Piala Suzuki AFF 2010

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Piala Suzuki AFF 2010
2010 AFF Suzuki Cup logo.png
Logo resmi Piala Suzuki AFF 2010
Informasi turnamen
Tuan omah  Indonésia
 Vietnam
Tanggal 1–29 Dhésèmber
Tim peserta 8
Papan penyelenggaraan 4 + 1 (di 4 + 1 kota)
Hasil turnamen
Juwara Gold medal blank.svg Flag of Malaysia Malaysia (gelar ke-1)
Juwara kaloro Silver medal blank.svg Flag of Indonésia Indonésia
Juwara katelu Bronze medal blank.svg Flag of Viètnam Viètnam lan Flag of the Philippines Filipina
Statistik turnamen
Gunggung pertandingan 18
Gunggung gol 51 (2.83 per pertandingan)
Gunggung penonton 777.000 (43.167 per pertandingan)
Pamain paling apik Indonésia Firman Utina
Panyithak gol paling akèh Malaysia Mohd Safee Bin Mohd Sali (5 gol)
Kartu Kartu kuning 65 (3.61 per pertandingan)
Kartu BookedBooked againSent off (0.22 per pertandingan)
Kartu Kartu merah (0 per pertandingan)
2008
2012

Kajuwaraan Bal-balan ASEAN 2010 minangka edisi kawolu saka Kajuwaraan Bal-balan ASEAN. Suzuki dadi sponsor utama manèh sajeroning turnamen edisi iki,[1] sehingga kanthi resmi, edisi iki bernama Piala Suzuki AFF 2010.

Babak panyisihan grup digelar ing Indonésia lan Vietnam, 1 hingga 8 Dhésèmber, sawetara tetandhingan semifinal lan final digelar kanthi sistem tandang-kandang. Tetandhingan semifinal tanggal 15 lan 16 Dhésèmber kanggo tetandhingan pisanan lan tangggal 18 nnganti 19 Dhésèmber kanggo tetandhingan kapindho. Sauntara, tetandhingan final digelar tanggal 26 lan 29 Dhésèmber.

Edisi iki dimenangaké Malaysia, sing menangaké babak final saka Indonésia kanthi kaunggulan aggregat 4–2, sawisé ing tetandhingan pisanan ing Malaysia menang kanthi skor 3–0, lan ing tetandhingan kapindho, Indonésia menang kanthi skor 2–1. Sauntara iku, Vietnam lan Filipina kasil maju nganti babak semifinal, nanging ora mlebu final.

Firman Utina, kaptèn Indonésia djadi pamain paling apik sajeroning turnamen edisi iki, lan Mohd Safee Bin Mohd Sali, pamain Malaysia dadi panyithak gol paling akèh kanthi 5 gol.

Tuan omah[besut | besut sumber]

Indonésia lan Vietnam kapilih nyelenggarakaké babak panyisihan grup turnamen edisi iki. Tanggal 17 Fèbruari 2009, Vietnam mbiwara péngin nyelenggarakaké turnamen edisi iki saéngga wusanané dadi edisi kawolu sing diadani.[2] Pada 21 April 2009, koran berbasa Vietnam, VietNamNet mbiwara yèn Vietnam bakal nyelenggarakaké kajuwaraan mau bebarengan karo Indonésia.[3][4]

Tim peserta[besut | besut sumber]

Miturut asil sing digayuh saka turnamen sadurungé, enem tim langsung mlebu ubengan final kanthi otomatis, ya iku:

Sauntara iku, loro tim liyané uga duwé hak partisipasi sawisé mèlu babak kuwalifikasi, ya iku:

  • Flag of Laos (negara) Laos (juwara kuwalifikasi)
  • Flag of the Philippines Filipina (juwara kaloro kuwalifikasi)

Papan penyelenggaraan[besut | besut sumber]

4 stadion ing 4 kutha ing Indonésia lan Vietnam dadi papan penyelenggaraan babak panyisihan grup turnamen edisi iki.

Wiwitané, Stadion Si Jalak Harupat ing Bandhung dipilih minangka pendhamping Stadion Utama Gelora Bung Karno minangka papan penyelenggaraan panyisihan grup A. Nanging tanggal 24 November 2010, diumumaké yèn Stadion Si Jalak Harupat diganti déning Stadion Gelora Sriwijaya ing Palembang sawisé dianakakaké patemon Federasi Bal-balan ASEAN (AFF) ing minggu sadurungé.[5]

Uga, Stadion Hàng Đẫy ing Hanoi iwitané uga dipilih minangka pendhamping Stadion Nasional Mỹ Đình dadi papan penyelenggaran panyisihan grup B. Nanging tanggal 22 November 2010, diumumaké yèn Stadion Hàng Đẫy diganti déning Stadion Thiên Trường ing Nam Định amarga Stadion Hàng Đẫy ora bisa ngrampungaké pagawéan nganti wates wektu penyelenggaraan turnamèn.

