UEFA Euro 2008

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
UEFA Euro 2008
Fußball-Europameisterschaft 2008
Championnat d'Europe de football 2008
Campionato europeo di calcio 2008
Campiunadi d'Europa da ballape 2008
Tournament details
Host countries Flag of Austria Austria
Flag of Switzerland Swiss
Dates 7 Juni29 Juni
Teams 16 
Venue(s) (ing 8 kutha minangka pamangku gati)
Tournament statistics
Matches played 24
Goals scored 57  (2.38 per match)
Attendance 821.496  (34.229 per match)
Top scorer(s) Flag of Spain.svg David Villa (4 goal)

Infobox last updated on: 16 Juni 2012 08.33 (UTC) (UTC).

Kajuwaran Bal-Balan Éropah 2008 utawa luwih ditepungi mawa jeneng Euro 2008, iku dianakaké ing Ustenrik (Austria) lan Swiss saka 7 Juni nganti 29 Juni 2008. Kadadéyan iki sing kapindho nalika piala Eropah dianakaké ing negara loro, sadurungé wis tau dilakoni ing taun 2000 mawa Euro 2000 sing dianakaké ing Walanda lan Belgia. Fèstival olahraga iki diiloni 16 negara; 2 negara yaiku Swiss lan Ustenrik wis lolos sacara otomatis. Tim-tim nasional bal-balan utawa sépak bola sing cacahé 16 iki dipérang dadi grup A, B, C, lan D.

Babak Final Grup[sunting | sunting sumber]

Grup A Grup B Grup C Grup D

Austria lan Swiss lolos sacara otomatis menyang babak final minangka pamangku gati (tuwan omah).

Tim-tim kuwat sing absèn kalebu Belgia, Denmark, Skotlandia, lan Ukraina; serta Inggris sing kasingkiraké sawisé takluk saka Kroasia ing Stadion Wembley ing tetandhingan kualifikasi pungkasan.

Papan panyelenggaran[sunting | sunting sumber]

Wina Klagenfurt Salzburg Innsbruck
Stadion Ernst Happel Hypo-Arena Stadion Wals Siezenheim Tivoli Neu
Kapasitas : 53.008 Kapasitas : 32.000 Kapasitas : 30.000 Kapasitas : 30.000
Tim nasional sépak bola Austria FC Kärnten Red Bull Salzburg FC Wacker Tirol
EHStadion040606w.jpg Hypo Group Arena - Westansicht.JPG Em stadion salzburg.jpg Umbau Tivoli Neu.JPG
Peta papan panyelengaran Euro 2008
Basel Bern Jenéwa Zürich
St. Jakob-Park Stade de Suisse Stade de Genève Letzigrund
Kapasitas : 42.500 Kapasitas : 32.000 Kapasitas : 32.000 Kapasitas : 30.000
FC Basel BSC Young Boys Servette FC FC Zürich
St. Jakob-Park 2004-01-09.jpg Stadedesuisse-2.jpg CH-AL Geneva 2003-06-11.jpg Letzigrund 2007ii.jpg

Piala anyar[sunting | sunting sumber]

Gambar:New Henri Delaunay Trophy.jpg
Piala anyar kanggo UEFA Euro 2008

Sawijining piala anyar bakal dienggo kanggo kapisan ing pertandingan Euro 2008 iki. Piala iki vèrsi anyar Piala Henri Delaunay sing digawé déning Asprey London[1]. Piala iki mèh réplika persis piala sing asli lan digawé déning Arthus-Bertrand. Sawijining gambar pamain sépak bola ing sisih buri saiki wis diilangi karo dhasar marmer. Bagéyan ngisoré saiki digawé luwih gedhé. Banjur jeneng-jeneng negara sing wis tau menang diukir ing sisih buri. Piala iki digawé saka campuran pirak lan aboté 8 kg serta dhuwuré 60 cm.

Kwalifikasi[sunting | sunting sumber]

Undian kanggo ronde kwalifikasi dianakaké ing Montreux, Swiss ing tanggal 27 Januari 2006 jam 12:00 Wektu Éropah Tengah.

