Krajan Singhasari

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Karajan Singhasari)
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Krajan Singhasari kalebu salah siji krajan sing paling gedhé ing Nuswantara.[1] Kerajaan kang mapan ana ing Jawa Wetan iki diadegaké déning Ken Arok taun 1222.[1][2] Pusat karajaan iki ana ing dhaérah Tumapel (saiki mlebu ing wilayah Kabupaten Malang).[2]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Stupa tilaranipun Krajan Singhasari, samenika dipunsimpen ing Berlin

Kacaritakaké ing Kitab Pararton, Ken Arok yaiku anak saka Ken Endokkang asalé saka Desa Pangkur, wétané Gunung Kawi.[2] Ken Arok nalika semana kayata maling sekti kang dadi buronan pasukan Tumapel.[2] Saka salah siji brahmana, Ken Arok diréwangi dadi kawula alit Tunggul Ametung kang dadi akuwu utawa bupati Tumapel.[2] Ken Arok tresna marang Ken Dedes kang ora liya yaiku permaisuri saka Tunggul Ametung.[2] Amarga tresna kang gedhe, Ken Arok matèni Tunggul Ametung lan ngawini Ken Dedea.[1][2] Nalika semono, Tumapel isih melu Karajaan Kediri kang dipimpin déning Kertajaya.[2] Sawisé ngrumangsani nduwèni kekuwatan kang luwih, tahun 1222 Ken Arok kasil matèni Kertajaya lan munggah tahta dadi raja Singhasari.[1][2] Ken Arok nyandhang gelar Sri Rangga Rajasa Sang Amurwabhumi.[2]

Raja-raja Singhasari[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki jeneng-jeneng raja sing tau marentah krajan Singhasari.[3]

  • Ken Arok kang uga duwe gelar Sri Rajasa Sang Amurwabhumi bisa dai raja ing Singhasari sawise mateni Raja Kertajaya saka Kediri lan Akuwu Tumpel sing jenenge Tunggul Ametung taun 1222. Ken Arok dari raja Singhasari wiwit taun 1222 nganti 1227.[4]
  • Anusapati taun 1227 nganti 1248
  • Tohjaya taun 1248
  • Ranggawuni lan Mahesa Cempaka taun 1248 nganti 1268
  • Kertanegara taun 1268 nganti 1292

Raja-raja Singhasari iku munggah tahta umume liwat rajapati merga dendam, rebutan kekuasaan keturunan Ken Arong iki dicrita'ake ing kitab Pararaton.

Singhasari ambruk[sunting | sunting sumber]

Ing taun 1292, salahsiji panguwasa dhaerah yaiku Jayakatwang (isih keturunan raja-raja krajan Kadiri) mbrontak lan raja Kertanegara tewas. Peperangan iki kecatet ing Prasasti Kudadu sing ditemo'ake ing lereng Gunung Butak, Mojokerto. Sing brasil selamat saka peperangan iki antarane yaiku Raden Wijaya, mantu Kertanagara.

Tinggalane Karajaan Singhasari[sunting | sunting sumber]

  1. Arca Dwalapala, manggon ing sakulone situs candi Singosari
  2. Candi Singosari, kang uga diarani candi Tumapel arupa kuil Syiwa kang gedhe tur dhuwur
  3. Candi Jago, manggon ana ing Malang Jawa Timur, Candi Jago dibangun kanggo raja Wisnuwardhana nalika pertengahan abad 13
  4. Candi Kidal, dibangun ing Rejokidal, Tumpang, Malang, dibangun kanggo Anusapati, raja kaping pindo lan uga anak tiri saka Ken Arok.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d www.batan.go.id(kaundhuh tanggal6 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j Kerajaan Singasari(kaundhuh tanggal 7 mei 2011)
  3. ^ forum.um.ac.id(kaunduh tanggal 13 Juni 2011)
  4. ^ www.smpn7bgr.com


Krajan Pangjalu > Krajan Singhasari > Kerajaan Pangjalu (Jayakatwang) > Krajan Majapait

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Krajan_Singhasari&oldid=847442"