Kabupatèn Brebes

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Brebes
Lambang Kabupaten Brebes

Lambang Kabupatèn Brebes
Locator kabupaten brebes.gif

Peta lokasi Kabupatèn Brebes
Koordinat : -
Motto: BERHIAS - Bersih, Hijau, Aman, Sehat
Provinsi Jawa Tengah
Ibukutha Brebes
Jembar 1.657,73 km²
Pedunung  
 · Cacahé 1.732.719 jiwa
 · Kapadhetan 1.066 jiwa/km² jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan 17
 · Désa/kelurahan 297
Dhasar hukum UU No. 13/1950
Tanggal -
Dina dadi {{{hari jadi}}}
Bupati H. Agung Widiantoro, SH, M.Si (wiwit Agustus 2010 Plt. Bupati)
Kodhe area telepon 0283
APBD {{{apbd}}}
DAU Rp. 402.905.000.000
Suku bangsa {{{suku bangsa}}}
Basa {{{bahasa}}}
Agama {{{agama}}}
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: www.brebeskab.go.id

Kabupatèn Brebes punika salah satunggaling kabupatèn ingkang wonten ing tlatah Jawa Tengah, Indonésia. Kabupatèn punika dumunung ing dhaérah pantura saha wewatesan langsung kaliyan propinsi Jawa Kulon, caket kaliyan kutha Cirebon.[1] Jembar wilayah kabupatèn punika ngantos ± 166.117 hèktar utawi 1.657,73 km², cacah pedunungipun ± 1.732.719 jiwa (2010), saha tingkat kepadhetan pedunungipun ngantos ± 953,20 jiwa/km².[1] Ibukotanipun inggih punika Kecamatan Brebes, kecamatan-kecamatan sanèsipun antawisipun Losari, Tanjung, Ketanggungan, Larangan, Bumiayu, Salem, lan sanèsipun.[1] Brebes punika kabupaten ingkang gunggunge penduduk paling kathah se-Jawa Tengah, lan paling luas neng Jawa Tengah kaping-2 sawise Kabupaten Cilacap. Masarakat Kabupatèn Brebes utaminipun nganggé dhialèk Tegalan kaliyan basa Sundha.[1]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Wonten ing kisah asal-usulipun, aran Brebes punika dipunpendhet saking tembung mbrembes.[1] Tlatah Brebes ingkang kathah toya saha asring ngendeng toya, sarta tasih rawa-rawa.[1] Andadosaken toya kathah ingkang merembes.[1] Mula lair tembung mrembes, kang ngalami pangowahan (verbastering) dados Brebes.[1]

Uga wonten kisah sanes ingkang nyariosaken Babad Brebes ingkang dipunpendhet saking cariyos mlebetipun agami Islam wonten ing tlatah Brebes (dhialèk lokal: Berbes) meski dialang-alangi, ing pamulaan wontenipun Brebes, mula kuwi wonten tembung Berbes ingkang katerusan dados Brebes.[1] Seminar panyusunan sajarah Brebes ("Seminar Perumusan Nama Brebes") ditindhakakén wonten ing Gedung DPRD Kabupaten Brebes tanggal 1 November 1984.[2]

Pamaréntahan[sunting | sunting sumber]

Pamaréntahan wonten ing kabupaten Brebes dilaksanakaken dening Pemerintah Daerah kaliyan Dewan Perwakilan Rakyat Daerah (DPRD) miturut asas desentralisali, yaiku seserahan wewenang saking pemerintah pusat kanggo Daérah Otonom ing UU No. 22 Tahun 1999.[3]

Perwakilan[sunting | sunting sumber]

DPRD Kabupaten Brebes kasil Pemilihan Umum Legislatif 2009, wonten 10 partai politik ingkang dherek pamilihan, inggih punika:

Partai Kursi  %
50px 13 Kursi 26 %
Logo GOLKAR.jpg 7 Kursi 14 %
Pkb.jpg 7 Kursi 14 &
Democratic Party (Indonesia).svg 6 Kursi 12 %
50px 5 Kursi 10 %
50px 4 Kursi 8 %
50px 4 Kursi 8 %
50px 2 Kursi 4 %
HANURA.jpg 1 Kursi 2 %
50px 1 Kursi 2 %
Total 50 Kursi 100 %

Lambang dhaérah[sunting | sunting sumber]

Lambang dhaérah Kabupatèn Brebes

Bentuk kaliyan motif lambang Kabupatèn Brebes wonten maknanipun.[4] Godhong lambang daerah ingkang mbentuk dasar segi gangsal nglambangakén dasar negara falsafah negara yaiku Pancasila, werna biru nunjukaké wontenipun tlatah Brebes menika wonten ing daerah pesisir lan pegunungan.[4] Puncak segi gangsal nujukaken puncak gunung , ananging lengkung-lengkungipun nunjukaken gelombang segara.[4] Lintang kang anduweni gangsal sudut warna kuning emas ngelambangaken menawi masarakat Brebes menika makhluk ingkang berKetuhananan Kang Maha Kuwaos.[4] Bundhering tigan kaliyan gambar brambang nglambangaké tigan asin sarta brambang kasil spesifik daerah.[4] Oyot gangsal ingkang warnanipun cemeng, pucuking brambang kang murub boten mati jumlahé gangsal nglambangaké kauripan ingkang démokrasi, (legislatif, eksekutif, yudikatif) ingkang kalaksanan kanthi dinamis mbentuk Démokrasi Pancasila.[4] Pitulas gabah, wolung kapas, patangpuluh mata rantai nglambangaken titimangsa Proklamasi Kamardikan bangsa Indonésia 17 Agustus 1945.

