Kabupatèn Kebumèn

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Kebumen
Lambang Kebumen.jpg
Lambang Kebumen
Motto: "Kebumen Beriman (bersih, indah, manfaat, aman, dan nyaman)[1]"
Locator kabupaten kebumen.png
Dina Dadi: ...
Ibu kota: Kebumen
Bupati: H.Buyar Winarso,SE.
Wakil Bupati: Djuwarni,AMd
Jembar
 - Total:

1.282,74 km²
Kecamatan
 - Cacahe:

26 Kecamatan
Pedhunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 1.194.000 (2003)
+/- 931 / km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kejawen, Islam, Protestan, Katolik, Hindu lan Buddha
Basa: Basa Banyumasan, Basa Jawa lan Basa Indonesia

Kabupaten Kebumen inggih punika salah satunggaling Kabupaten wonten ing Jawa Tengah, papanipun wonten ing sisih kidul. Kutha Kebumen inggih punika ibu kota Kabupatenipun, kutha-kutha sasanesipun inggih punika: '''Gombong''','''Kutowinangun''', '''Prembun''', '''Petanahan'''] lan sapanunggalane. Ambanipun wilayah Kabupaten Kebumen punika kirang langkung 1.282,74 km² utawa --- hektar.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Nama Kabupaten Kebumen inggih punika asalipun saking Kabumian ingkang ateges papan panggenanipun Kyai Bumi sasampunipun dipundadosaken papan pelarian Pangeran Bumidirja utawi Pangeran Mangkubumi wanci 26 Juni 1677, nalika Sunan Amangkurat 1 taksih dados panguwaos. Kebumen punika nate kaserat wonten ing peta sejarah nasional dumados salah satunggaling tonggak patriotik wonten ing panyerbuan prajurit Mataram ing zaman Sultan Agung tumuju benteng pertahanan Belandaa wonten ing Batavia. Wekdal punika namanipun kebumen taksih Panjer. Salah sawijining wayahipun Pangeran Senopati inggih punika Bagus Bodronolo ingkang dipunlairake wonten ing Dusun Karanglo, Panjer. Andhedhasar panyuwunanipun Ki Suwarno, utusanipun Mataram ingkang gadhah tugas dumados petugas ingkang ngawontenaken logistik utawa bahan pangan, saged ngumpulake bahan pangan saking daerah punika kanthi dalan tumbas.Kasagedanipun damel lumbung pari ingkang ageng ateges kangge prajurit Mataram, kangge penghargaan Sultan Agung, Ki Suwarno saklajengipun dipunangkat dumados Bupati Panjer, lan Bagus Bodronolo nderek dipun kirim wonten ing Bativia dumados prajurit pengawal pangan.

Geografis[sunting | sunting sumber]

Miturutipun geografis, Kabupaten Kebumen wonten ing 7°27' - 7°50' Lintang Selatan dan 109°22' - 109°50' Bujur Timur. Sisih kidul Kabupaten Kebumen inggih punika dataran rendah. Sisih lor punika awujud pegunungan, ingkang bagianipun saking rangkaianipun Pegunungan Serayu. Ing Kidulipun Gombong, wonten rangkaian pegunungan kapur, ingkang ambujur dumugi Laut Kidul. Ing daerah punika wonten gua ingkang gadhah stalagtit lan stalagmit.

Pemerentahan[sunting | sunting sumber]

Kabupaten Kebumen ketata saking 26 kecamatan, 11 kelurahan lan 449 desa. Pusat pemerintahanipun wonten ing Kecamatan Kebumen. Kecamatan-Kecamatan ing Kabupaten Kebumen, yaiku:

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ sosbud.kompasiana.com:Anehnya Slogan Kota (diaksès tanggal 6 Sèptèmber)

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]