Kabupatèn Jepara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Jepara
logo
Lambang Jepara
Motto: "Trus Karyo Tataning Bumi "
Locator kabupaten jepara.gif
Dina Dadi: 10 April
Ibukutha: Jepara
Bupati: H. Hendro Martojo. MM
Wakil Bupati: H. Ali Irfan Mukhtar.BA
Jembar
 - Total:

1.004,16 km²
Kecamatan
 - Cacahe:

16 Kecamatan
Pedhunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 1 yuta
+/- --- / km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kejawen, Islam, Protestan, Katolik, Hindu lan Buddha
Basa: Basa Jawa lan Basa Indonesia

Kabupatèn Jepara iku salah siji kabupatèn ing Jawa Tengah, lokasiné ing sisih wétan, kutha Jepara iku ibukutha kabupatèné, kutha-kutha liyané : ---, lan liya-liyané. Jembar wilayah Kabupatèn iki ± 1.004,16 km² utawa --- hèktar.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Jeneng Jepara asal saka tembung Ujung Para, Ujung Mara lan Jumpara sing sabanjuré owah dadi Jepara, sing maknané sawijining papan panggon para pedagang sing dol-tinuku menyang dhaérah-dhaérah liya. Miturut buku “Sejarah Baru Dinasti Tang (618-906 M)”yèn ing taun 674 M, musafir Tionghoa I-Tsing tau teka ing negeri Holing utawa Kaling utawa Kalingga sing uga disebut Jawa utawa Japa lan dipercaya dunungé ing Keling, kawasan wétan Jepara saiki. Tlatah mau dipimpin déning raja wanita ajejuluk Ratu Shima sing dikenal tegas.

Miturut panulis Portugis Tome Pires jroning bukuné “Suma Oriental”, Jepara lagi dikenal ing abad kaping-15 (1470 M) minangka bandar dedagangan cilik sing didunungi déning 90-100 wong lan dipimpin déning Aryo Timur lan ana ing sangisoré pamaréntahan Demak. Sabanjuré Aryo Timur diganti déning putrané sing asmané Pati Unus (1507-1521). Pati Unus nyoba mbangun Jepara dadi kutha niaga.

Geografis[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn Jepara dumunung ing pantai lor sisih wétan Jawa Tengah, saéngga ing sisih kulon lan lor kabupatèn iki diwatesi déning segara. Pérangan wétan wilayah kabupatèn iki arupa tlatah pagunungan.

Wilayah Kabupatèn Jepara uga nyakup Kapuloan Karimunjawa, yakuwi gugusan pulo-pulo ing Segara Jawa. Pulo sing paling gedhé yakuwi Pulo Karimunjawa lan Pulo Kemujan. Sebagéan gedhé wilayah Karimunjawa dilindhungi jroning Cagar Alam Segara Karimunjawa. Panyebrangan menyang kapuloan iki dilayani déning kapal ferry sing budhal saka Pelabuhan Jepara. Karimunjawa uga ana lapangan terbang sing bisa didharati pesawat asal saka Semarang.

Pamaréntahan[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn Jepara ketata jroning 16 kecamatan, 16 kelurahan lan 178 desa. Kecamatan-Kecamatan ing Kabupatèn Jepara yaiku:

Tokoh - tokoh Jepara[sunting | sunting sumber]

Pariwisata[sunting | sunting sumber]

Wisata Alam[sunting | sunting sumber]

Wisata Sejarah[sunting | sunting sumber]

Wisata Religi (Ziarah)[sunting | sunting sumber]

  • Cirosomo (Makam Para Adipati/Bupati yang pernah memimpin Jepara dan keluarga besar R.A Kartini), ing Sendang
  • Makam Sultan Hadiri (Sunan Hadirin) dan Ratu Kalinyamat serta Raden Abdul Jalil (Sunan Jepara), ing Mantingan
  • Makam Syeh Siti Jenar, ing Kelet
  • Makam Habib Sodiq (Yek Nde), ing Kriyan
  • Makam Mbah Roboyo, ing Robayan
  • Makam Datuk Gunardi, ing Singorojo
  • Makam Habib Ali, ing Mayong
  • Makam Ronggo Kusumo, ing Manyargading
  • Makam Syeh Abu Bakar, ing Pulau Panjang
  • Makam Pangeran Syarif dan Mbah Jenggolo, ing Saripan
  • Makam Ki Gede, ing Bangsri
  • Makam Syeh Amir Hasan (Sunan Nyamplungan), ing Karimunjawa

