Kasultanan Demak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kasultanan Demak
Flag
1475 – 1548 Gendéra
Location of Demak
Masjid Demak, dibangun ing arsitèktur tradhisional Jawa.
Ibu kutha Demak
Basa Basa Jawa
Agama Islam
Pamaréntahan Sultane
Sultan
 - 1475-1518 ¹ Radèn Patah
 - 1518-1521 Pati Unus
 - 1521-1548 Sultan Trenggana
Sajarah
 - Diwanguné kutha plabuhan Demak 1475
 - Sédané Sultan Trenggana 1548
¹ (1475-1478 as vassal of Majapahit)

Kasultanan Demak dibangun déning Raden Patah taun 1481 M utawa 1403 taun Saka. Dhaérah iki sadurungé dadi bagéan saka Krajan Majapahit nanging wektu kedadéyan perang sedulur ing Majapahit taun 1478, pusat krajan Majapahit dipindhah menyang Keling, banjur pindhah manèh menyang Daha.

Raja-raja[sunting | sunting sumber]

Demak ambruk[sunting | sunting sumber]

Sapungkuré Sultan Trenggana taun 1546 ing paprangan penaklukan dhaérah Pasuruan, tahta Demak dadi rebutan. Sunan Prawata sing munggah dadi Sultan ditentang akèh wong klebu para adipati, antara liya Pangéran Séda Lèpèn adiné Sultan Trenggana. Adipati Jipang yaiku Arya Penangsang uga sing mèlu nentang Sunan Prawata. Sunan Prawata pungkasané tiwas déning Aria Penangsang.

Arya Penangsang munggah dadi panguwasa nanging uga ditentang akèh wong ing antarané Adipati Pajang yaiku Jaka Tingkir. Jaka Tingkir sing uga mantu Sultan Trenggana ngrasa yèn garwané luwih duwé hak tahta kasultanan tinimbang Arya Penangsang. Jaka Tingkir banjur mbangun koalisi karo Ki Ageng Pemanahan lan Sutawijaya, koalisi iki kasil nyingkiraké Arya Penangsang lan Kasultanan Demak wusanané ambruk.

Jaka Tingkir mbangun Kasultanan Pajang, dhaérah Demak dadi bagéan saka Kasultanan Pajang. Jaka Tingkir nyandhang gelar Sultan Hadiwijaya.



Krajan Majapait > Kasultanan Demak > Kasultanan Pajang lan Kasultanan Mataram


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kasultanan_Demak&oldid=818320"