Tèknik perminyakan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Wong ahli bab tèknik perminyakan lagi kerja

Tèknik perminyakan minangka bidang tèknik sing ana gandhengané karo kegiyatan sing ana gandhengané karo produksi hidrokarbon, sing bisa uga minyak mentah[1] utawa gas alam. [2] Eksplorasi lan produksi dianggep kalebu ing sektor hulu industri minyak lan gas. Eksplorasi dening ilmuwan bumi, lan tèknik minyak bumi minangka rong disiplin utama industri minyak lan gas, sing fokus kanggo memaksimalaké pamulihan ekonomi hidrokarbon saka tadhah ngisor. Géologi minyak lan géofisika fokus ing panyediaan deskripsi statis saka batu tadhah hidrokarbon, dene tèknik minyak bumi fokus ing perkiraan volume sumber daya sing bisa diolehaké kanthi nggunakaké pangerten rinci babagan perilaku fisik minyak, banyu lan gas ing watu keropos sing paling dhuwur tekanané.

Ringkesan[besut | besut sumber]

Papan kerja wong sing ahli bab tèknik perminyakan

Profesi kasebut diwiwiti ing taun 1914 ing American Institute of Mining, Metallurgical and Petroleum Engineers (AIME). Gelar Tèknik Perminyakan sing pertama diwènèhaké ing taun 1915 dening Universitas Pittsburgh. [3] Wiwit kuwi, profesi kasebut berkembang kanggo ngatasi kahanan sing saya angel. Peningkatan permodelan komputer, bahan, lan aplikasi statistik, analisis probabilitas, lan tèknologi anyar kaya pengeboran horisontal lan pamulihan minyak sing ditingkataké, wis nambah dramatis kothak piranti insinyur minyak ing sawetara dekade pungkasan. Otomatisasi, [4] sensor, [5] lan robot [6] digunakaké kanggo nyengkuyung industri supaya luwih efisien lan aman.[7]

Society of Petroleum Engineers (SPE) minangka ahli profesional paling gedhé kanggo insinyur minyak bumi lan nerbitaké akèh informasi tèknis lan sumber daya liyané kanggo ndhukung industri minyak lan gas. Nyedhiyakaké pendhidhikan online gratis (webinar), bimbingan, lan akses menyang SPE Connect, wadah eksklusif kanggo para anggota kanggo ngrembug masalah tèknis, praktik paling apik, lan topik liyané. Anggota SPE uga bisa ngakses Alat Manajemen Kompetensi SPE kanggo nemokaké kekuatan lan katrampilan lan kesempatan kanggo tuwuh. [8] SPE nerbitaké jurnal, buku, lan majalah sing diulas rekan. [9] Anggota SPE nampa lengganan gratis kanggo Jurnal Tèknologi Petroleum lan diskon kanggo publikasi liyané SPE. [10] Anggota SPE uga nampa diskon kanggo béya registrasi kanggo acara lan kursus pelatihan SPE. [10] SPE nyedhiyakaké beasiswa lan beasiswa kanggo mahasiswa sarjana lan lulusané.

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Tèknik Perminyakan, kaya umume tèknik, mbutuhaké dhasar fisika, kimia, lan matematika sing kuat. [11] Bidang liyané sing ana gandhengané karo tèknik minyak bumi kalebu géologi, evaluasi formasi, aliran cairan ing media keropos, tèknologi pengeboran sumur, ekonomi, géostatistik, lan sak panunggalané. [11] [12]

Géostatistik minyak bumi[besut | besut sumber]

Géostatistik sing ditrapaké kanggo tèknik minyak bumi nggunakaké analisis statistik kanggo mènèhi ciri tadhah lan nggawé simulasi aliran sing ngetung kahanan sing durung mesthi ing lokasi minyak lan gas. [13]

Géologi minyak bumi[besut | besut sumber]

