Jamur kuping abang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jamur kuping abrit
Auricularia auricula-judae JPG.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Fungi
Dhivisi: Basidiomycota
Klas: Homobasidiomycetes
Ordho: Auriculariales
Famili: Auricularaceae
Génus: Auricularia
Spésies: A. auricula-judae
Jeneng binomial
Auricularia auricula-judae
(Fr.) J.Schröt.

Jamur kuping abrit utawi mawi basa Jawi ngoko jamur kuping abang (Auricularia auricula-judae, sinonim Auricularia auricula, Hirneola auricula-judae) punika salah setunggaling spésies saking kelas Heterobasidiomycetes (jelly fungi).[1] Jamur kuping abrit punika gadhah werni coklat tuwa radi abrit.[1] Jamur kuping abrit punika gadhah wangun ingkang mèmper kados talinganipun manungsa.[1] Jamur kuping abrit gadhah tekstur ingkang kenyal.[1] Habitat jamur kuping abrit punika wonten alam bébas mliginipun tuwuh wonten ing wit-witan ingkang sampun pejah ingkang teles saha lembab.[1]

Jamur kuping abrit limrahipun dipunsadé kanthi wangun ingkang sampun garing.[1] Manawi badhé dipunmasak jamur kuping abrit ingkang garing punika kedah dipunkum rumiyin wonten ing toya.[1] Jamur kuping abrit punika limrahipun dipun-ginakaken kanggé masakan-masakan Asia.[1]

Nalika jaman rumiyin, jamur kuping abrit gesang ing papan saenggèn-enggèn, nanging sapunika, jamur kuping abrit sampun kathah ingkang dipunbudidayakaken.[2] Jamur kuping abrit punika dipunbudidayakaken wonten ing griya kanthi suhu kirang langkung 24-36 drajat Celsius.[2] Jamur kuping abrit kalebet taneman ingkang aleman saha sènsitif.[2] Manawi suhunipun langkung panas utawi langkung asrep, jamur kuping abrit punika boten saged tuwuh kanthi sampurna, malah-malah saged pejah.[2] Boten sembarang tiyang saged manèn jamur kuping abrit, kedahipun tiyang ingkang sampun trampil.[2]

Miturut èlmu pangobatan tradhisional Cina, jamur kuping abrit gadhah kaginan kanggé jampi lelara.[2]

Galeri[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h naturindonesia.com(dipunundhuh tanggal 16 September 2011)
  2. a b c d e f berita.liputan6.com(dipunundhuh tanggal 16 September 2011)