Prosès kwalifikasi iki wiwité sasasi sawisé Piala Donya 2006 rampung. Ustenrik (Austria) lan Swiss sacara otomatis wis kwalifikasi kanggo turnamèn iki minangka tuwan omah.

Format kwalifikasi iki wis diowahi saka turnamèn-turnamèn sadurungé. Pamenang lan pamenang nomer loro saka pitung grup sacara otomatis wis lolos. Enem saka grup kwalifikasi iki isiné pitung tim, lan Grup A isiné wolung tim.

Tim sing kwalifikasi[sunting | sunting sumber]

Negara Kwalifikasi minangka Tanggal kwalifikasi dipastèkaké Panampilan sadurungé1
Flag of Austria.svg Austria 00Tuwan omah bebarengan 0012 Desember 2002 01 (panampilan pradana)
Flag of Switzerland.svg Swiss 01Tuwan omah bebarengan 0112 Desember 2002 21 (1996, 2004)
Flag of Poland.svg Polandia 02Pamenang Grup 0917 November 2007 00 (panampilan pradana)
Flag of Portugal.svg Portugal 03Ranking 2 Grup A 1421 November 2007 4 (1984, 1996, 2000, 2004)
Flag of Italy.svg Italia 04Pamenang Grup B 0617 November 2007 60 (1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004)
Flag of France.svg Prancis 05Ranking 2 Grup B 0717 November 2007 61 (1960, 1984, 1992, 1996, 2000, 2004)
Flag of Greece.svg Yunani 06Pamenang Grup C 0317 Oktober 2007 23 (1980, 2004)
Flag of Turkey.svg Turki 07Ranking 2 Grup C 1221 November 2007 22 (1996, 2000)
Flag of Czechoslovakia.svg Céko 08Pamenang Grup 0517 Oktober 2007 62 (19602, 19762, 19802, 1996, 2000, 2004)
Flag of Germany.svg Jerman 09Ranking 2 Grup D 0213 Oktober 2007 9 (19723, 19763, 19803, 19843, 19883, 1992, 1996, 2000, 2004)
Flag of Croatia.svg Kroasia 10Pamenang Grup E 0817 November 2007 20 (1996, 2004)
Flag of Russia.svg Rusia 11Ranking 2 Grup E 1521 November 2007 8 (19604, 19644, 19684, 19724, 19884, 19925, 1996, 2004)
Flag of Spain.svg Spanyol 12Pamenang Grup F 1117 November 2007 71 (1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004)
Flag of Sweden.svg Swédia 13Ranking 2 Grup F 1321 November 2007 30 (1992, 2000, 2004)
Flag of Romania.svg Rumania 14Pamenang Grup G 0417 Oktober 2007 31 (1984, 1996, 2000)
Flag of the Netherlands.svg Walanda 15Ranking 2 Grup G 1017 November 2007 70 (1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004)
Negara-negara sing mèlu
1 Yèn kandel tegesé ing taun iku dadi jawara
2 minangka Cékoslowakia
3 minangka Jerman Kulon
4 minangka Uni Sovyèt
5 minangka Pasamakmuran Negara-Negara Mardika

Tim[sunting | sunting sumber]

Saben negara kudu ngirim sawijining tim sing cacahé 23 pamain ing tanggal 28 Mei 2008. Telung pamain kudu kiper utawa panjaga gawang. Yèn sawijining pamain dadi tatu sacara sérius nganti ora bisa mélu sabanjuré, dhèwèké bisa diganti liyané. [2]

Prastawa iki dumadi ing kasus Tim nasional Italia. Kaptèn Italia, Fabio Cannavaro sing tatu nalika mèlu latihan ing tanggal 2 Juni kudu diganti karo Alessandro Gamberini, pamain tengah buri. Senadyan mengkono Cannavaro tetep duwé opsi péngin nyengkuyung Italia senadyan dhèwèké dudu kaptèn Italia yèn Italia bakal menang.[3]

Pituwas[sunting | sunting sumber]

Kabèh wektu iku "Wektu Éropah Tengah Musim Panas" (UTC+2)

Tahap grup[sunting | sunting sumber]

Ing tabel ngisor iki:

  • Pld = gunggungé tandhing; W = total menang; D = total remis; L = total kalah; GF = total gol menang; GA = total kejebolan gol; GD = prabédan gol (GF−GA); Pts = total bijih (3W+D)
Legènda werna ing tabel grup
Tim loro paling dhuwur maju ing babak saprapat final
Tim loro ngisor dhéwé ora lolos

Grup A[sunting | sunting sumber]

Tim Pld W D L GF GA GD Bijih
Flag of Portugal.svg Portugal 3 2 0 1 5 3 +2 6
Flag of Turkey.svg Turki 3 2 0 1 5 5 0 6
Flag of Czechoslovakia.svg Céko 3 1 0 2 4 6 -2 3
Flag of Switzerland.svg Swiss 3 1 0 2 3 3 0 3

7 Juni 2008
18:00
Swiss Flag of Switzerland.svg 0 – 1 Flag of Czechoslovakia.svg Céko St. Jakob-Park, Basel
Wasit: Roberto Rosetti (Italia)
Svěrkoš Scored after 71 minutes 71'

7 Juni 2008
20:45
Portugal Flag of Portugal.svg 2 – 0 Flag of Turkey.svg Turki Stade de Genève, Jenéwa
Penonton: 29,106
Wasit: Herbert Fandel (Jerman)
Pepe Scored after 61 minutes 61'
Raul Meireles Scored after 90+3 minutes 90+3'
(Laporan)

11 Juni 2008
18:00
Céko Flag of Czechoslovakia.svg 1 – 3 Flag of Portugal.svg Portugal Stade de Genève, Jenéwa
Penonton: 29,016
Wasit: Kyros Vassaras (Yunani)
Sionko Scored after 17 minutes 17' (Laporan) Deco Scored after 8 minutes 8'
Ronaldo Scored after 63 minutes 63'
Quaresma Scored after 90+1 minutes 90+1'

11 Juni 2008
20:45
Swiss Flag of Switzerland.svg 1 – 2 Flag of Turkey.svg Turki St. Jakob-Park, Basel
Penonton: 39.730
Wasit: Ľuboš Micheľ (Slovakia)
Yakın Scored after 32 minutes 32' (Laporan) Semih (57')
Arda Scored after 90+2 minutes 90+2'

15 Juni 2008
20:45
Swiss Flag of Switzerland.svg 2 - 0 Flag of Portugal.svg Portugal St. Jakob-Park, Basel
Yakın

15 Juni 2008
20:45
Turki Flag of Turkey.svg 3 - 2 Flag of Czechoslovakia.svg Céko Stade de Genève, Jenéwa
Kwalifikasi
  • Portugal kwalifikasi minangka pamenang Grup A.

Grup B[sunting | sunting sumber]

Tim Pld W D L GF GA GD Bijih
Flag of Croatia.svg Kroasia 3 3 0 0 4 1 +3 9
Flag of Germany.svg Jerman 3 2 0 1 4 2 +2 6
Flag of Austria.svg Austria 3 0 1 2 1 3 −2 1
Flag of Poland.svg Polandia 3 0 1 2 1 4 −3 1

8 Juni 2008
18:00
Austria Flag of Austria.svg 0 – 1 Flag of Croatia.svg Kroasia Stadion Ernst Happel, Wina
Penonton: 51,428
Wasit: Pieter Vink (Walanda)
(Lapuran) Modrić (4' pen.)

8 Juni 2008
20:45
Jerman Flag of Germany.svg 2 - 0 Flag of Poland.svg Polandia Stadion Wörthersee, Klagenfurt
Penonton: 30,000
Wasit: Tom Henning Øvrebø (Norwègia)
Podolski (20', 72') (Lapuran)

12 Juni 2008
18:00
Kroasia Flag of Croatia.svg 2 - 1 Flag of Germany.svg Jerman Stadion Wörthersee, Klagenfurt
Srna (24')
Olić (62')
Podolski (79')

12 Juni 2008
20:45
Austria Flag of Austria.svg 1 - 1 Flag of Poland.svg Polandia Stadion Ernst Happel, Wina
Vastić (90+3' pen.) Guerreiro (30')

16 Juni 2008
20:45
Polandia Flag of Poland.svg 0 - 1 Flag of Croatia.svg Kroasia Stadion Wörthersee, Klagenfurt

16 Juni 2008
20:45
Austria Flag of Austria.svg 0 - 1 Flag of Germany.svg Jerman Stadion Ernst Happel, Wina
Scored after 49 minutes 49' Michael Ballack
Kwalifikasi
  • Kroasia wis kwalifikasi minangka pamenang Grup B.