Indonésia Jakarta Indonésia Palembang Viètnam Hanoi Viètnam Nam Định
Stadion Utama Gelora Bung Karno Stadion Gelora Sriwijaya Stadion Nasional Mỹ Đình Stadion Thiên Trường
Kapasitas: 88.306 Kapasitas: 40.000 Kapasitas: 40.192 Kapasitas: 20.000
Gelora Bung Karno Stadium, Asia Cup 2007.jpg Gelora Sriwijaya Stadium Tribune.jpg Khán đài B - Sân vận động Quốc gia Mỹ Đình.jpg 210px

Skuat[besut | besut sumber]

Kanggo pratélan pamain sing main ing ubengan final, pirsani: Skuat Piala Suzuki AFF 2010

Wasit[besut | besut sumber]

Ana 13 wasit sing tugas sadawaning turnamen. Sawetara wasit minangka wasit undhangan saka fédherasi Asia liyané sajabaning Federasi Bal-balan ASEAN. Ing babak palastra, ora ana wasit saka Asia Kidul-wétan sing tugas memimpin tetandhingan.

Ing ngisor iki arupa pratélan wasit lan asistèn wasit sing tugas sadawaning turnamen.

Wasit
Asisten wasit
  • Filipina Grant Rojas
  • Indonésia Muhammad Suaidi Yunus
  • Jepang Haruhiro Otsuka
  • Kamboja Kuong Ly
  • Koréa Kidul Lee Jungmin
  • Laos (negara) Luong Lath Somphavanh
  • Malaysia Mohd Hanif Abdul Rahman
  • Myanmar U Aung Moe
  • Myanmar U Myo Win
  • Singapura Edwin Lee Tzu Liang
  • Singapura Eugene Chan Yew Ren
  • Singapura Surindranath Kaseenathan
  • Thailand Atthakorn Wetchakan
  • Thailand Preecha Kangram
  • Viètnam Hoaug Minh U

Asil tetandhingan[besut | besut sumber]

Babak panyisihan grup[besut | besut sumber]

Melaju ke babak palastra
Tersingkir saka turnamen

Grup A[besut | besut sumber]

Kabèh tetandhingan digelar ing Indonésia.

Tim Main M S K GM GK SG Poin
Flag of Indonésia Indonésia 3 3 0 0 13 2 +11 9
Flag of Malaysia Malaysia 3 1 1 1 6 6 0 4
Flag of Thailand Thailand 3 0 2 1 3 4 –1 2
Flag of Laos (negara) Laos 3 0 1 2 3 13 –10 1

1 Dhésèmber 2010
Thailand Flag of Thailand 2–2 Flag of Laos (negara) Laos Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta

1 Dhésèmber 2010
Indonésia Flag of Indonésia 5–1 Flag of Malaysia Malaysia Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta


4 Dhésèmber 2010
Thailand Flag of Thailand 0–0 Flag of Malaysia Malaysia Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta

4 Dhésèmber 2010
Laos Flag of Laos (negara) 0–6 Flag of Indonésia Indonésia Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta


7 Dhésèmber 2010
Malaysia Flag of Malaysia 5–1 Flag of Laos (negara) Laos Stadion Jaka Baring, Palembang

7 Dhésèmber 2010
Indonésia Flag of Indonésia 2–1 Flag of Thailand Thailand Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta

Grup B[besut | besut sumber]

Kabèh tetandhingan digelar ing Vietnam.

Tim Main M S K GM GK SG Poin
Flag of Viètnam Viètnam 3 2 0 1 8 3 +5 6
Flag of the Philippines Filipina 3 1 2 0 3 1 +2 5
Flag of Singapura Singapura 3 1 1 1 3 3 0 4
Flag of Myanmar Myanmar 3 0 1 2 2 9 –7 1

2 Dhésèmber 2010
Singapura Flag of Singapura 1–1 Flag of the Philippines Filipina Stadion Nasional My Dinh, Hanoi

2 Dhésèmber 2010
Viètnam Flag of Viètnam 7–1 Flag of Myanmar Myanmar Stadion Nasional My Dinh, Hanoi


5 Dhésèmber 2010
Singapura Flag of Singapura 2–1 Flag of Myanmar Myanmar Stadion Nasional My Dinh, Hanoi

5 Dhésèmber 2010
Filipina Flag of the Philippines 2–0 Flag of Viètnam Viètnam Stadion Nasional My Dinh, Hanoi


8 Dhésèmber 2010
Myanmar Flag of Myanmar 0–0 Flag of the Philippines Filipina Stadion Thien Truong, Nam Dinh

8 Dhésèmber 2010
Viètnam Flag of Viètnam 1–0 Flag of Singapura Singapura Stadion Nasional My Dinh, Hanoi

Babak palastra[besut | besut sumber]

