Sodom lan Gomora

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kemusnahan Sodom dan Amora (Gomora), John Martin, 1852.
Gambaran Sodom dan Amora (Gomora) dari Nuremberg Chronicle oleh Hartmann Schedel, 1493. Menggambarkan istri Lot (Nabi Luth), telah ditukarkan menjadi setiang garam.

inggih punika kisah ingkang kasèrat ing Kitab Kejadian lan al-Quran, Sodom (basa Arab: سدوم Sadūm,Cithakan:Hebrew Name, Basa Yunani: Σόδομα Sódoma) lan Amora (basa Arab: عمورة ʿAmūrah, Cithakan:Hebrew Name, basa Yunani: Γόμορρα Gómorra) utawi Gomora miturut tiyang Kristen ingkang ngacu datèng alih aksara Ibrani Tiberias (Cithakan:Hebrew Name), lan basa Inggris Gomorrah. Sodom dan Amora inggih punika kalih kota ingkang agèng dipunmusnahakèn dèning Allah ing Kitab Kejadian ing Alkitab Ibrani utawi Perjanjian Lama ing Alkitab Kristen.

Amargi mènawi dosa-dosa penduduk Sodom, Gomora, Adma, lan Zeboim sampun dipunbinasakakèn dèning "hujan belerang lan geni ... saking TUHAN, saking langit" (

). Ing agama Kristen lan Islam, asma-asma mènika dados kosok balin kaliyan dosa besar ingkang mboten terampuni, ingkang njatuhaken menika ing salebeting kemusnahan akibat murka Allah (

, Qur'an [1]).

Sodom lan Gomora sampun dipunginaaken dados tembung ingkang ngacu dateng dosa lan penyelewengan seksual. Kisah kasebut sampun mbentuk tembung-tembung enggal ing pinten-pinten basa ing sedaya donya, kalebet perkataan ing basa Melayu lan basa Indonesia yakni "sodomi", suatu istilah ingkang dipunginaaken dados njelentrehake hubungan anal seks, lan ugi hubungan seks kewan.

Pandangan Kristen[sunting | sunting sumber]

Ingkang kawiwitan Sodom lan Gomora dipunserat ing Alkitab dados bagian saking wilayah tiyang-tiyang Kanaan, keturunan Ham putra Nuh.[1]

Sodom inggih punika salah satungaling suatu kempalan saking gangsal kota besar, Pentapolis: Sodom, Gomora, Adma, Zeboim, lan Bela ingkang ugi dipunsebat Zoar (

). Daerah Pentapolis secara kolektif ugi dipunsebat dados "kota-kota Lembah Yordan" (

) amargi sedaya panggenan ing pingger Lepen Yordan, ing daerah ingkang menika kawates selatan tanah Kanaan.[1] Lot, keponakan saking Abraham (Nabi Ibrahim) gadahi kangge tinggal ing kota Sodom amargi tasih katah lahan kangge merumput kangge ternak-ternaknipun. (

)

Ing Kejadian 14 dipunkisahaken menawi Lot, anak saudara Abram, beserta harta bendanipun, ing ngandap musuh, lajeng menika kesah amargi Lot punika mendel ing Sodom. Abraham, ing upayanipun nyelamataken Lot, merebut malih harta benda kota Sodom dan Gomora saking cepengan Kedorlaomer lan para raja ingkang sami-sami kaliyan piyambakipun. Menika raja Sodom nawaraken kangge maringi hadiah dateng Abraham, Abraham menika mboten nampi.

Pandangan Islam[sunting | sunting sumber]

Al-Quran boten maringi perincian langkung babagan perincian kisah ngenai kaum Nabi Luth. ananging makna kisahipun inggih punika Nabi Luth nawaraken bocah wadon, ananging menika mboten minat lan ngendikan menawi Nabi Luth "mangertosi punapa ingkang kita lampahi", menika langkung gadahi laki-laki saking wadon. Dipungayutaken kaliyan keterangan Kitab Injil, Sodom lan Amora ing Islam ugi ngrujuk ing homoseksual. Informasi langkung saged dipunbikak ing surat Hud:[2][3]

{{cquote|[11:74] Mila tatkala rasa ajrih ical saking Ibrahim lan warta bungah sampun dateng ing piyambakipun, diapun bersoal wangsulan saking (malaikat-malaikat) menika babagan kaum Luth.
[11:75] Sejatosipun Ibrahim punika leres-leres tiyang ingkang penyantun ugi penghiba lan suka malih dateng Allah.
[11:76] Hai Ibrahim, tinggalkanlah soal jawab punika, sejatosipun sampun dateng ketetapan Tuhanmu, lan sejatosipun punika badhe dipundatangi azab ingkang boten saged dipuntolak.
[11:77] lan tatkala datang utusan-utusan menika (para malaikat) punika dateng Luth, piyambaipun menika susah lan ngeraos sempit dadanipun amargi wonten menika, lan piyambakipun ngendikan: "Ini adalah hari yang amat sulit[4]."
[11:78]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sodom_lan_Gomora&oldid=883384"