Gas bumi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Gas bumi sering uga disebut gas alam utawa gas rawa, iku bahan bakar fosil awujud gas sing mliginé dumadi saka metana CH4). Gas iki bisa tinemu ing lapangan lenga, lapangan gas bumi lan uga tambang batu bara. Nalika gas sing sugih metana diprodhuksi liwat pambusukan déning bakteri anaerobik saka bahan-bahan organik saliyané saka fosil, mula banjur diarani biogas. Sumber biogas bisa tinemu ing rawa-rawa, papan pambuangan pungkasan runtah, sarta panampungan kotoran manungsa lan kéwan.

Cadangan gas donya[besut | besut sumber]

Total cadangan donya (sing wis dikonfirmasi) yakuwi 6,112 triliun kaki persegi. Pratélan 20 nagara kanthi cadangan gas gedhé dhéwé sajeroning satuan triliun kaki persegi (trillion cu ft) yakuwi:[1]

  1. Rusia =1,680
  2. Iran =971
  3. Qatar =911
  4. Arab Saudi =241
  5. United Arab Emirates =214
  6. Amérika Sarékat =193
  7. Nigeria =185
  8. Aljazair =161
  9. Venezuela =151
  10. Irak =112
  11. Indonesia =98
  12. Norwegia =84
  13. Malaysia =75
  14. Turkmenistan =71
  15. Uzbekistan =66
  16. Kazakhstan =65
  17. Walanda =62
  18. Mesir =59
  19. Kanada =57
  20. Kuwait =56

Total cadangan 20 nagara ing dhuwur yakuwi 5,510 triliun kaki persegi lan total cadangan nagara-nagara sajabané 20 nagara kasebut yakuwi 602 triliun kaki persegi.

Gambar:Produksi gas alam dunia.png
Produksi gas alam donya, werna coklat produksi gedhé dhéwé, banjur werna abang

Pratélan lapangan gas gedhé dhéwé ing satuan (*109 m³):

  1. Asalouyeh, South Pars Gas Field (10000 - 15000)
  2. Urengoy gas field (10000)
  3. Shtokman field (3200)
  4. Karachaganak field, Kazakhstan (1800)
  5. Slochteren (1500)
  6. Troll (1325)
  7. Greater Gorgon (1100)
  8. Shah Deniz gas field (800)
  9. Tangguh gas field , Indonesia (500)
  10. Sakhalin-I (485)
  11. Ormen Lange (400)
  12. Jonah Field (300)
  13. Snøhvit (140)
  14. Barnett Shale (60 - 900)
  15. Maui gas field (?)

Rujukan[besut | besut sumber]