  Semifinal Final
                         
  A2  Flag of Malaysia Malaysia 2 0 2  
B1  Flag of Viètnam Viètnam 0 0 0  
  SF1  Flag of Malaysia Malaysia 3 1 4
  SF2  Flag of Indonésia Indonésia 0 2 2
B2  Flag of the Philippines Filipina 0 0 0
  A1  Flag of Indonésia Indonésia 1 1 2  

Semifinal[besut | besut sumber]

Malaysia – Vietnam[besut | besut sumber]
Tetandhingan pisanan
----
15 Dhésèmber 2010
20.00 UTC+8
Malaysia Flag of Malaysia 2–0
(HT: 0–0)
Flag of Viètnam Viètnam Stadion Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur
Penonton: 53.000 orang
Wasit: Sun Baojie (Republik Rakyat Cina)
AW 1: Preecha Kangram (Thailand)
AW 2: Atthakorn Wetchakan (Thailand)
Wasit kaping 4: U Win Cho (Myanmar)
Mahalli Bin Jasuli Booked in the ping 45+1 minute 45+1'
Md. Safee Bin Md. Sali Scored after 60 minutes 60' Booked in the ping 80 minute 80'
(Laporan) Le Phuoc Tu Booked in the ping 32 minute 32'
Tran Dinh Dong Booked in the ping 72 minute 72'
Tetandhingan kaloro
----
18 Dhésèmber 2010
19.00 UTC+7
Viètnam Flag of Viètnam 0–0
(HT: 0–0)
Flag of Malaysia Malaysia Stadion Nasional My Dinh, Hanoi
Penonton: 40.000 orang
Wasit: Kim Sang Woo (Koréa Kidul)
AW 1: Surindranath K. (Singapura)
AW 2: Edwin Lee Tzu Liang (Singapura)
Wasit kaping 4: Siphaseuth Sinbandith (Laos)
Pham Thanh Luong Booked in the ping 53 minuteBooked again in the ping 72 minuteSent off in the ping 72 minute 53', 72'
Le Phuoc Tu Booked in the ping 55 minute 55'
Doan Viet Cuong Booked in the ping 74 minute 74'
(Laporan) Mohd Amirulhadi Bin Zainal Booked in the ping 47 minute 47'

Flag of Malaysia Malaysia maju tetandhingan final kanthi kaunggulan agregat 2–0.

Filipina – Indonésia[besut | besut sumber]
Tetandhingan pisanan
----
16 Dhésèmber 2010
20.00 UTC+8
Filipina Flag of the Philippines 0–1
(HT: 0–1)
Flag of Indonésia Indonésia Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta (Indonésia)1
Penonton: 70.000 orang
Wasit: Moradi Masoud Hasanalo (Iran)
AW 1: Aung Moe (Myanmar)
AW 2: Kuong Ly (Kamboja)
Wasit kaping 4: Virak Khoun (Kamboja)
James Joseph P. Younghusband Booked in the ping 77 minute 77'
Jason Nicolas Mari Dantes De Booked in the ping 90+2 minute 90+2'
(Laporan) Cristian G. Alfaro Gonzales Scored after 32 minutes 32' Booked in the ping 60 minute 60'
Octavianus Maniani Booked in the ping 57 minute 57'
Tetandhingan kapindho
----
19 Dhésèmber 2010
19.00 UTC+7
Indonésia Flag of Indonésia 1–0
(HT: 1–0)
Flag of the Philippines Filipina Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta
Penonton: 88.000 orang
Wasit: Ali H. Ebrahim Abdulnabi (Bahrain)
AW 1: Eugene Chan Y. Ren (Singapura)
AW 2: Luong Lath Somphavanh (Laos)
Wasit kaping 4: Apisit Aonrak (Thailand)
Cristian Gerard Alfaro Gonzales Scored after 43 minutes 43'
Hamka Hamzah Booked in the ping 68 minute 68'
Ahmad Bustomi Booked in the ping 93 minute 93'
Muhammad Ridwan Booked in the ping 94 minute 94'
(Laporan) Ian Bayona Araneta Booked in the ping 23 minute 23'
Robert James Dazo Gier Booked in the ping 37 minute 37'
C. Robert B Greatwich Booked in the ping 41 minuteBooked again in the ping 87 minuteSent off in the ping 87 minute 41', 87'

Flag of Indonésia Indonésia maju menyang tetandhingan final kanthi keunggulan agregat 2–0.

Final[besut | besut sumber]

Tetandhingan pisanan
----
26 Dhésèmber 2010
20.00 UTC+8
Malaysia Flag of Malaysia 3–0
(HT: 0–0)
Flag of Indonésia Indonésia Stadion Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur
Penonton: 90.000
Wasit: Toma Masaaki (Jepang)
AW 1: Edwin Lee Tzu Liang (Singapura)
AW 2: Surindranath K. (Singapura)
Wasit kaping 4: Vo Min Tri (Vietnam)
Mohd Asraruddin Putra Bin Omar Booked in the ping 33 minute 33'
Mohd Amirulhadi Bin Zainal Booked in the ping 45+1 minute 45+1'
Mohd Safee Bin Mohd Sali Scored after 61 minutes 61'
Mohamad Ashari Bin Samsudin Scored after 68 minutes 68'
Mahalli Bin Jasuli Booked in the ping 86 minute 86'
(Laporan) Oktovianus Maniani Booked in the ping 5 minute 5'
Tetandhingan kapindho
----
29 Dhésèmber 2010
19.00 UTC+7
Indonésia Flag of Indonésia 2–1
(HT: 0–0)
Flag of Malaysia Malaysia Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta
Penonton: 100.000 orang
Wasit: Peter Daniel Green (Ostrali)
AW 1: Preecha Kangram (Thailand)
AW 2: U Aung Moe (Myanmar)
Wasit kaping 4: C. Alee Mahapab (Thailand)
Firman Utina Tendangan penalti ora mlebu (18) 18'
Arif Suyono Booked in the ping 66 minute 66'
Mohammad Nasuha Scored after 72 minutes 72'
Ahmad Bustomi Booked in the ping 78 minute 78'
Zulkifli Syukur Booked in the ping 86 minute 86'
Muhammad Ridwan Scored after 87 minutes 87'
(Laporan) Mohd Sabre Bin Mat Abu Booked in the ping 18 minute 18'
Mohd Safee Bin Mohd Sali Scored after 54 minutes 54'
Kunanlan Subramaniam Booked in the ping 58 minute 58'

Flag of Malaysia Malaysia menjuarai turnamen edisi iki kanthi keunggulan agregat 4–2.

Panyithak gol[besut | besut sumber]

5 gol[besut | besut sumber]

3 gol[besut | besut sumber]

2 gol[besut | besut sumber]

1 gol[besut | besut sumber]

Gol bunuh diri[besut | besut sumber]

Asil pungkasan lan pangaji[besut | besut sumber]

Asil pungkasan[besut | besut sumber]

Posisi Tim
1 Flag of Malaysia Malaysia
2 Flag of Indonésia Indonésia
3 Flag of Viètnam Viètnam
4 Flag of the Philippines Filipina
5 Flag of Singapura Singapura
6 Flag of Thailand Thailand
7 Flag of Myanmar Myanmar
8 Flag of Laos (negara) Laos

Pangaji-aji[besut | besut sumber]

Pamain paling apik[besut | besut sumber]

Pangaji-aji iki diwènèhaké marang pamain paling apik sajeroning turnamen.

Pamain paling apik Indonésia Firman Utina
(Flag of Indonésia Indonésia)

Pencetak gol paling akèh[besut | besut sumber]

Pangaji-aji iki diwènèhaké marang pamain sing nyithak gol paling akèh sajeroning berlangsung.

Panyithak gol
paling akèh
Malaysia Mohd Safee Bin Mohd Sali
(5 gol)

Pangaji-aji Fair Play[besut | besut sumber]

Pangaji-aji iki diwènèhaké marang tim sing dadi tim paling fair sajeroning turnamen.

Fair Play Flag of the Philippines Filipina

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "Suzuki Renews Its Title Sponsorship of AFF Cup". Federasi Bal-balan ASEAN. 2010-05-05. Dijupuk 2010-08-07. 
  2. ^ "VFF asks to host AFF Suzuki Cup 2010". VietnamNet. 16 Fèbruari 2009. Dijupuk 2009-02-17.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  3. ^ "Vietnam co-hosts 2010 AFF Cup with Indonésia". Vietnam Net. 2009-04-21. Dijupuk 2009-04-21. 
  4. ^ "Vietnam, Indonésia to co-host 2010 regional football cup". Sài Gòn Giải Phóng. 2009-04-20. Dijupuk 2009-04-20. 
  5. ^ Jakabaring as The Secondary Venue In Indonésia. Federasi Bal-balan ASEAN, 24 November 2010. Diakses padha 30 November 2010.

Pranala njaba[besut | besut sumber]