Kabupatèn Pemalang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupaten Pemalang

Lambang Kabupaten Pemalang
Locator kabupaten pemalang.png

Peta lokasi Kabupaten Pemalang
Koordinat : -
Motto: Indah, Komunikatif, Hijau, Lancar, Aman, Sehat (IKHLAS)
Provinsi Jawa Tengah
Ibukutha Pemalang
Jembar 996,09 km²
Pedunung  
 · Cacahé 1.320.000 (2003)
 · Kapadhetan 1.325 jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan 14
 · Désa/kelurahan 222
Dhasar hukum UU No. 13/1950
Tanggal -
Dina dadi {{{hari jadi}}}
Bupati H. Junaedi, SH., M.M. (Bupati) lan Mukti Agung Wibowo, ST. (Wakil Bupati)
Kodhe area telepon 0284
APBD {{{apbd}}}
DAU Rp. 330.900.000.000
Suku bangsa {{{suku bangsa}}}
Basa {{{bahasa}}}
Agama {{{agama}}}
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: http://www.pemalangkab.go.id/

Kabupatèn Pemalang iku salah sawijining kabupaten kang ana ing propinsi Jawa Tengah.[1] Jarake kira-kira 135 km mengulon saka Semarang.[1] Kabupatèn iki wewatesan karo Segara Jawa ing sisih lor, Kabupatèn Pekalongan ing sisih wétan, Kabupatèn Purbalingga ing sisih kidul, sarta Kabupatèn Tegal ing sisih kulon.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Eksistensi Pemalang ing abad XVI bisa dihubungaké karo cathetan Rijkloff van Goens lan dhata ing buku W. Fruin-Mees sing njlèntrèhaké menawa ing taun 1575 Pemalang iku dadi salah siji saka 14 dhaérah kang merdéka ing Pulo Jawa, sing dipimpin dèning pangéran utawa raja. Ing perkembangané, Sénopati lan Panembahan Sedo Krapyak saka Mataram nelukaké dhaérah-dhaérah kasébut, ing antarané Pemalang. Wiwit iku Pemalang dadi dhaérah vasal Mataram sing dipréntah déning pangéran utawa raja vasal.[1]

Pemalang lan Kendhal ing mangsa sadurungé abad XVII minangka dhaérah sing luwih wigati tinimbang Tegal, Pekalongan lan Semarang. Amarga saka kuwi dalan gedhé sing ngubungaké dhaérah pesisir lor karo dhaérah pedalaman Jawa Tengah (Mataram) sing ngliwati Pemalang lan Wiradesa dianggep minangka dalan paling tuwa sing ngubungaké rong kawasan kasebut.

Populasi pedunung minangka pemukiman ing padésan sing wis tumata muncul ing periode abad wiwitan Masehi nganti abad XIV lan XV, lan sabanjuré tuwuh ngrembaka ing abad XVI, yaiku jroning masa perkembangan Islam ing Jawa sangisoré Krajan Demak, Cirebon lan Mataram.

Seni Kabudayan[sunting | sunting sumber]

Kesenian tradisional Sintren
  • Sintren, kesenian iki nggambarake laku uripe bocah wadon sing isih gadhis, dilakokaké déning gadhis sing isih prawan lan durung akil balik.[2]
  • Jaran Ebleg
  • Wayang Kulit
  • Wayang Golèk
  • Penganten Pemalangan utawi Penganten Sintren
  • Tari Slendhang Pemalang
  • Tari ATBM, sawijine tari cekakan saka ukara Alat Tenun Bukan Mesin, tari kanggo mromosikake prodhuk unggulan Pemalang arupa sarung tenun lurik asil kerajinan masyarakat ing Kecamatan Taman.
  • Baritan

Geografi[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn Pemalang wewatesan:

ing sisih lor karo: Segara Jawa
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Purbalingga
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Tegal
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Pekalongan

Pembagian Dhaerah Administratif[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn Pemalang dibagi dadi 14 kecamatan,[1] lan dibagi maneh dadi pirang-pirang désa lan kelurahan. Pusat pemerintahané ing Kecamatan Pemalang.

Kejaba Pemalang, kota-kota kecamatan liyané sing cukup signifikan perkembanganané yaiku Comal, Petarukan, Ulujami, Randudongkal lan Moga.

Kecamatan ing Kabupaten Pemalang yaiku:

  1. Bodeh
  2. Ulujami
  3. Comal
  4. Ampelgading
  5. Petarukan
  6. Taman
  7. Pemalang
  8. Bantarbolang
  9. Randudongkal
  10. Warupring
  11. Moga
  12. Pulosari
  13. Watukumpul
  14. Belik

Kabupatèn Pemalang akèhé saka suku Jawa. Ing sisih kulon lan kidul, pendunungé ngomongé nganggo basa Jawa dhialèk Tegal lan Banyumas, ing sisih wétan kaya ing Petarukan, Comal, Ulujami, Ampelgading lan Bodeh nganggo basa Jawa dialèk Pekalongan.

Indhustri Rumah Tangga[1][sunting | sunting sumber]

  • ATBM, Industri cilik krajinan Tenun ATBM akèh ditemoni ing Désa Wanarejan, Désa Beji Kec. Taman Kabupatén Pemalang. Prodhuksi sing dihasilké awujud sarung kemabang / goyor sarung palekat kain lurik khas Pemalang Prodhuksi sarung goyor kasebut wis akèh sing kenal lan pemasarané nganti luar dhaérah lan manca nganti tekan Afrika Timur lan Timur Tengah.[1]
  • Konveksi ing Ulujami.
  • Sapu Glagah ing Majalangu.
  • Krajinan Kulit Ula ing Comal.

Panggonan Pariwisata[1][sunting | sunting sumber]

  • Pantai Widuri. Obyèk wisata iki dadi andhalané Pemalang ing sèktor pariwisata, dumunung ing désa Widuri Kecamatan Pemalang. Panté iki nduwèni panorama sing éndah, utamané ing wektu sunset (srengéngé arep kangslup) lan sunrise (srengéngé arep njedhul).[3]
  • Kolam Renang dan Peristirahatan Moga
  • Cepaka Wulung
  • Curug Sibedil
  • Curug Sipendok
  • Telaga Silating
  • Curug Bengkawah
  • Gunung Gajah
  • Goa Gunung Wangi
  • Pantai Joko Tingkir
  • Pantai Blendung
  • Pantai Widuri
  • Bukit Mendelem
  • Curug Lawang
  • Curug Barong
  • Telaga Rengganis
  • Kolam renang Bening

Kuliner[sunting | sunting sumber]

Panganan khas saka Pemalang yaiku grombyang, lonthong dhekem, kamir, lan apem Comal.

Tokoh Kawentar saka Pemalang[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g Situs Resmi Kabupaten Pemalang (diunduh tanggal 22 Maret 2011)
  2. ^ Budaya (diunduh tanggal 23 April 2011)
  3. ^ Pantai Widuri Pemalang Memiliki Keunikan Tersendiri (diunduh tanggal 23 April 2011)
  4. ^ a b Daftar Kapolri dari Dulu Hingga Sekarang (diunduh tanggal 24 April 2011)
  5. ^ Setiawan/id/107 Hendra_Setiawan (diunduh tanggal 24 April 2011)
  6. ^ Jebul Artis Kristina Wong Pemalang (diunduh tanggal 24 April 2011)
  7. ^ Keluarga Tunggu Jenazah Dulmatin (diunduh tanggal 24 April 2011)
  8. ^ al-qur-an-h-muammar (diunduh tanggal 24 April 2011)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]