Grup C[sunting | sunting sumber]

Tendhangan bébas nalika tetandhingan Italia-Walanda, 9 Juni 2008.
Tim Pld W D L GF GA GD Bijih
Flag of the Netherlands.svg Walanda 3 3 0 0 9 1 +8 9
Flag of Italy.svg Italia 3 1 1 1 3 4 -1 4
Flag of Romania.svg Rumania 3 0 2 1 1 3 -2 2
Flag of France.svg Prancis 3 0 1 2 1 6 -5 1

9 Juni 2008
18:00
Rumania Flag of Romania.svg 0 – 0 Flag of France.svg Prancis Stadion Letzigrund, Zürich
Penonton: 30.585
Wasit: Manuel Mejuto González (Spanyol)
(Laporan)

9 Juni 2008
20:45
Walanda Flag of the Netherlands.svg 3 – 0 Flag of Italy.svg Italia Stade de Suisse, Wankdorf, Bern
Penonton: 30.777
Wasit: Peter Fröjdfeldt (Swédia)
Van Nistelrooy Scored after 26 minutes 26'
Sneijder Scored after 31 minutes 31'
Van Bronckhorst Scored after 79 minutes 79'
(Laporan)

13 Juni 2008
18:00
Italia Flag of Italy.svg 1 - 1 Flag of Romania.svg Rumania Stadion Letzigrund, Zürich
Penonton: 30.585
Wasit: Tom Henning Øvrebø (Norwégia)
Panucci Scored after 56 minutes 56' Mutu Scored after 55 minutes 55'

13 Juni 2008
20:45
Walanda Flag of the Netherlands.svg 4 - 1 Flag of France.svg Prancis Stade de Suisse, Wankdorf, Bern
Penonton: 30.777
Wasit: Herbert Fandel (Jerman)
Kuyt Scored after 9 minutes 9'
Van Persie Scored after 59 minutes 59'
Robben Scored after 72 minutes 72'
Sneijder Scored after 90+2 minutes 90+2'
Henry Scored after 71 minutes 71'

17 Juni 2008
20:45
Walanda Flag of the Netherlands.svg 2 - 0 Flag of Romania.svg Rumania Stade de Suisse, Wankdorf, Bern

17 Juni 2008
20:45
Prancis Flag of France.svg 0 - 2 Flag of Italy.svg Italia Stadion Letzigrund, Zürich

Grup D[sunting | sunting sumber]

Tim Pld W D L GF GA GD Bijih
Flag of Spain.svg Spanyol 1 1 0 0 4 1 +3 3
Flag of Russia.svg Rusia 1 0 0 1 1 4 −3 0
Flag of Sweden.svg Swédia 1 1 0 0 2 0 +2 3
Flag of Greece.svg Yunani 1 0 0 1 0 2 −2 0

10 Juni 2008
18:00
Spanyol Flag of Spain.svg 4 – 1 Flag of Russia.svg Rusia Tivoli-Neu Stadion, Innsbruck
Penonton: 30.772
Wasit: Konrad Plautz (Austria)
Villa (20', 44', 75')
Fàbregas (90+1')
(Laporan) Pavlyuchenko (86')

10 Juni 2008
20:45
Yunani Flag of Greece.svg 0 – 2 Flag of Sweden.svg Swédia Stadion Wals Siezenheim, Salzburg
Penonton: 31.063
Wasit: Massimo Busacca (Swiss)
(Laporan) Ibrahimović (67')
Hansson (72')

14 Juni 2008
18:00
Swédia Flag of Sweden.svg 1 - 2 Flag of Spain.svg Spanyol Tivoli-Neu Stadion, Innsbruck

14 Juni 2008
20:45
Yunani Flag of Greece.svg 0 - 1 Flag of Russia.svg Rusia Stadion Wals Siezenheim, Salzburg

18 Juni 2008
20:45
Yunani Flag of Greece.svg 1 – 2 Flag of Spain.svg Spanyol Wals Siezenheim Stadium, Salzburg
Charisteas Scored after 42 minutes 42' de la Red Scored after 61 minutes 61'
Güiza Scored after 88 minutes 88'

