Kamentrian Pertahanan Republik Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Logo Kemhan

Kamentrian Pertahanan, dicekak Kemenhan, iku kamentrian sajeroning pamaréntah Indonésia kang mbidangi urusan pertahanan. Kemhan dibawahi Mantri Pertahanan (Menhan) kang wiwit tanggal 21 Oktober 2004 diwengku manèh déning Prof. DR. Juwono Sudarsono, lan wiwit 22 Oktober 2009 diwengku déning: Purnomo Yusgiantoro.

Kemhan minangka salah siji saka telu kamentrian (bebarengan karo Kemlu lan Kemdagri) kang disebutaké kanthi eksplisit sajeroning UUD 1945. Dephan ora bisa diowahi utawa dibubarna déning présidhèn.

Fungsi[besut | besut sumber]

Miturut Undhang-Undhang Nomer 3 Taun 2002 ngenani Pertahanan Nagara, Pasal 16, tugas Mantri Pertahanan ya iku:

  1. Mimpin Departemen Pertahanan.
  2. Mbantu Présidhèn sajeroning ngrumusaké kawicaksanan umum pertahanan nagara.
  3. Netepaké kawicaksanan ngenani penyelenggaraan pertahanan nagara dhedhasar kawicaksanan umum kang dikukuhaké déning Présidhèn.
  4. Nyusun Buku Putih Pertahanan sarta ngukuhaké kawicaksanan kerjasama bilateral, regional, lan internasional ing babagan pertahanan.
  5. Ngrrumusaké kawicaksanan umum penggunaan kakuwatan Tentara Nasional Indonésia lan komponèn pertahanan liyané.
  6. Netepaké kawicaksanan penganggaran, pengadaan, perekrutan, pengelolaan sumber daya nasional, sarta pembinaan tèknologi lan indhustri pertahanan kang diperlokaké déning Tentara Nasional Indonésia lan komponèn kakuwatan pertahanan liyané.
  7. Nyambutgawé bebarengan karo pimpinan departemen lan instansi pamaréntah liyané sarta nyusun lan nindakaké perencanaan strategis pengelolaan sumber daya nasional kanggo kapentingan pertahanan.

Struktur organisasi[besut | besut sumber]

Kantor Kemhan
  • Sekretariat Jenderal
  • Inspektorat Jenderal
  • Direktorat Jenderal Strategi Pertahanan
  • Direktorat Jenderal Perencanaan Sistem Pertahanan
  • Direktorat Jenderal Potensi Pertahanan
  • Direktorat Jenderal Kekuatan Pertahanan
  • Direktorat Jenderal Sarana Pertahanan
  • Badan Penelitian lan Pengembangan Dephan
  • Badan Pendidikan lan Pelatihan Dephan
  • Pusat Data dan Informasi Dephan
  • Pusat Keuangan Dephan
  • Pusat Kodifikasi Dephan
  • Pusat Rehabilitasi Dephan

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]