Krajan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Karajan)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg

Kraton, tembung iki dijupuk saka tembung ratu oleh panambang Ke- lan -an dadi Keratuan. Ing cara Jawa keratuan yen diwaca dadi kraton. Istilah iki uga padha karo istilah kedaton. Kraton yaiku salah sijining wangun (wewengkon) negara sing didhawuhi dening Raja, Ratu utawa Maharaja. Wangun negara kraton iki sing sepuh dhewe ing donya lan nganti saiki isih akèh negara-negara sing nganggo wangun negara iki.

Wangun negara kraton utawa monarki iki nduwé akèh jinisé. Watara liya Kraton absolut, Kraton konstitusional barang ana Kraton demokratis. Ing tlatah Jawa, tatembungan kraton wis ana saka biyen. Nalika jaman Kediri barang Majapait, ing pirang-pirang naskah kuna, nembungake tatembungan kraton. Tuladha kraton sing isih ana nganti saiki ana ing tlatah Jawa yakuwi Kraton Yogyakarta, Kraton Surakarta, lan Kraton Cirebon. Saliyane kuwi wis dadi dongeng jaman biyen wae.

Uga pirsani[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Krajan&oldid=884340"