Olah-olahan Laos

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bakul Baguette ing Laos.

Masakan Laos punika masakan wong Lao ing Laos lan Thailand Wétan lor ( Isan ). Ora kaya panganan pokok sing dadi akéh pendhudhuk ing negara-negara Asia Tenggara, panganan pokok warga Lao kalebu ketan . Galangal (laos) lan saos iwak minangka musim paling wigati ing masakan Laotian. Panganan nasional wong Lao yaiku laap ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). utawa disebutaké yen larb ). Laap yaiku daging / utawa iwak cincang sing sadurungé wis diasinaké ing bumbu (kadhang ora dimasak), ditambah karo jamu lan rempah-rempah. Panganan liya sing populer yaiku salad katés enom sing diarani tam mak hoong ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). ) utawa tam som .

Macem-macem masakan ing Laos gumantung saka panganan seger sing kasedhiya ing wilayah kasebut. Warisan budaya kulinér Prancis isih bisa katon ing ibukutha Vientiané . Saliyané saka roti baguette sing akéh didol ing pinggir dalan, restoran Prancis (kadhang karo rasa Lao) gampang ditemokaké ing Vientiané.

Piranti pawon[besut | besut sumber]

Kompor ( anglo ) wong Lao khas disebut pangarap-lo wujude kaya ember . Ing ndhuwur dilebokaké panci utawa panci . Pan Lao diarani maw khang kang digunakaké kanggo nggoreng goreng lan tumis. Beras ketan diukus ing kukusan anyaman pring sing diarani huad . Nalika nandhang beras jemèk, kukus diselehaké ing pot sing diarani maw nung .

Uleg-uleg ( lesung ) gedhe lan jero diarani khok . Keuntungané yaiku nyampur salad papaya tam mak hoong sing enom lan panganan Lao sing khas dadi alat pawon sing paling wigati kanggo wong Laos.

Bahan Dhasar Panganan[besut | besut sumber]

Kulit kebo garing.
  • Laos (laos): ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , Isan: ข่า, IPA: kʰaː), digunakaké minangka sup bumbu, bunder, lan dadi marinade.
  • jeruk purut : ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , maak-khii-huut ), digunakaké kanggo sayur sup lan masak.
  • seré : ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , hua sing-khai ), digunakaké kanggo sup, rebus, lan marinade.
  • brambang
  • terong lao : ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). ; IPA: maːk kʰɯːa), terong bunder kanggo panganan sing digodhog utawa dipangan.
  • Papaya parut: ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , Isan: มัก หุ่ ง, IPA: maːk huŋ), ndamel salad papaya
  • asam jawa : ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , Isan: หมาก ขาม, IPA: maːk kʰaːm), digunakaké nalika masak sup.
  • godhong asam: kanggo sup.
  • cha-om (godhong akasia enom): digunakaké kanggo sayur sup, kari, omelette, lan digoreng.
  • cilantro
  • Cili : ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , Isan: พริก, IPA: pʰik, IPA: pʰrik)
  • Basil Lao : dilebokaké ing feu .
  • mint : digunakaké kanggo goy / laap lan engulfed.
  • godhong cilantro lao : digunakaké kanggo masak pari utawa didhahar.
  • kemangi linglang : digunakaké kanggo sup lan panganan godhang.
  • papak : ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , IPA: pak tʰiːam, Isan: กระเทียม, IPA: gaʔ tʰiːam)
  • jahe : ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , khiing )
  • Kembang pisang : dipangan mentah kanthi sup vermicelli.
  • kembang jahe
  • pucuk pring : ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , Isan: หน่อไม้, IPA: nɔː mɑj), digunakaké kanggo masak godhok, utawa digodhog minangka piring sisih.
  • pucuk rotan pring : digunakaké ing godhok masak (pait)
  • Shiitaké : kanggo sup.
  • Jamur kuping abang : kanggo gulung lan sup musim semi.
  • <i id="mwhA">Yanang</i> godhong: minangka pewarna ijo lan godhok panganan masak.
  • mak kheng : terong (takokak) kanggo godhok masak.
  • kacang panjang : ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , Isan: หมาก ถั่ว, IPA: maːk tʰua) kanggo ditelan utawa digawé dadi sajian lan salad sing digodhog ( tam mak youa )
  • phada kadao : (godhong neem ), sayuran sing pait kanggo sayuran seger.
  • phak lin bisa : sayuran pait kanggo sayuran seger.
  • Godhong sirih ( phak ileut ) minangka salad.
  • Bunga Turi ( dok khae ) minangka salad.
  • kale ( phak bong ): sauteed utawa engulfed.
  • nam pa : saos iwak kosong ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , Isan: น้ำปลา, IPA: nam paː)
  • padaek : ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , Isan: ปลาแดก, IPA: paː dɛːk), tempel iwak Laos sing khas
  • weteng daging babi
  • kulit kebo garing: digunakaké nalika masak jaew bong lan godhok masak.
  • sa khan : Batang Andaliman : kanggo masak godhok.
  • sisen : ganggang kali garing lan digawe lembaran.
  • kapur : ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , Isan: มะนาว, Ilmu Alam: maːk naːw)
  • tomat : ( Masalah Lua ing Modhul:Lang larik 1120: attempt to index field 'article_name' (a nil value). , Isan: หมาก เล่น, IPA: maːk leːn): didhahar minangka hiasan utawa dilebokaké menyang salad papaya.

