Papan Anggegana Internasional Polonia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Polonia International Airport
Papan Anggegana Internasional Polonia
Polonia intl departure.jpg
IATA: MESICAO: WIMM
Ringkesan
Tipe Airport Sipil / Militer
Operator PT Angkasa Pura II
Lokasi Medan, Sumatra Lor, Indonésia
Elevasi AMSL 114 ft / 35 m
Koordinat 03°33′29″N 098°40′18″E / 3.55806°N 98.67167°E / 3.55806; 98.67167
Website www.poloniaairport.com
Runways
Direction Dawa Lumah
m ft
05/23 3,000 9,850 Aspal
Sumber: DAFIF[1][2]

Papan Anggegana Internasional Polonia (kodhe IATA: MES; kodhe ICAO: WIMM) inggih punika satunggaling papan anggegana internasional ingkang dumunung sakitar 2 km saking punjer kutha Medan, Indonésia. Papan Anggegana punika nglayani penerbangan dhateng kutha-kutha ageng ing Indonésia, kados Jakarta, Batam, Malaysia (Kuala Lumpur, Penang, Ipoh), Singapura lan Thailand (Bangkok). Dipunetang saking jumlah arus panumpang, Polonia minangka papan anggegana ingkang paling ageng angka sekawan wonten ing Indonésia sasampunipun Soekarno-Hatta, Juanda, lan Ngurah Rai.[3]

Sajarah[besut | besut sumber]

Rumah Michalski padha taun 1870-an
Fokker F.VII di lapangan terbang Medan (sakiwa-tengené taun 1940)

Nama Polonia asalipun saking nama Nagara asal para pambangunipun, Polen (Polonia minangka nama "Polen" wonten ing Basa Latin). Saderengipun dados papan anggegana, kawasan mau minangka lahan pakebonan kagunganipun tiyang Polen ingkang nama Michalski. Taun 1872 piyambakipun pikantuk konsensi saking Pamarentah Walanda saperlu mbikak pakebonan tembakau ing Pasisir Timur Sumatera papanipun wonten ing laladan Medan. Lajeng piyambakipun nyukani nama laladan punika kanthi nama Polonia, ingkang wekdal punika dèrèng mardika.

Data lan Statistik[besut | besut sumber]

Perkembangan momotan panumpang ing Polonia (Januari-Juli)[3]
Tahun Penumpang
penerbangan
domestik
(wonten ing ewonan)
Penumpang
penerbangan
mancanagara
(wonten ing ewonan)
2002 400,1 170,9
2003 603,3 157,4
2004 825,0 210,9
2005 956,9 251,7
2006 1.062,3 248,3
2007 1.176,2[4] 253,2[5]
2008 1.190,2[6] 262,7[6]
2009 1.190,3[6] 248,1[6]

Papan Anggegana Polonia kagungan wiyar 144 hèktar. Panjang landasan pacu wekdal punika antawis 2.900 mèter, ananging ingkang saged dipun-ginakaken antawis 2.625 mèter (saéngga saged displaced threshold antawis 275 mèter). Bab punika kadadosan amargi kathahipun barang ingkang ngalangi ing sakitaring papan lepas landhas lan mendarat. Polonia ugi kagungan 4 taxiway lan apron wiyaripun 81.455 mèter. Polonia dipunrancang saperlu ngamot maksimum sakitar 900.000 panumpang.[7]

Saking taun dhateng taun, arus panumpang Polonia ngalami unggah-unggahan antawis 15 dumugi 20 %. Nalika taun 2003, arus panumpang dumugi angka 2.736.332 tiyang, minggah saking 2.090.519 tiyang ing taun sadèrèngipun.[8] Jumlah owahan pesawat inggih punika 36.359 nalika taun 2003, minggah saking 29.894 nalika taun 2002. Kacathet wonten 13.713 penerbangan domestik lan 4.387 penerbangan internasional saking Polonia taun 1998. Nalika taun 2004 jumlahipun sampun dumugi angka 35.100 penerbangan domestik lan 8.266 penerbangan internasional.

Wonten ing babagan transportasi barang, nalika taun 2005 owahan kargo ing Polonia dumugi angka 31.347 ton.[7]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba lan referensi[besut | besut sumber]