Sunan Giri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Sunan Giri iku salah siji Walisanga lan pangadeg karajan Giri Kedaton, sing dunungé ing dhaérah Gresik, Jawa Wétan. Sunan Giri lair ing Blambangan taun 1442[1].. Sunan Giri nduwèni sawetara dasanama, yaiku Raden Paku, Prabu Satmata, Sultan Abdul Faqih, Raden 'Ainul Yaqin lan Jaka Samudra. Sunan Giri disarèkaké ing désa Giri, Kebomas, Gresik[2] [1].

Silsilah[sunting | sunting sumber]

Ing babad cerita akéh kang beda antara cerita siji lan sijiné, kayata silsilah Sunan Giri [1]. Sakjroning babad akéh kang nyeritakake yaiku anak Maulana Ishaq, yaiku wong kang mubaligh teka saka Asia Tengah [2]. Maulana Ishaq diceritakake nikah (kawin) karo Dèwi Sekardadu, yaiku putri saka Menak Sembuyu panguasa tlatah ing Blambangan ing masa-masa akhir kekuasaane Majapahit [2] [1].

Panemu liya sing maratélakaké yèn Sunan Giri uga minangka katurunan Rasulullah SAW; yaiku liwat jalur katurunan Husain bin Ali, Ali Zainal Abidin, Muhammad al-Baqir, Ja'far ash-Shadiq, Ali al-Uraidhi, Muhammad al-Naqib, Isa ar-Rummi, Ahmad al-Muhajir, Ubaidullah, Alwi Awwal, Muhammad Sahibus Saumiah, Alwi ats-Tsani, Ali Khali' Qasam, Muhammad Shahib Mirbath, Alwi Ammi al-Faqih, Abdul Malik (Ahmad Khan), Abdullah (al-Azhamat) Khan, Ahmad Syah Jalal (Jalaluddin Khan), Jamaluddin Akbar al-Husaini (Maulana Akbar),Ibrahim Zainuddin Al-Akbar As-Samarqandy (Ibrahim Asmoro), Maulana Ishaq, dan 'Ainul Yaqin (Sunan Giri). Umumé panemu kasebut adhedhasar riwayat pesantrèn-pesantrèn Jawa Wétan, lan cathetan nasab Sa'adah BaAlawi Hadramaut.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id) Syekh Hasanuddin: Pendiri Pesantrèn Pertama di Jawa Barat Republika Online: Jumat, 28 April 2006.
  2. ^ a b c (id)Bolland, BJ .1985.Pergumulan Islam di Indonesia .Jakarta:Grafiti Press.(halaman 123)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sunan_Giri&oldid=872351"