Tèknik kimia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Para insinyur kimia ngrancang, nyipta lan ngoperasikaké prosés pakaryané ( kolom fraksinasi sing digambaraké).

Tèknik kimia minangka jinis rekayasa tartamtu sing ana gandhengané karo panélitian babagan operasi lan desain trap-trapan kimia uga cara kanggo ningkataké produksi. Insinyur kimia ngembangaké prosés komersial ekonomi kanggo ngonversi bahan baku dadi produk sing migunani. Tèknik kimia ngombinasikaké lan nggunakaké prinsip kimia, fisika, matématika, biologi,[1] lan ekonomi kanthi efisién nggunakaké, ngasilaké, ngrancang, ngangkut lan ngowahi energi lan bahan. Pakaryan insinyur kimia bisa diwiwiti saka pemanfaatan nanoteknologi lan nanomaterial ing laboratorium nganti prosés industri skala gedhé sing ngowahi bahan kimia, bahan baku, sèl urip, mikroorganisme, lan energi dadi wujud lan produk sing migunani.[2] Insinyur kimia melu akèh aspek desain, kalebu penilaian kemanan lan bahaya, desain lan analisis prosés, pemodelan, tèknik kontrol, tèknik réaksi kimia, tèknik nuklir, tèknik biologis, spesifikasi konstruksi, lan instruksi operasi. Insinyur kimia biasané duwé gelar Tèknik Kimia. Praktisi insinyur bisa uga duwé sertifikasi profesional lan dadi anggota badan profesional sing terakreditasi. Badan kaya kasebut kalebu Institusi Insinyur Kimia (IChemE) utawa Institut Insinyur Kimia Amerika (AIChE). Gelar tèknik kimia gegandhengan langsung karo kabeh disiplin tèknik liyané, kanthi macem-macem aliran.

Ètimologi[besut | besut sumber]

Artikel Inggris Journal of the History of Science ing 1996 nyebutaké James F. Donnelly sing nyebutaké referensi taun 1839 babagan tèknik kimia sing ana gandhengané karo produksi asam sulfat . [3] Nanging ing makalah sing padha, George E. Davis, konsultan Inggris, diklaim nggawé istilah kasebut. [3] Davis uga nyoba nggolèk Society of Chemical Engineering, nanging dhèwèké diarani Society of Chemical Industry (1881), kanthi Davis minangka sekretaris pertama. [4] [5] History of Science in United States: An Ensiklopedia nyedhiyakaké panggunaan istilah kasebut ing taun 1890. [6] "Tèknik kimia", nggambaraké panggunaan peralatan mekanik ing industri kimia, dadi kosa kata umum ing Inggris sawisé 1850. [3] 1910, profesi "insinyur kimia" wis umum digunakaké ing Inggris lan Amerika Serikat. [7]

Sejarah tèknik kimia[besut | besut sumber]

Ing taun 1940-an, dadi jelas yen operasi unit wae ora cukup kanggo ngembangaké reaktor kimia. Nalika keunggulan operasi unit ing kursus tèknik kimia ing Inggris lan Amerika Serikat terus nganti taun 1960-an, fénoména transportasi wiwit ngalami fokus sing luwih gedhé. [3] Bebarengan karo konsep novel liyané, kayata rekayasa sistem prosés (PSE), "paradigma nomer loro" ditetepaké. [8] [7] Fenomena transportasi menehi pendekatan analitis kanggo tèknik kimia [7] nalika PSE fokus marang unsur sintetis, kayata sistem kontrol lan desain prosés.[7] Pangembangan tèknik kimia sadurunge lan sawise Perang Dunia II utamané dihasut karo industri petrokimia;[6] nanging, kemajuan ing bidang liyané uga bisa entuk. Kemajuan ing tèknik biokimia ing taun 1940-an, umpamané, nemokaké aplikasi ing industri farmasi, lan diijini ngasilaké akèh macem-macem antibiotik, kalebu penisilin lan streptomycin.[7] Kangge kemajuan ing ilmu polimer ing taun 1950-an mbukak dalan kanggo "jaman plastik". [9] Kemajuan ilmu komputer nemokaké aplikasi ngrancang lan ngatur babagan kimia, nyederhanakaké petungan lan gambar sing sadurunge kudu ditindakaké kanthi manual. Sarampungé Proyèk Genom Manungsa uga katon minangka pangembangan utama, ora mung maju tèknik kimia nanging uga rekayasa genetika lan genomik.[9] Prinsip tèknik kimia digunakaké kanggo ngasilaké urutan DNA kanthi jumlah akèh. [10]

Panggunanan èlmu tèknik kimia[besut | besut sumber]

Two computer flat screens showing a plant process management application
Insinyur kimia nggunakake komputer kanggo ngontrol sistem otomatis ing tanduran. [11]

Insinyur kimia "ngembangaké cara ekonomi nggunakaké bahan lan energi".[12] Insinyur kimia nggunakaké kimia lan rekayasa kanggo ngowahi bahan baku dadi produk sing bisa digunakaké, kayata obat, petrokimia, lan plastik ing skala industri sing amba. Dhèwèké uga melu manajemen lan riset sampah. Loro-loroné sing ditrapaké lan panélitian bisa nggunakaké komputer kanthi ekstensif. [11] Insinyur kimia bisa uga melu ing riset industri utawa universitas sing ditugasaké ngrancang lan nindakaké eksperimen kanggo nggawé metode sing luwih apik lan luwih aman kanggo produksi, ngontrol polusi, lan konservasi sumber daya. Dhèwèké bisa uga melu ngrancang lan nyipta pabrik dadi insinyur proyèk Insinyur kimia sing dadi insinyur proyèk nggunakaké ilmu kanggo milih cara produksi optimal lan peralatan kanggo nyilikaké biaya lan nggedhékaké keamanan lan untung. Sawisé dibangun pabrik, manajer proyèk tèknik kimia bisa uga melu nganyarké peralatan, ngatasi masalah, lan operasi saben dinané kanthi peran saben wektu utawa konsultasi.[11]

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. "Apa itu Teknik Kimia? – Program Studi Teknik Kimia" (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2021-04-24.
  2. Kimia, Ilmu (2015-03-27). "Teknik Kimia". Ilmu Kimia | Artikel dan Materi Kimia (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-24.
  3. a b c d Cohen 1996.
  4. Swindin, N. (1953). "George E. Davis memorial lecture". Transactions of the Institution of Chemical Engineers. 31.
  5. Flavell-While, Claudia (2012). "Chemical Engineers Who Changed the World: Meet the Daddy" (PDF). The Chemical Engineer. 52-54. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 28 October 2016. Dibukak ing 27 October 2016.
  6. a b Reynolds 2001.
  7. a b c d e Perkins 2003.
  8. Ogawa 2007.
  9. a b Kim 2002.
  10. American Institute of Chemical Engineers 2003a.
  11. a b c Garner 2003.
  12. American Institute of Chemical Engineers 2003.