Karajan Tarumanagara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tarumanagara
Flag
358 – 669 Gendéra
 
Flag
Location of Tarumanagara
The territory of Tarumanagara
Ibu kutha Sundapura (near Tugu, Jakarta and Bekasi)
Basa Sundanese, Sanskrit
Agama Hinduism, Buddhism, Sunda Wiwitan
Pamaréntahan Monarchy
Sajarah
 - Didirikan 358
 - Srivijaya invasion in 650 669

Karajan Tarumanegara iku salah siji karajan tua ing Nusantara pasé ing tlatah Jawa Kulon ing sekitar dhaérah Bogor. Kang kalebu papan Kerajaan Tarumanegara iku Banten, Jakarta tekan perbatasan Cirebon. Rajane kang musuwur yaiku Purnawarman. Tarumanegara iku kagolong Karajan Hindu kang alirane Wisnu.

Tarumanegara wong ngerti saka

Patilasan sajarah[sunting | sunting sumber]

Loro reco Dewa Wisnu kapanggih ing Cibuaya, Karawang, Jawa Kulon. Tarumanagara abad ka-7 Masehi. Makuthane sing mirip tabung padha karo reco gaya Khmer Kemboja.

Patilasan karajan iki umume prasasti antarane:

  1. Prasasti Kebon Kopi, ing Kecamatan Ciampea, Kabupaten Bogor. [1]
  2. Prasasti Tugu, ing Desa Tugu, Kecamatan Tarumajaya, Kabupaten Bekasi.[1]
  3. Prasasti Munjul utawa Prasasti Cidanghiang, ing Kecamatan Munjul, Kabupaten Pandeglang, Banten.[1]
  4. Prasasti Ciaruteun, ing Kecamatan Ciampea, Kabupaten Bogor.[1]
  5. Prasasti Muara Cianten, uga ing Kecamatan Ciampea, Kabupaten Bogor.[1]
  6. Prasasti Jambu, Nanggung, Kabupaten Bogor.[1]
  7. Prasasti Pasir Awi, Citeureup, Kabupaten Bogor.[1]

Saliyane iku sumber crita bab kerajaan iki uga ana ing Naskah Wangsakerta sing dianggep kurang mitayani dening sawetara paniliti.

Silsilah[sunting | sunting sumber]

Silsilah raja-raja Tarumanegara iki miturut Naskah Wangsakerta:

Jayasingawarman


Purnawarman[sunting | sunting sumber]

Purnawarman suksés ningkataké kasejahteraané rakyaté, iku isa dideleng saka prasasti Tugu déné raja Purnawarman meréntahaké gawé saluran kanggo irigasi kanggo ngelancaraké banyu kanggo sawah.[1]

Teratur lan rapi isa dideleng saka usahané Purnawarman kanggo nyejahterakaké rakyaté. Raja nggatékake kaum Brahmana amarga kaum Brahmana iku dianggep penting ing upacara korban kang dilaksanakaké ing Karajan kanggo tandha déné wong ing karajan iku ngormati para déwa.[1]. Wis ana pembageyan masyarakat kang strukturé wis apik yaiku wis ana pembagéyan kasta lan tugasé dhéwék-dhéwék.

Titah Raja nggawé terusan kang dawane tekan 6122 tombak kanggo nyegah banjir lan kanggo jalur pelayaran dagang antar dhaérah. [2]

Kabudhayan ing Tarumanegara wis dhuwur sebab bisa dideleng saka prasasti kang bisa nunjukaké déné wis ana kabudhayan nulis ing kono. [2]

Ekonomi Sosial Budaya
Irigasi lan niaga(dagang)[3] Susunan masyarakat wis teratur[3]wis kebagi ing kasta lan wis ana pembagéyan tugasé dhéwék-dhéwék[3] wis nganggo huruf pallawa lan sansakerta[3]basa pergaulane Kun Lun saka Cina[3]


Karajan Salaknagara > Karajan Tarumanegara > Karajan Galuh lan Karajan Sundha

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)(Badrika,I.W.(2006)."Sejarah Untuk SMA Jilid 2 Kelas XI Program Ilmu Sosial".Jakarta:Erlangga. Hal.14)
  2. ^ a b (id)(Badrika,I.W.(2006)."Sejarah Untuk SMA Jilid 2 Kelas XI Program Ilmu Sosial".Jakarta:Erlangga. Hal.15)
  3. ^ a b c d e (id)(Alfian, M.(2006)."Sejarah Untuk SMA dan MA Kelas XI Program Ilmu Sosial".Jakarta:Erlangga. Hal.25)


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman