Jayadrata: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
232 bèt wis ditambahake ,  9 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(ganti isi, replaced: ananging → nanging (2), Ananging → Nanging)
 
[[Gambar:Jayadrata 1.jpg|thumb|right|Jayadrata]]
 
Wonten salebeting [[wiracarita]] ''[[Mahabharata]]'', '''Jayadrata''' ([[Sanskerta]]: '''जयद्रथ'''; ''Jayadratha'') inggih punika raja wonten ing [[Karajan Sindhu]]<ref name="internet1">[http://www.musikaal.com/Gallery/index.php/MAHABRATA-Wayang-Kulit-puppets-and-stories/Wayang-Kulit-Jawa-Kaurawa/9879598668](Dipun undhuh tanggal 24 November 2012)</ref>. Wonten ing versi Sala, Jayadrata asring dipunsebat Arya Jayadrata, ingkang gadhah asma asli ''Arya Tirtanata'' utawi ''Bambang Sagara''<ref name="internet3">[http://ki-demang.com/galeria256/index.php/wayang-aksara-j/240-jayadrata-solo] (Dipun undhuh tanggal 24 November 2012)</ref>. Piyambakipun gadhah garwa, ingkang asma [[Dursala]]<ref name="internet1"/>. Dursala punika rayinipun bala [[Korawa]]<ref name="internet1"/>. Manawi wonten cariyos sanès, Jayadrata punika putra Begawan Sapwaniwijawastra saking nagari Banakeling<ref name="internet3"/><ref name="buku1">R, Wiwien Widyawati.-. Ensiklopedi Wayang.-: Pura Pustaka. (hlm 332-333)</ref>. Ugi wonten kang nyebataken Jayadrata ugi aran Sindureja putrane Begawan Sempani.<ref>{{Cite book|url=https://www.sastra.org/bahasa-dan-budaya/wayang/2314-bratayuda-kartapradja-1937-106-hlm-01-52|title=BRATAJOEDA - 1937|last=Kartapradja|language=jv}}</ref>
 
= Riwayat =
Raja [[Karajan Sindhu|Sindhu]]-Jayadrata mihak [[Duryodana]] wonten salebeting perang [[Kurusetra]]. Dinten ingkang kaping tigawelas, Jayadrata ngginakaken kakiyatanipun kanggé nyegat Pandhawa, sapunika caket kaliyan barisanipun [[Cakrawyuha]] ingkang sisah dipunlebeti. Sawetara [[Abimanyu]] – putra Arjuna wonten salebeting barisan saha tarung piyambakan. Piyambakipun sampun kepèpèt dipunkepung para [[Korawa]]. Wonten ing wekdal punika para ksatriya Pandhawa ingkang badhé nylametaken Abimanyu, Jayadrata nyegat. Wonten wekdal kepèpèt saha sampun kasisahan, Abimanyu dipunpejahi kanthi cara curang<ref name="internet2"/>.
 
[[Arjuna]] kagèt lajeng semaput sasampunipun mireng bilih Abimanyu sèda. Para ksatriya Pandhawa mbabaraken kados pundi kahananipun perang, bilih Abimanyu dipunkurung wonten salebeting barisan Cakrawyuha, lajeng dipunpejahi sesarengan déning para Korawa. Sawetara Pandhawa badhé biyantu Abimanyu, nanging dipuncegat Jayadrata. Saksampunipun dipunbabaraken para Pandhawa, Arjuna ngucapapunagi sumpah, balihbilih piyambakipun badhé ngobong badanipunpati piyambak,obong manawi boten saged mejahi Jayadrata wonten ing dinten kaping sekawan welas<ref name="internet2"/>.
 
= Pranala njawi =
2.820

besutan

Menu navigasi