Pita putih ingkang garisipun cemeng, ngabungaké gabah kaliyan kapas.[4] Wonten ing tengahipun kaserat sesanti dhaerah Brebes inggih punika "Mangesthi Wicara Ebahing Praja"[4]. Tegesipun sedayanipun sesanti inggih punika rakyat kaliyan Pamarentah Dhaerah Kabupaten Brebes anggadhahi tekad (Mangesthi) mbangun daerah kangge mujudaken kasejahteraan bareng-bareng (Wicara), mbangun (Ebahing) negara (Praja) kaliyan bangsa.[4] Uga wonten tegesipun surya sengkala Mangesthi Wicara Ebahing Praja, inggih punika Mangesthi anggadhahi watak 8, Wicara nduwèni watak 7, Ebah(ing) nduwèni watak 6, lan Praja nduweni watak 1.[4] Sakabehé Mangesti Wicara Ebahing Praja anduweni makna taun Surya utawi Masehi 1678, taun menika pamarentahan Brebes miyos, ingkang titi mangsané 18 Januari 1678 dipuntandhani kaliyan dilantiké bupati Brebes ingkang kapisan inggih punika Radèn Arya Suralaya.[4]

Makna werna-werna sing kagawé[4] inggih punika pethak anggadhahi teges kejujuran, kesucian, kuning emas tegesipun kesatuan, keagungan, kemuliaan, kebijaksanaan, abrit tegesipun keberanian, ijem tegesé kemakmuran, kerukunan, cemeng tegesipun keteguhan, keabdian, kaliyan warna biru tegesipun kedamaian, kesetiaan.[4]

Wilayah Brebes[sunting | sunting sumber]

Ing wilayah Kabupaten Brebes, ana 17 kecamatan lan 1.112 dusun:[5]

Wilayah Brebes
No. Jeneng Kecamatan Ibu Kota Kecamatan Cacahing Desa
01. Kecamatan Banjarharja Banjarharjo 25
02. Kecamatan Bantarkawung Bantarkawung 18
03. Kecamatan Brebes Brebes 23
04. Kecamatan Bulakamba Bulakamba 19
05. Kecamatan Bumiayu Bumiayu 15
06. Kecamatan Jatibarang Jatibarang 22
07. Kecamatan Kersana Kersana 13
08. Kecamatan Ketanggungan Ketanggungan 21
09. Kecamatan Larangan Larangan 11
10. Kecamatan Losari Losari 22
11. Kecamatan Paguyangan Paguyangan 12
12. Kecamatan Salem Salem 21
13. Kecamatan Sirampog Buniwah 13
14. Kecamatan Songgom Jatirokeh 10
15. Kecamatan Tanjung Tanjung 18
16. Kecamatan Tonjong Purwodadi 14
17. Kecamatan Wanasari Klampok 20

Bupati Brebes[sunting | sunting sumber]

Asma-asmanipun Bupati Brebes saking taun 1678-2012, inggih punika:[6]

Sarana kesehatan[sunting | sunting sumber]

Ora namung pusat kesehatan masyarakat (puskesmas) kang sumebar ning ibukota kecamatan sarta desa, uga ana rumah sakit kang dikelola dening pamerintah lan swasta yaiku :

Panganan lan plesiran[sunting | sunting sumber]

Endhog Asin, panganan khas Brebes

Panganan khas sarta wisata kuliner[sunting | sunting sumber]

Plesir[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)Asal-muasal Kota Brebes dipununduh tanggal 07 April 2011
  2. ^ (id)Naskah Putusan Seminar Tanggal 01 November 1984dipununduh tanggal 07 2011
  3. ^ (id)Kabupaten Brebes
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)Tegesipun Lambang Daerah Kabupatèn Brebesdipununduh tanggal 07 April 2011
  5. ^ (id) Wilayah Kecamatan Brebesdipununduh tanggal 07 April 2011
  6. ^ (id)Bupati-bupati Brebesdipununduh tanggal 07 April 2011

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Bupati Brebes (1678-2012)
No. Asmanipun Tahun
01. Tumenggung Arya Suralaya 1678-1683
02. Tumenggung Pusponegoro I
03. Tumenggung Pusponegoro II 1683-1809
04. Tumenggung Puspanegara III
05. K.A.A. Singasari Panatayuda I 1809-1836
06. K.A.A. Singasari Panatayuda II 1836-1856
07. K.A.A. Singasari Panatayuda III
08. R.T. Cakra Atmaja 1876-1880
09. R.M.A.A. Cakranegara I 1880-1885
10. R.M.T. Sumitra (Cakranegara II) 1885-
11. R.M. Martana 1907-1929
12. R. Sajikun 1907 (8 sasi)
13. K.R.T.M. Ariya Purnama Hadiningrat 1920-1929
14. R.A.A. Sutirta Pringga Haditirta 1936-1942
15. R. Sunarya 1942-1945
16. Sarimin Reksadiharja 1946
17. K.A. Syatori 1946-1947
18. R. Awal 1947-1947
19. Agus Miftah 1947-1948
20. R. Sumarna 1948-1950
21. Mas Slamet 1950-1956
22. R. Mardjaban 1956-1966
23. R.H. Sartono Gondosoewandito, SH 1967-1979
24. H. Syafrul Supardi 1979-1989
25. H. Hardono 1989-1994
26. H. Syamsudin Sagiman 1994-1999
27. H. Moh. Tadjudin Nuraly 1999-2001
28. Drs. H. Tri Harjono (Plth) 2001-2002
29. Indra Kusuma, S.Sos 2002-2010
30. H. Agung Widiantoro, SH, M.Si 2010-2012
31. Hj. Idza Priyanti, A.Md., S.E. 2012-2017
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kabupatèn_Brebes&oldid=880124"