Amba

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Dewi Amba)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
dewi amba

Dewi Amba iku putri pambayune Prabu Dasamuka, saka nagara Giyantipura utawa Sruwantipura. ing kitab Mahabarata nagara iki sinebut nagara Kasi. Dewi Amba duwé sedulur ya iku Wahmuka, Arimuka, Dewi Ambika lan Dewi Ambalika.[1]

Dewi Amba duwé rasa tresna marang Bisma, nanging Bisma ora tresna marang Dewi Amba. Bisma banjur ngetokaké panah lan watange kanggo medeni Dewi Amba, nanging Dewi Amba ora gelem mundur. Bisma ngeculake panahe, banjur ngenani Dewi Amba. Dewi Amba séda nanging sadurungé séda dhèwèké pesen yèn tetep nuntut urip karo wong kang ditresnani ya iku Bisma.

Dewi Amba sumpah yèn bakal ngenteni Bisma ing perang Baratayuda. Sesuk yèn Bisma ngadhepi prajurit wanita, satemene iku Dewi Amba kang wis nyatu marang awake Srikandhi.[2]

Dewi Amba séda amargi kena panah Dewabrata[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Tim Penulis Indonésia (1999), Ensiklopedi Wayang Indonésia, hal 78. Sena Wangi, Jakarta.
  2. Tim Penulis Indonésia (1999), Ensiklopedi Wayang Indonésia, hal. 79. Sena Wangi, Jakarta.
  3. olèh Purwadi (2007), hal 7. Cendrawasih, Sukoharjo.
Wiracarita Mahabharata déning Krishna Dwaipayana Wyasa
Para paraga
Dinasti Kuru Paraga liya
Santanu | Gangga | Bisma | Satyawati | Citrānggada | Wicitrawirya | Ambika | Ambalika | Widura | Dretarastra | Gandari | Sangkuni | Subadra | Pandu | Kunti | Madri | Yudistira | Bima | Arjuna | Nakula | Sahadewa | Duryodana | Dursasana | Yuyutsu | Dursala | Drupadi | Hidimbi | Gatotkaca | Ahilawati | Utara | Ulupi | Citrānggadā Amba | Barbarika | Babruwahana | Irawan | Abimanyu | Parikesit | Wirata | Kicaka | Krepa | Drona | Aswatama | Ekalawya | Kertawarma | Jarasanda | Satyaki | Mayasura | Durwasa | Sanjaya | Janamejaya | Resi Byasa | Karna | Jayadrata | Kresna | Baladewa | Drupada | Hidimba | Drestadyumna | Burisrawa | Salya | Adirata | Srikandi | Radha
Topik kagandhèng
Pandawa | Korawa | Hastinapura | Indraprastha | Krajan ing Mahabharata |
Perang ing Kurukshetra | Bhagawad Gita | Krajan Kuru | Silsilah Pandawa lan Korawa