Kasultanan Cirebon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kasultanan Cirebon
Flag
1479 – 1677 Flag of the Dutch East India Company.svg

Gendéra saka Kasultanan Cirebon

Gendéra

Ibu kutha Cirebon
Basa Jawa, Sundha, Cerbonan
Agama Islam
Pamaréntahan Kasultanan
Susuhunan (Sunan), Panembahan
 - 1479-1568 Sunan Gunung Jati
Sajarah
 - Sunan Gunung Jati munggah tahta dadi pandita ratu 1479
 - Kraton Cirebon binagi antara Kasepuhan, Kanoman, lan Kaprabonan 1677

Kasultanan Cirebon iku sawijining kasultanan Islam ing Jawa Kulon ing abad ka-15 lan 16 Masehi, minangka pangkalan wigati jroning jalur dedagangan lan pelayaran antar pulo. Lokasiné ing pesisir lor pulo Jawa lan ing tapel wates antara Jawa Tengah lan Jawa Kulon, agawé tlatah iki dadi plabuhan lan "jembatan" antara kabudayan Jawa lan Sundha saéngga kacipta kabudayan sing khas, yaiku kabudayan Cirebon sing ora didhominasi kabudayan Jawa utawa kabudayan Sundha.

Miturut naskah Carita Purwaka Caruban Nagari, raja-raja sing nate mimpin Kasultanan Cirebon ing kraton Pakungwati, yaiku:[1] [2]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Wildan, H.Dadan, Dr. M.Hum, Cirebon, Masa Lalu dan Kini, Pikiran Rakyat, Edisi Selasa, 8 Juni 2004 [1]
  • Permana, Aan Merdeka, Surutnya Kekuasaan Kesultanan Cirebon, Pikiran Rakyat, Edisi Kamis 17 Juni 2004 [2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kasultanan_Cirebon&oldid=829560"