Kamentrian Dalam Negri Republik Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kamentrian Dalam Negeri, dicekak Kemendagri, iku kamentrian ing Pamaréntah Indonésia kang mbidangi urusan dalam nagari (jero nagara). Depdagri dibawahi Mantri Dalam Negeri (Mendagri) kang wiwit tanggal 21 Oktober 2004 diwengku déning Mardiyanto lan wiwit 22 Oktober 2009 diwengku déning Gamawan Fauzi.

Kemdagri minangka salah siji saka telu kamentrian (bebarengan karo Kemlu lan Kemhan) kang disebutaké kanthi eksplisit sajeroning UUD 1945. Depdagri ora bisa diowahi utawa dibubarkna déning présidhèn.

Sajarah[besut | besut sumber]

Jaman Hindia Walanda[besut | besut sumber]

Diwiwiti saka jaman Hindhia Walanda nganti taun 1942, Kemdagri karan Departement van Binnenlands Bestuur kang babagan tugasé ngambah Jabatan Kapulisèn, Transmigrasi, lan Agraria.

Jaman Jepang[besut | besut sumber]

Sabanjuré ing jaman pendhudhukan Jepang (taun 1942-1945). Departement van Binnenland Bestuur déning pamaréntah Jepang diowahi dadi Naimubu kang babagan tugasé ngambah uga urusan agama, sosial, kaséhatan, pendhidhikan, pengajaran lan kabudayan. Naimubu utawa Kamentrian Dalam Negeri duwé kantor ing Dalan Sagara nomer 7, Jakarta nganti Proklamasi tanggal 17 Agustus 1945.

Ing tanggal 19 Agustus 1945, Naimubu dipecah dadi:

  1. Kamentrian Dalam Negeri kalebu urusan agama, kang sajeroning perkembangan sabanjuré urusan agama diculaké saka Kamentrian Dalam Negeri.
  2. Kamentrian Sosial
  3. Kamentrian Kaséhatan.
  4. Kamentrian Pendidikan, pengajaran lan kabudayan.

Jaman Kamardikan[besut | besut sumber]

Departeman Dalam Negeri iku terusan saka Kamentrian Dalam Negeri kang diwangun wektu Kabinet Presidensial kang pisanan Nagara Républik Indonésia ing taun 1945. Jeneng Departemen dianggo magepokan karo surat Edaran Pisanan tanggal 26 Agustus 1959 No.1/MPR/RI/1959. Departemen Dalam Negeri ing Kabinet Pembangunan, dikukuhaké adhdhasar Kaputusan Présidhèn RI No. 183 taun 1968.

Lan wiwit madegé Depdagri kang asalé saka Kabinet Presidensial nganti Kabinet Indonésia Bersatu wis kerep ganti mantri kang mengku Jabatan ing Departemen Dalam Negeri.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Departemen Dalam Negeri