Géologi perminyakan minangka lapangan interdisipliner sing kasusun saka géofisika, géokimia, lan paléontologi. [14] Fokus utama géologi minyak bumi yaiku eksplorasi lan penilaian tadhah sing ngemot hidrokarbon liwat bentuk analisis tèknis. [14]

Tèknologi pengeboran sumur[besut | besut sumber]

Tèknologi pengeboran sumur utamané dadi fokus kanggo para insinyur pengeboran. Rong bentuk pengeboran sumur yaiku perkusi lan pengeboran muter, Aspek penting kanggo dilling yaiku bor, sing nggawé bolongan udakara telung setengah nganti telung puluh inci. Telung kelas bit bor, kerucut rol, pemotong tetep, lan hibrida, masing-masing nggunakaké untu kanggo ngrusak watu kasebut. [15] Kanggo ngoptimalaké efisiensi lan biaya pengeboran, insinyur pengeboran nggunakaké simulator pengeboran sing ngidini ngidhentifikasi kahanan ngebor. [16] Tènologi kanggo ngebor kalebu ngeborr horisontal lan ngebor sing wis dikembangaké kanggo oleh hidrokarbon sing nguntungaké lan kedap timbang akumulasi batu bara metana.

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. "petroleum engineering | Energy, Products, & Facts". Encyclopedia Britannica (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-30.
  2. "Petroleum Engineers: Occupational Outlook Handbook: U.S. Bureau of Labor Statistics". www.bls.gov (ing basa Inggris). Dibukak ing 2018-02-06.
  3. "Petroleum Engineering". Britannica. Dibukak ing 3 February 2012.
  4. "Drilling Automation". Journal of Petroleum Technology. December 14, 2017.
  5. "JPT Flow Sensor Technology Seeks to Replace the Coriolis Meter". www.spe.org. Dibukak ing 2017-12-14.
  6. "JPT Competing Companies Building Robots to Place Receivers". www.spe.org. Dibukak ing 2017-12-14.
  7. "JPT Robot Removes Operators From Extreme Environments". www.spe.org. Dibukak ing 2017-12-14.
  8. "SPE Member Resource Guide" (PDF). Society of Petroleum Engineers. Dibukak ing December 12, 2017.
  9. "Publications | The Society of Petroleum Engineers". www.spe.org. Dibukak ing 2017-12-14.
  10. a b "Professional Membership Benefits | Society of Petroleum Engineers". www.spe.org. Dibukak ing 2017-12-14.
  11. a b Cunha, Luciane B.; Cunha, J. C. (2004-01-01). Petroleum Engineering Education - Challenges and Changes for the Next 20 Years (ing basa Inggris). Society of Petroleum Engineers. doi:10.2118/90556-MS. ISBN 9781555631512.
  12. Petroleum Engineering: Principles and Practice (ing basa Inggris). Springer Science & Business Media. 2012-12-06. ISBN 9789401096010.
  13. Chambers, Richard L.; Yarus, Jeffrey M. (2006-11-01). "Practical Geostatistics - An Armchair Overview for Petroleum Reservoir Engineers". Journal of Petroleum Technology (ing basa Inggris). 58 (11): 78–86. doi:10.2118/103357-JPT. ISSN 0149-2136.
  14. a b Selley, Richard C.; Sonnenberg, Stephen A. (2014-11-08). Elements of Petroleum Geology (ing basa Inggris). Academic Press. ISBN 9780123860323.
  15. Ma, Tianshou; Chen, Ping; Zhao, Jian (2016-12-01). "Overview on vertical and directional drilling technologies for the exploration and exploitation of deep petroleum resources". Geomechanics and Geophysics for Geo-Energy and Geo-Resources (ing basa Inggris). 2 (4): 365–395. doi:10.1007/s40948-016-0038-y. ISSN 2363-8427.
  16. Boonyapaluk, P.; Hareland, G.; Rampersad, P. R. (1994-01-01). Drilling Optimization Using Drilling Data and Available Technology (ing basa Inggris). Society of Petroleum Engineers. doi:10.2118/27034-MS. ISBN 9781555634704.