Papan Anggegana Internasional Juwata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Papan Anggegana Internasional Juwata
{{{name}}}
Ringkesan
NgladèniTarakan dan Kalimantan Lor
Sambungan menyang
Statistik (2011)
Perobahan penumpang912,998
Perobahan pesawat16,708
Perobahan angkudan (ton)9,919

Papan Anggegana Internasional Juwata inggih punika papan anggegana ingkang dumunung ing Kota Tarakan, provinsi Kalimantan Lor, Indonésia. Papan Anggegana punika dumunung namung sakitar 3 km saking pusat kutha. Papan Anggegana Juwata Tarakan, Kalimantan Timur, kanthi dawanipun runway 2500 mèter x 45 mèter, sapunika sampun dipundarati déning pesawat jinis Boeing lan Airbus, sarta pesawat – pesawat perintis. Saking Cathetan statistik papan anggegana, panumpang ingkang minggah mandhap wonten ing Papan Anggegana Juwata, saben dintenipun antawis 3000 panumpang. Wekdal punika Papan Anggegana Juwata saweg dipunadani pambangunan saperlu ndadosaken minangka papan anggegana provinsi lan pintu gerbang kanggé Kalimantan Utara. Papan Anggegana punika minangka penghubung kanggé sadaya papan anggegana domestik lan perintis ingkang wonten ing Kalimantan Timur pérangan Utara. Papan Anggegana Juwata minangka papan anggegana ingkang angka 1 wonten ing Indonésia ingkang migunakaken sistem Green Aiport wonten ing apron nalika pangisian bahan bakar avtur.

Sajarah[besut | besut sumber]

Papan Anggegana Juwata wiwitan kabangun nalika masa penjajahan Walanda lan dados pangkala militèr kanggé pesawat-pesawat tempur kagunganipun Walanda. Nalika tanggal 11 Januari 1942 pesawat tempur gadhah Jepang mendarat ingkang pisanan wonten ing Indonésia ing Papan Anggegana Juwata kanggé ngrebut Hindia Walanda.

Sasampunipun mardika, papan anggegana punika wiwitanipun minangka papan anggegana perintis ingkang naming migunakaken pesawat alit, lan wiwitan taun 2000, Papan Anggegana Juwata dipuntingkataken statusipun dados papan anggegana domestik kanthi dawa runway 1.850 mèter ingkang dipunlayani maskapé Bouraq Indonésia, Dirgantara Air Service, Citilink, Kartika Airlines, Mandala Airlines, Merpati Nusantara Airlines lan Pelita Air Service. Nalika taun 1997, penerbangan internasional angka pisan dipunlayani déning Bouraq Indonésia kanggé rute Tarakan-Tawau, taun 2006 Malaysia Airlines ugi mbikak rute Tarakan-Tawau, penerbangan saking Tarakan-Tawau dipuntutup taun 2000 déning Bouraq Indonésia lan 2010 déning Malaysia Airlines. Nalika wulan Fèbruari taun 2012 maskapé penerbangan Malaysia Airlines ingkang dipunoperasikaken MASwings mbikak malih rute Tarakan-Tawau saben dinten Senin, Rebu lan Kemis. Wiwit 1 Juli 2012 MASwings terbang saben dinten kanthi rute Tarakan-Tawau lan Tarakan-Kota Kinabalu[1].

Hall pérangan depan terminal papan anggegana

Maskapé & Tujuan[besut | besut sumber]

Perusahaan montor maburParanTerminal
Garuda IndonésiaBalikpapanDomestik
Kalstar AviationBerau, NunukanDomestik
Lion AirBalikpapan, Jakarta-Soetta, Makassar, SurabayaDomestik
MAF IndonésiaLong Apung, Long BawanDomestik
Malaysia Airlines yang dioperasikan olèh MASwingsTawauInternasional
Merpati Nusantara AirlinesToli-ToliDomestik
Sriwijaya AirBalikpapan, MakassarDomestik
Susi AirLong Apung, Long Bawan, Malinau, Nunukan, Pulau Bunyu, Tanjung SelorDomestik

Boten Beroperasi[besut | besut sumber]

Perusahaan montor maburParanTaun Operasi
Batavia AirBalikpapan, Jakarta-Soetta2005-2012
Bouraq IndonésiaBalikpapan, Jakarta-Soetta, Tawau1970-2005
Dirgantara Air ServiceLong Apung, Long Bawan, Malinau, Nunukan, Samarinda, Tanjung Selor2000-2008
Garuda Indonésia yang dioperasikan olèh CitilinkBalikpapan, Surabaya2001-2009
Kartika AirlinesBalikpapan2001-2006
Malaysia AirlinesTawau2006-2010
Mandala AirlinesBalikpapan2002-2011
Pelita Air ServiceBalikpapan, Pulau Bunyu1998-2004
Sabang Merauke Raya Air CharterNunukan, Toli-Toli2008-2010
Sempati AirBalikpapan1980-1998
Trigana Air ServiceBerau, Nunukan, Tanjung Selor2006-2010

Statistik[besut | besut sumber]

Rute penerbangan tersibuk berdasarkan frekuensi minggon
Peringkat Tujuan Maskapé Penerbangan Ferkuensi
(Mingguan)
1 Barkas:Flag of Indonésia.svg Balikpapan Garuda Indonésia, Lion Air, Sriwijaya Air 49
2 Barkas:Flag of Indonésia.svg Nunukan Kalstar Aviation, Susi Air 28
3 Barkas:Flag of Indonésia.svg Malinau Susi Air 21
4 Barkas:Flag of Indonésia.svg Tanjung Selor Susi Air 11
5 Barkas:Flag of Indonésia.svg Jakarta-Soetta Lion Air 7
6 Barkas:Flag of Indonésia.svg Surabaya Lion Air 7
7 Barkas:Flag of Indonésia.svg Makassar Sriwijaya Air 7
8 Flag of Sabah.svg Tawau, Sabah MASwings 7
9 Barkas:Flag of Indonésia.svg Tanjung Redeb Kalstar Aviation 7
10 Barkas:Flag of Indonésia.svg Long Bawan, Krayan MAF Indonésia, Susi Air 7
11 Barkas:Flag of Indonésia.svg Long Apung, Kayan MAF Indonésia, Susi Air 7
12 Barkas:Flag of Indonésia.svg Toli-Toli Merpati Nusantara 4
13 Barkas:Flag of Indonésia.svg Pulau Bunyu Susi Air 4

Cathetan suku[besut | besut sumber]