Cara ngolah[besut | besut sumber]

Lao panganan dimasak karo panggang, nggodhok, diulem karo kuah, kukus, dibakar lan dicampur (kaya kanggo salad ). Masak tumis dadi luwih umum ing masarakat Lao, nanging tumis minangka pengaruh masakan Cina . pasugatan goreng umumé ijo amarga akèh nyandhang lan plus sayuran dain ya nang.

Sup yaiku sawetara jinis: tom, tom jeud, keng, lan keng soua. Keng minangka sup sing nggunakaké jahe lan padek, dene keng soua keng sing nggunakaké galangal lan jahe. Sup sing ora mateng cetha diarani Tom Jeud .

Bakaran (ping) iku carané cook wong Lao paling disenengi. Pitik panggang diarani ping gai, daging panggang diarani ping sin, lan iwak panggang diarani ping pa . Sadurungé dipanggang, daging kasebut ditutupi karo bumbu, campuran bawang, akar ketumbar, lan galangal sing diremuk ditambah uyah, kecap, lan saus iwak miturut rasa. Wong Lai seneng panganan baking amarga panas panas. Asilé luwih resik daging. Wong-wong Lao seneng daging bakar sing luwih garing amarga ora seneng tangané teles lan reged nalika nyogok ketan lengket. Panganan sing dipanggang uga dipangan karo saus pedhes sing diarani chaew .

Titikan khas[besut | besut sumber]

Ferment ham diarani som moo .

Masakan Laeda beda karo negara-negara tanggan ing Asia Kidul-Wétan amarga akéh sayuran mentah dipangan kaya sayuran seger (tanpa sambel utawa sambel). Piring sing pedhes lan asin ora tau nambah gula supaya wis legi. Panganan sing manis lan asem dianggep anéh kanggo wong Laotian. Sawetara panganan uga pait. Ing masakan Laosian tuturan van pen lom sing dingerteni ; khom pen ya sing bisa dijarwakaké minangka "kepenak nggawe sampeyan pusing; rasa pait ndadekaké sampeyan sehat." Godhong garing lan godhong mint dadi sayur wigati kanggo Laotian, nanging ora digunakaké ing masakan Laos liyané. Ora kaya negara-negara tanggané, galangal minangka rempah-rempah sing paling wigati ing Laos. Meh kabeh piring Laotia nggunakaké galangal karo bawang putih, bawang, lan seré . Ciri liyané saka masakan Laotian yaiku panganan ora disuguhaké panas, nanging ngenteni nganti suhu panganan padha karo suhu kamar amarga Laotia mangan nganggo tangan.

Tata krama[besut | besut sumber]

Panganan Laos ing Vientiané, sekul ketan abang lan sosis Laotian.

Miturut tradhisi Laotian, mangan dipangan bebarengan. Wong-wong sing padha mangan lungguh ing tikar sing ditenun ing lantai plank. Panganan dilayani ing meja murah sing digawe saka rotan sing ditenun, sing diarani ka toke. Yen wong sing mangan akéh, mula, nyiyapaké token kanthi jumlah sing luwih gedhe. Wong-wong njagong ing toke wae . Saben token duwe bakul ketan siji utawa luwih kanggo dipangan bebarengan karo wong sing lungguh ing token sing padha.

Wong modern saiki wis metu saka cara mangan kanthi toke . Nanging tradisi iki isih dijaga ing kuil Buddha. Ikan kasebut diwenehi panganan ing ndhuwur token . Sawise panganan dilebokaké ing ndhuwur toke, mula panganan kasebut diarani pha kao . Ing omah-omah Lao saiki, istilah nyiyapaké meja kanggo mangan diarani " taeng pha kao" sing artine nyiapaké pha kao .

Miturut tradhisi, sendok mung digunakaké nalika mangan sup utawa beras, lan sumpit mung digunakaké nalika mangan mi . Laosian panganan umumé dipangan nganggo tangan. Tradhisi iki bisa digawe amarga lengket lengket luwih gampang dipangan nganggo tangan.

