Tèknik nuklir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Ahli tèknik nuklir lagi nyambut gawé

Tèknik nuklir minangka cabang tèknik sing gegayutan karo aplikasi ngilangi inti atom (fisi) utawa nggabungaké inti atom (fusi), utawa kanthi aplikasi proses sub-atom liyané adhedhasar prinsip fisika nuklir . Ing sub-bidang fisi nuklir, utamané nyakup desain, interaksi, lan pangopènan sistem lan komponen kaya reaktor nuklir, pembangkit listrik tenaga nuklir, utawa senjata nuklir. Lapangan kasebut uga kalebu panélitian babagan aplikasi radhiasi medis lan liyané, utamané radhiasi pengion, keamanan nuklir, transportasi panas / termodinamika, bahan bakar nuklir, utawa tèknologi liyané sing gegandhengan (kayata, pembuangan limbah radioaktif ) lan masalah panyebaran nuklir. Bidang iki uga kalebu tèknik kimia lan uga tèknik listrik. [1]

Cakupan profesi[besut | besut sumber]

Amerika Serikat saiki ngasilaké udakara 20% listrik saka pembangkit listrik tenaga nuklir. Insinyur nuklir ing lapangan iki umume makarya, kanthi langsung utawa ora langsung, ing industri tenaga nuklir utawa kanggo laboratorium nasional. [2] Riset saiki ing industri iki diarahaké kanggo ngasilaké desain reaktor sing ekonomis lan becik kanthi fitur keamanan pasif. Sawetara laboratorium pamrentah (nasional) nyedhiyakaké riset ing wilayah sing padha karo industri swasta lan ing wilayah liyané kayata bahan bakar nuklir lan siklus bahan bakar nuklir, desain reaktor canggih, lan desain lan perawatan senjata nuklir. Pipa utama / sumber personel terlatih (kaloro militer lan sipil) kanggo fasilitas reaktor Amerika serikat yaiku Program Tenaga Nuklir Angkatan Laut Amerika Serikat, kalebu Sekolah Tenaga Nuklir ing Carolina kidul. Pakaryan ing tèknik nuklir diprediksi bakal tuwuh udakara sangang persen ing taun 2022[3] sing dibutuhaké kanggo ngganti insinyur nuklir sing pensiun, nyedhiyakaké pangopènan lan nganyari sistem keamanan ing pembangkit listrik, lan kanggo majokaké aplikasi nuklir ing pangobatan. [4] [5]

Nuklir ing pangobatan lan fisika medis[besut | besut sumber]

Fisika medis minangka bidang penting babagan obat nuklir; sub-bidang kasebut kalebu nuklir ing pangobatan, terapi radhiasi, fisika kesehatan, lan pencitraan diagnostik. [6] Peralatan operasi sing rumit lan rumit banget, kalebu mesin sinar-x, scanner MRI lan PET lan akèh piranti liyané sing nyedhiyakaké katrampilan diagnostik obat modern saliyané ana pilihan perawatan sing cocok. [7] [8]

Material nuklir[besut | besut sumber]

Riset bahan nuklir fokus ing rong bidang utama, bahan bakar nuklir lan modifikasi bahan nuklir sing diinduksi iradhiasi. Peningkatan bahan bakar nuklir penting banget kanggo entuk efisiensi saka reaktor nuklir. Sinau efek iradhiasi duwe akèh tujuan, kalebu nyinaoni pangowahan struktural kanggo komponen reaktor lan nyinaoni modifikasi nano logam nggunakaké balok ion utawa akselerator partikel. [9]

Perlindhungan lan pangukuran radhiasi[besut | besut sumber]

Pangukuran radhiasi minangka dhasar kanggo ilmu lan praktik perlindungan radhiasi, kadang dikenal minangka perlindungan radiologis, yaiku perlindungan wong lan lingkungan saka efek mbebayani saka radhiasi sing ora dikontrol. [10] Insinyur nuklir lan ilmuwan radiologis kepengin nggawé pangukuran radhiasi lan sistem detèksi ionisasi sing luwih maju, lan nggunakaké kemajuan kasebut kanggo nambah tèknologi pencitraan; wilayah kasebut kalebu desain detèksi, pabrikan lan analisis, pangukuran parameter atom lan nuklir dhasar, lan sistem pencitraan radhiasi, antara liya.

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. "Nuclear Engineers : Occupational Outlook Handbook: : U.S. Bureau of Labor Statistics". www.bls.gov (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-12-13.
  2. "Nuclear engineer job profile | Prospects.ac.uk". www.prospects.ac.uk. Dibukak ing 2019-12-13.
  3. "Nuclear Engineers – Job Outlook" in Occupational Outlook Handbook, 2014–15. Bureau of Labor Statistics, U.S. Department of Labor
  4. "Nuclear Engineers: Jobs, Career, Salary and Education Information". collegegrad.com. Dibukak ing 2019-12-13.
  5. "Nuclear Engineer Job Description, Career as a Nuclear Engineer, Salary, Employment - Definition and Nature of the Work, Education and Training Requirements, Getting the Job". careers.stateuniversity.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-12-13.
  6. Medical Physicist. American Association of Physicists in Medicine
  7. "Physicist - Careers in Nuclear Medicine - SNMMI". www.snmmi.org. Dibukak ing 2019-12-13.
  8. "Human Health Campus - Dosimetry and Medical Physics". humanhealth.iaea.org. Dibukak ing 2019-12-13.
  9. "Nuclear Materials". U.S.N.R.C. 2019-01-05.
  10. Valentin, J. (2005-01-07). "Protecting people against radiation exposure in the event of a radiological attack". Annals of the ICRP (ing basa Inggris). 35 (1): 1–41. doi:10.1016/j.icrp.2005.01.002. ISSN 0146-6453.