Wisata Budaya[sunting | sunting sumber]

Wisata Keluarga[sunting | sunting sumber]

Wisata Belanja[sunting | sunting sumber]

Rupa-rupa[sunting | sunting sumber]

Panganan[sunting | sunting sumber]

Panganan Khas Jepara:

  • Pindang Serani
  • Rondo Royal = tapé gorèng sing dibuntel glepung.
  • Klenyem = ketéla parut gorèng isi gula abang.
  • Kenyol = ketéla parut dibuntel godhong gedhang lan tengahé diisi gula abang, cara masak dikukus.
  • Nogosari = glepung dibuntel godhong gedhang lan tengahé diisi gedhang mateng, cara masak dikukus.
  • Moto Belong = ketéla parut dibuntel godhong gedhang lan tengahé diisi gedhang, cara masak dikukus, lan disajèkaké arupa diiris-ieis rada miring.
  • Poci = tepung saka ketan sing dibuntel godhong gedhang lan diwangun kerucut diisi campuran klapa parut lan gula abang.
  • Kuluban = urap-urap nganggo nangka anom, kacang panjang lan godhong kacang anom, taugé mentah, lan woh peté, disajèkaké mentahan.
  • Pecel Ikan Laut Panggang = iwak segara bakar kanthi bumbu sambel santen klapa.
  • Horok-horok = panganan iki digawé saka bahan baku sagu.
  • Bontosan = adonan krupuk iwak tenggiri awangun glondongan lan wis dikukus.
  • Sate Urang lan Sate Kebo
  • Kacang Oven
  • Kacang Jepara = Kacang tanah yang masih ada kulitnya alias belum di kupas kulitnya, di sangrai dengan pasir putih sampai warna kulit kacang menjadi kehitaman.
  • Trasi Jepara.
  • Durèn Petruk (Durio Zybethinus Kultivar Petruk)
  • Jeruk Jepara (Limnocitrus Littoralis (miq) Swingle).
  • Gerèh Iwak Teri = Iwak teri sing digawé asin, akèh-akèhé saka pulo karimunjawa.
  • Latuh/Lato = sajinis suket segara.
  • Tempong (blenyik) = iwak teri mentah sing digaringaké.
  • Sutet = Susu Telor Tegangan Tinggi

Ombenan[sunting | sunting sumber]

Ombenan Khas Jepara:

  • Adon-adon Coro = ombènan jahé santen kanthi irisan klapa bakar.
  • Es Gempol = ombènan santen lan gempol (bal saka glepung beras), biasa disajèkaké legi, asin, anget utawa adhem.
  • Es Pleret = ombènan santen lan pleret (glepung beras) mèmper gempol.
  • Dawet Jepara (Es Cendhol / Cendol) = kagawé saka bahan-bahan glepung sagu, gula abang asli, santen klapa.

Potensi[sunting | sunting sumber]

Jepara dikenal minangka kota ukir, amarga akèh tinemu sentra kerajinan ukiran kayu sing misuwur tekan manca negara. Kerajinan mèbel lan ukir iki kasebar warata mèh kabèh kecamatan lan sentra perdagangané ana ing wilayah Ngabul, Senenan, Tahunan, Pekeng, Kalongan lan Pemuda. Saliyané iku, Jepara minangka kutha kelairan pahlawan wanita Indonésia R.A. Kartini.

Potensi Kabupaten Jepara :* Industri Mebel Ukir Jepara. Industri iki kasebar ing tlatah Jepara, kajaba Kecamatan Karimun Jawa



Priksani Ugi[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kabupatèn_Jepara&oldid=805139"