Sajian khas Laotian umumé dumadi saka mangkuk sup, jinis panggang, saos, sayuran seger, lan sajian sing digodhog utawa dicampur ( koy utawa laap ). Sayuran kanggo sayuran yaiku godhong ijo utawa godhong bumbu. Gumantung saka jinis piring sisih, sayur-sayuran bisa dikukus utawa umumé digodhog sedhela. Panganan ora dinikmati kanthi berturut-turut. Sup mau dipangan nganggo ketan lan lauk liyané. Ngombe, kalebu banyu, biasané ora diwenehaké lan ora dijupuk nalika mangan. Sup dijupuk nalika mangan. Yen ana tamu, tamu diolah kanthi macem-macem sajian kaya pésta. Panganan digawe ing bagean kaping pindho nomer tamu sing wis ana. Tuan rumah dianggep ngenyek lan ngisin-isini tamu yen panganan sing diwenehaké kanggo tamu katon ora cukup.

Panganan khas[besut | besut sumber]

Panggang sing diarani khao tom .
  • larb : salad daging mangsan (Lao: ລາບ, Isan: ลาบ, IPA: laːp)
  • tam mak hoong (Lao: ຕໍາ ໝາກ ຫຸ່ງ, Isan: ตำ บัก หุ่ ง, IPA: ɗammakhuŋ): salad papaya enom
  • kaeng utawa mai (Lao: ຊຸບ ໜໍ່ ໄມ່, Isan: ฃุ บ หน่อไม้, IPA: sup nɔːmɑj): sup pucuk pring
  • kaeng phak (Lao: ຊຸບ ຜັມ, Isan: ฃุ บ ผัก, IPA: pʰak sup): salad sayur
  • nam khao : salad nasi goreng, dipangan dibungkus godhong
  • khao tom : beras dibungkus godhong pisang lan digodhog
  • wangen : jajanan goreng saka tanduran tawar, disuguhaké karo jaew bong
  • kaeng utawa mai som : pring nembak sup asem
  • sin dosa : panggang
  • ping gai : pitik panggang (ປິງ ໄກ່, IPA: piŋ gɑj, Isan: ไก่ ย่าง, IPA: gɑj ɲːaŋ)
  • som moo : daging babi pickles ( ham )
  • som pa : iwak pickled
  • som khai pa : endhog iwak pickled
  • som phak kad : sayuran ijo eneng
  • mok pa : iwak kukus dibungkus godhong gedhang
  • mok gai : pitik kukus dibungkus godhong gedhang
  • utawa : masak piring saka sayuran ijo
  • utawa lam : piring sing digawe saka sayuran ijo Luang Prabang
  • tom padaek : iwak sing dimasak ing pari
  • tom tin moo : sup babu
  • tom kha : sup galangal wangi
  • tom yum : sup jeruk serem
  • sousi pa : sayur sup bumbu masak pedhes
  • tom mak ha] : sup melon pait
  • kaeng som gai : sup pitik asem
  • poon khao : sup vermicelli
  • khai khuam : endhog terbalik
  • Lard na : Mie goreng karo kuah
  • pad khee mao : mi goreng pedhes pedhes ("mabuk mi")
  • pad ndelok ew : mi sambi karo kecap
  • pon : iwak ulam kanggo rasa pedhes
  • khanom maw kaeng : jajan klapa
  • Khua Mee : Nasi goreng digoreng ing wajan
  • pad Lao : mi sambi karo saus manis
  • pad sen lon : vermicelli goreng
  • yum sen lon : salad asem karo vermicelli
  • Sosis Lao : daging babi
  • daging sapi Lao cepet : daging sapi digoreng sedhih

Ombénan[besut | besut sumber]

Kopi Laotia diarani kopi pakxong ( kafe pakxong ) sing ditandur ing Dataran Bolovens ing sekitar kutha Pakxong . Ing Laos, kopi Robusta lan Arabica ditanam. Kopi Arabica biasané kanggo konsumsi domestik, dene kopi Robusta diekspor menyang Thailand . Kopi pekat manis diombe dening wong Lao.

Minuman alkohol tradisional digawe saka beras, diarani lao hai lan lao lao . Lao hai tegese alkohol alkohol amarga dijupuk saka jug lempung, dene lao lao (lao alkohol) utawa lao khao (alkohol putih) padha karo wiski . Ing kesempatan pesta kasebut, Lao Hai dijupuk kanthi nggunakaké jerami.

Wacan luwih jangkep[besut | besut sumber]

  • Davidson, Alan (1975). Iwak lan Iwak Laos . Rutland, Vermont: Charles E. Tuttle Co. ISBN 0-907325-95-5 .
  • Du Pont De Bie, Natacha (2004). Sup Telur Semut: Petualangan Pelancong Makanan ing Laos . London: Scepter. ISBN 0-340-82567-7 .
  • Sing, Phia Alan Davidson lan Jennifer Davidson, eds. (1981) Resep Tradisional Laos: Dadi Buku Resipi Manuskrip saka Late Phia Sing, saka Kraton Diraja ing Luang Prabang, Dipunbentuk ing Facsimile lan Dilengkapi karo Terjemahan Inggris . London: Buku Prospek. ISBN 0-907325-02-5 .

Pranala njaba[besut | besut sumber]