18 Juni 2008
20:45
Rusia Flag of Russia.svg 2 – 0 Flag of Sweden.svg Swédia Tivoli-Neu Stadion, Innsbruck
Penonton: 30.772 jiwa
Wasit: Frank de Bleeckere (Belgia)
Pavlyuchenko Scored after 24 minutes 24'
Arshavin Scored after 50 minutes 50'

Tahap knockout[sunting | sunting sumber]

Saprapat-final Sémi-final Final
                   
19 Juni - Basel        
 Flag of Portugal.svg Portugal  2
25 Juni - Basel
 Flag of Germany.svg Jerman  3  
 Flag of Germany.svg Jerman  3
20 Juni - Wina
   Flag of Turkey.svg Turki  2  
 Flag of Croatia.svg Kroasia  1 (1)
29 Juni - Wina
 Flag of Turkey.svg Turki   1 (3)  
 Flag of Germany.svg Jerman  0
21 Juni - Basel
   Flag of Spain.svg Spanyol  1
 Flag of the Netherlands.svg Walanda  1
26 Juni - Wina
 Flag of Russia.svg Rusia  3  
 Flag of Russia.svg Rusia  0
22 Juni - Wina
   Flag of Spain.svg Spanyol  3  
 Flag of Spain.svg Spanyol  0
 Flag of Italy.svg Italia  0  

Saprapat-final[sunting | sunting sumber]


19 Juni 2008
20:45
Portugal Flag of Portugal.svg 2 - 3 Flag of Germany.svg Jerman St. Jakob-Park, Basel
Penonton: 39.374 jiwa
Wasit: Peter Fröjdfeldt (Swédia)
Nuno Gomes Scored after 40 minutes 40'
Postiga Scored after 87 minutes 87'
Schweinsteiger Scored after 22 minutes 22'
Klose Scored after 26 minutes 26'
Ballack Scored after 61 minutes 61'

20 Juni 2008
20:45
Kroasia Flag of Croatia.svg 1 - 1
( 1 - 3 adu pénalti)
Flag of Turkey.svg Turki Stadion Ernst Happel, Wina
Klasnić Scored after 119 minutes 119' Şentürk Scored after 120+2 minutes 120+2'

21 Juni 2008
20:45
Walanda Flag of the Netherlands.svg 1 - 3 Flag of Russia.svg Rusia St. Jakob-Park, Basel
Wasit: Ľuboš Micheľ (Slovakia)
Van Nistelrooy Scored after 86 minutes 86' Pavlyuchenko Scored after 56 minutes 56'
Torbinsky Scored after 111 minutes 111'
Arshavin Scored after 116 minutes 116'

22 Juni 2008
20:45
Spanyol Flag of Spain.svg 0 - 0
( 4 - 2 adu pénalti)
Flag of Italy.svg Italia Stadion Ernst Happel, Wina

Sémi final[sunting | sunting sumber]


25 Juni 2008
20:45
Jerman Flag of Germany.svg 3 - 2 Flag of Turkey.svg Turki St. Jakob-Park, Basel
Penonton: 39.374 jiwa
Wasit: Massimo Busacca (Swiss)
Schweinsteiger Scored after 26 minutes 26'
Klose Scored after 79 minutes 79'
Lahm Scored after 90 minutes 90'
Scored after 22 minutes 22' Boral
Scored after 86 minutes 86' Sentürk

26 Juni 2008
20:45
Rusia Flag of Russia.svg 0 - 3 Flag of Spain.svg Spanyol Stadion Ernst Happel, Wina

Final[sunting | sunting sumber]


29 Juni 2008
20:45
Jerman Flag of Germany.svg 0 - 1 Flag of Spain.svg Spanyol Stadion Ernst Happel, Wina
Wasit: Roberto Rosetti
Torres Scored after 33 minutes 33'

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=UEFA_Euro_2008&oldid=814782"