Kasultanan Pajang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kerajaan Pajang
Karajaan Pajang
[[Karajaan Demak|]] Flag
15681–1586 Gendéra [[Karajaan Mataram|]]
Ibu kutha Pajang
Basa Jawa
Agama Islam
Pamaréntahan Karajaan
?
 - 1568-15861 Hadiwijaya
Sajarah
 - Hadiwijaya minggah tahta 1568
 - Pindah kakuasaan déning Mataram 1586
^  (1548-1568 yaiku mangsa rerebutan kakuasan minangka sedulur karajaan sabanjuré tilar donya panguasa pungkasan Demak, yaiku Trenggana)

Kasultanan Pajang iku salahsiji Kasultanan ing tlatah Jawa lan dibangun dening Jaka Tingkir. Sedurunge, dhaerah Pajang iki dadi bagéyan Kasultanan Demak ning wektu Demak dipimpin Arya Penangsang, Jaka Tingkir sing dibantu Adipati liyane kasil niwasaké Arya Penangsang. Jaka Tingkir banjur mindahaké pusat kakuwasan menyang Pajang. Miturut kabiasaan jaman mbiyèn, yèn pusat kakuwasan utawa kutharaja dipindah iku maknané nggawé karajan anyar yaiku Kasultanan Pajang. Dhaérah Demak dadi bagéyan Kasultanan Pajang (kadipatèn) lan dipasrahaké marang Arya Pangiri putra Sunan Prawata.

Sultan Hadiwijaya[sunting | sunting sumber]

Jaka Tingkir dadi Sultan Pajang ing taun 1568 lan nyandhang gelar Sultan Hadiwijaya, kadipatèn-kadipatèn liyané sing sadurungé nggabung karo Demak dadi bagéyan Kasultanan Pajang.

Ing taun 1558, Sultan Hadiwijaya masrahaké dhaérah Mentaok (cedhak Kutha Gedhé - Yogyakarta) minangka bebungah kanggo Ki Ageng Pamanahan sing wis mbiyantu nyingkiraké Arya Penangsang lan mbiyantu mbangun Pajang. Dhaérah iki dadi cikal bakal Kasultanan Mataram.

Pajang ambruk[sunting | sunting sumber]

Ing taun 1582 Sultan Hadiwijaya diganti dening putrané yaiku Pangeran Benawa ning disingkiraké dening keturunan Kasultanan Demak yaiku Arya Pangiri, Pangeran Benawa didadèkaké Adipati ing dhaérah Jipang. Ing taun 1587, Sutawijaya (putra Ki Ageng Pemanahan) sing nguasani dhaérah Mentaok misah saka Pajang lan mbangun Kasultanan Mataram. Koalisi Sutawijaya karo Pangeran Benawa pungkasané kasil ngalahaké Arya Pangiri, Sutawijaya banjur mindahaké pusat kakuwasan ing Mataram lan dadi Sultan pisanan ing Mataram.

Pajang saiki[sunting | sunting sumber]

Saiki Pajang namung jenengé sawijining kalurahan ing kutha Surakarta waé. Ananging isih ana patilasané karaton Pajang.



Kasultanan Demak > Kasultanan Pajang lan Kasultanan Mataram


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kasultanan_Pajang&oldid=808573"