Tèknik tetanèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Tèknik pertanian)

Tèknik pertanian utawa keteknikan pertanian (Inggris: agricultural engineering) ya iku panerapan dhasar-dhasar tèhnik ing babagan pertanian kang ngemot babagan tèhnik mesin budidaya pertanian, tèhnik sumber daya alam pertanian, tèhnik prosès hasil pertanian/pangan, ènergi, lan listrik pertanian, perbengkelan lan instrumentasi ing babagan pertanian, ergonomika piranti lan mesin pertanian, sistem lan manajemen keteknikan pertanian, lingkungan lan yasan pertanian, sarta tèhnik tanah lan tèhnik sumber daya air[1]. Tèknik pertanian ya iku sawijining cara kanggo ningkatake efisiensi usaha pertanian, ningkatake produktivitas, mutu, kontinuitas pasokan produk-produk pertanian, kesejahteraan petani, lan kelestarian lingkungan. Efisiensi iku ngemot lahan, tenaga kerja, ènergi, lan sumber daya (benih, abuk, lan banyu).[2]

Subbidang[besut | besut sumber]

Traktor, salah sawijining mesin budidaya pertanian kang paling umum

Spesialisasi babagan tèhnik pertanian ngemot akèh babagan ngenani desain prosès lan piranti mesin pertanian. Pertanian teges jembare ya iku kagiyatan manen sinar srengene kang minangka kesejahteraan manungsa lan lingkungan [1]; iki ateges ngemot budidaya tanaman pertanian, peternakan, perikanan, pemrosesan asil pertanian, nganti produk asil pertanian siyap dikonsumsi masarakat.

Tuladhané spesialisasi ing babagan tèhnik pertanian ing antarané:

Program studi tèhnik pertanian ing Indonésia[besut | besut sumber]

Layout sistem irigasi tetes lan pérangan komponen-komponene
Fasilitas distilator lan dehidrasi ethanol gula tebu, Piracicaba, São Paulo State, Brazil.
  1. PS Teknik Pertanian UNAND, PADANG.
  2. PS Teknik Mesin dan Biosistem IPB, Bogor.
  3. PS Teknik Pertanian UGM, Yogyakarta.
  4. PS Teknik Pertanian UNEJ, Jember.
  5. PS Teknik Pertanian UNIBRAW, Malang.
  6. PS Teknik Pertanian UNPAD, Bandung.
  7. PS Teknik Pertanian UNRAM, Mataram.
  8. PS Teknik Pertanian UNSOED, Purwokerto.
  9. PS Teknik Pertanian UNILA, Lampung.
  10. PS Teknik Pertanian UNHAS, Makassar
  11. PS Teknik Pertanian UNSYIAH, NAD
  12. PS Teknik Pertanian USU, Medan
  13. PS Teknik Pertanian UNUD, Jimbaran
  14. PS Teknik Pertanian UNSRI, Palembang

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Teknik Pertanian" (Press release) (ing basa Basa Indonésia). IPB. Juli 2010. Dijupuk 24 Juli 2010.  Priksa gandra date ing: |access-date=, |date= (pitulung)
  2. ^ "Reposisi Mekanisasi Pertanian: Sebuah Upaya Menuju Penguatan Peran Terhadap Peningkatan Kesejahteraan Pertani" (Press release) (ing basa Basa Indonésia). Imatetani. Juli 2010. Diarsip saka sing asli (htm) ing 2010-07-25. Dijupuk 22 Juli 2010.  Priksa gandra date ing: |access-date=, |date= (pitulung)

Pratélan pustaka[besut | besut sumber]

  • Brown, R.H. (ed). (1988). CRC handbook of engineering in agriculture. Boca Raton, FL.: CRC Press.
  • Field, H. L., Solie, J. B., & Roth, L. O. (2007). Introduction to agricultural engineering technology: a problem solving approach. New York: Springer.
  • Hills, David. (2004). Agricultural engineering. dalam The Engineering Handbook (2nd ed). CRC Press.
  • Stewart, Robert E. (1979). Seven decades that changed America: a history of the American Society of Agricultural Engineers, 1907-1977. St. Joseph, Mich.: ASAE.

Pranala njaba[besut | besut sumber]