Kabupatèn Grobogan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupaten Grobogan
Lambang Grobogan.gif
Lambang Grobogan
Motto: "---"
Locator kabupaten grobogan.gif
Tugu selamat datang Purwodadi JATENG.jpg
Dina Dadi: 4 Maret 1726 (21 Jumadilakir 1650 AJ
Ibukutha: Purwadadi
Bupati: Agus Supriyanto, SE
Wakil Bupati: Bambang Pujiono, SH
Jembar
 - Total:

1.975,86 km²
Kecamatan
 - Cacahe:

19 Kecamatan
Pedhunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 1.346.225 jiwa (2002)
+/- 681 / km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kejawen, Islam, Protestan, Katolik, Hindu lan Buddha
Basa: Basa Jawa lan Basa Indonesia
Bledhug Kuwu
Geni abadi Mrapèn
Watu bobot

Kabupaten Grobogan iku iku sawijining kabupaten ing Jawa Tengah, lokasine ing sisi wetan, kutha Purwadadi iku ibukutha kabupatene, kota-kota liyane : ---, lan liya-liyane. Luas wilayah Kabupaten iki ± 1.975,86 km² utawa --- hektar.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Geografis[sunting | sunting sumber]

Grobogan diapit anatarané Pegunungan Kendeng ning sisih kidul lan Pegunungan Kapur Lor ning sisih lor. Sanadyan panas ning mangsa ketiga, Grobogan dadi salah siji lumbung pari ning propinsi Jawa Tengah, merga kapupaten iki nduweni akeh tlaga lan waduk kanggo irigasi sawah-sawah ning sisih kidul lan kulon kabupaten (Waduk Klambu, Waduk Sedadi lan Waduk Kedung Ombo). Mangsané Waduk Kedung Ombo lagi dibangun, akeh rakyat sing ora sepakat, merga pembangunan waduk iki ora duweni persetujuan saka masyarakat desa-desa sing diwajibke bedhal desa. Pembangunan waduk iku diragati déné Bank Ndonya (the World Bank). Sak liyane waduk, uga ana rong kali, jenengé Kali Lusi (utawa kali Pilang) lan Kali Serang. Mangsa rendeng, kali-kali iki isa nyebabkà banjir bandang.

Pemerentahan[sunting | sunting sumber]

Grobogan dadi kabupaten tanggal 4 Maret, 1726, ambané kurang luwih 1.975,86 km², (sumber liyané nyebutké 1.875,85 km²), kabutan paling amba nomer 2 ning Propinsi Jawa Tengah. Cacah jiwa Grobogan tahun 2004 ana 1.359.191 jiwa. Grobogan nduwening 19 kecamatan, lan 280 desa. Bates sisih lor yaiku Kabupaten Demak, Pati lan Kudus, ning sisih wetan kabupaten Blora lan ning sisih kidul kabupaten Ngawi (Propinsi Jawa Wetan), Sragen lan Boyolali, lan ning sebelah kulon kabupaten Semarang.

Sing dadi Bupati yaiku Agus Supriyanto SE lan wakil Bupatiné Bambang Pujiono SH (2006).

Kabupaten Grobogan ketata saking 19 kecamatan, 7 kelurahan lan 273 desa. Kecamatan-Kecamatan ing Kabupaten Grobogan yaiku:

Agama[sunting | sunting sumber]

Kaya kabupaten-kabupaten liyané ning Jawa Tengah, agama utama sing digegem wong Grobogan iku agama Islam. Sakliyané, uga ana wong sing nganut agama Kristen, Katolik , Hindu lan Budha. Uga ana wong sing nggegemi agama kejawen.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Meh kabeh sekolah sing ana diragati karo negara – sekolah negari. Nanging ana uga sekolah-sekolah suwasta, kaya Madrasah Ibtidaiyah, Muhammadiyah, PGRI, lan sekolah Kristen. Tekan tahun 2007, Kabupaten Grobogan durung nduweni universitas. Sanadyan pendidikan SD lan SMP diwajibke negara, jumlah murid SMP mung 58,13 persen, lan jumlah murid SMA mung 21, 19 persen saka umur sing sak wajibé kudu sekolah (2004).

Sosial Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Seni lan Budaya[sunting | sunting sumber]

Seni budaya Jawa ning Grobogan akeh dipengaruhi seni budaya Islam saka Kasultanan Demak lan Kudus, ditambah pengaruh Islam-Hindu, saka Kasunanan Surakarta. Contoné iku budaya Kathamansunatan kanggo bocah lana mangsa akil balik. Klambi sing dienggo déné bocah sing disunat, dijupuk saka budaya arab, ditambah karo “terbangan” nganggo terbang lan kentrung sing luwih cedhak karo budaya Islam. Nanging kanggo pengantenan, klambi lan uba rampé luwih cedhak karo budaya Hindu-Jawa. Ana uga budaya sing luwih “merakyat” utawa “profane”, kaya jogetan seni tayub utawa ledhek. Jejogetan iki sawijine jejogetan nganggo gamelan Jawa. Penjoget utamané biasané priyayi putri. Tembang-tembangané rada gumbira. Jaman ndhisik, kluarga sing nduweni hajatan kaya mantenan, sunatan utama slametan liyané nanggap tayub utawa ledhek. Lan biasané slametan iku sak rampungé mangsa panen.

Panganan lan Plesiran[sunting | sunting sumber]

Panganan khas[sunting | sunting sumber]

Ning Indonesia, Purwodadi Grobogan dikenal saka "Swikee", jangan kodhok (biasané kodhok ijo) ganggo taucho. Sakjané, Swikee iku olah-olahan Tionghoa. Amarga ana akeh keluarga Tionghoa sing manggon ning Purwodadi lan duweni pabrik kecap, jangan kodhok dadi masakan asli Purwodadi.

Plesiran[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]