Krajan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Karajan)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg

Kraton, tembung iki dijupuk saka tembung ratu oleh panambang Ke- lan -an dadi Keratuan. Ing cara Jawa keratuan yen diwaca dadi kraton. Istilah iki uga padha karo istilah kedaton. Krajan utawa Kraton yaiku salah sijining wangun (pamaréntahan) negara sing dipimpin dening Raja, Ratu utawa Maharaja. Wangun negara krajan iki sing paling tuwa ing donya lan nganti saiki isih akèh negara-negara sing nganggo wangun negara iki.

Wangun negara krajan utawa monarki iki nduwé akèh jinisé. Antara liya Krajan absolut, Krajan konstitusional uga ana Krajan demokratis. Ing tlatah Jawi, istilah kraton wis ana saka biyen. Nalika jaman Kediri sarta Majapait, ing pirang-pirang naskah kuna, nyebutake istilah kraton. Conto kraton sing isih ana nganti saiki ing tanah Jawi yaiku Kraton Yogyakarta, Kraton Surakarta, lan Kraton Cirebon. Saliyane kuwi wis dadi cerita jaman biyen wae.

Uga pirsani[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Krajan&oldid=725763"