Kadhipatèn Pakualaman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lambang Kadipatèn Pakualaman

Kadipaten Pakualaman utawa kadhang ditulis Paku Alaman iku laladan perdikan ing wewengkon Kasultanan Ngayogyakarta Hadiningrat. Paku Alaman dibangun tanggal 22 Juni 1812, raja pertamane ya iku Pangeran Natakusuma (putra Hamengku Buwono I) lan nyandang gelar Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Arya (K.G.P.A.A.) Paku Alam I.

Laladan kakuasaan[besut | besut sumber]

Wewengkon sing kalebu kakuasaan Kadipaten Pakualaman iku ora dadi siji nanging kepecah-pecah, antarane ing Pajang, Bagelan, saperangan ing pusat kutha Yogyakarta (Pura Pakualaman - istanane) uga ana sing ning wewengkon kabupaten Kulon Praga ya iku antara kali Progo lan kali Bogowonto. Wewengkon sing ning Kulon Praga mbiyèn tau dadi kabupaten dhéwé ya iku Kabupaten Adikarta ning saiki wis digabung karo wewengkon kabupaten Kulon Praga sing dadi perangan saka kakuasaan Kasultanan Yogyakarta.

Raja-raja[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Kasultanan Yogyakarta > Kadipaten Pakualaman


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman