proses lan alat mesin pertanian. Pertanian teges jembare ya iku kegiatan manen sinar srengene kang digunakake kanggo kesejahteraan manungsa lan lingkungan [1]; iki ateges ngemot budidaya tanaman pertanian, peternakan, perikanan, pemrosesan asil pertanian, nganti produk asil pertanian siap dikonsumsi masyarakat.

Tuladhane spesialisasi ing bidang teknik pertanian ing antarane:

Program studi teknik pertanian ing Indonésia[besut | besut sumber]

Layout sistem irigasi tetes lan bagian komponen-komponene
Fasilitas distilator lan dehidrasi ethanol gula tebu, Piracicaba, São Paulo State, Brazil.
  1. PS Teknik Pertanian UNAND, PADANG.
  2. PS Teknik Mesin dan Biosistem IPB, Bogor.
  3. PS Teknik Pertanian UGM, Yogyakarta.
  4. PS Teknik Pertanian UNEJ, Jember.
  5. PS Teknik Pertanian UNIBRAW, Malang.
  6. PS Teknik Pertanian UNPAD, Bandung.
  7. PS Teknik Pertanian UNRAM, Mataram.
  8. PS Teknik Pertanian UNSOED, Purwokerto.
  9. PS Teknik Pertanian UNILA, Lampung.
  10. PS Teknik Pertanian UNHAS, Makassar
  11. PS Teknik Pertanian UNSYIAH, NAD
  12. PS Teknik Pertanian USU, Medan
  13. PS Teknik Pertanian UNUD, Jimbaran
  14. PS Teknik Pertanian UNSRI, Palembang

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ IPB (Juli 2010). Teknik Pertanian (in Basa Indonésia). Rilis pèrs. URL diaksès [[24 Juli 2010]].
  2. ^ Imatetani (Juli 2010). Reposisi Mekanisasi Pertanian: Sebuah Upaya Menuju Penguatan Peran Terhadap Peningkatan Kesejahteraan Pertani (htm) (in Basa Indonésia). Rilis pèrs. URL diaksès [[22 Juli 2010]].

Daftar pustaka[besut | besut sumber]

  • Brown, R.H. (ed). (1988). CRC handbook of engineering in agriculture. Boca Raton, FL.: CRC Press.
  • Field, H. L., Solie, J. B., & Roth, L. O. (2007). Introduction to agricultural engineering technology: a problem solving approach. New York: Springer.
  • Hills, David. (2004). Agricultural engineering. dalam The Engineering Handbook (2nd ed). CRC Press.
  • Stewart, Robert E. (1979). Seven decades that changed America: a history of the American Society of Agricultural Engineers, 1907-1977. St. Joseph, Mich.: ASAE.

Pranala jaba[besut | besut sumber]