Prasasti Tugu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Prasasti Tugu ing Museum Nasional

Prasasti Tugu iku salah siji prasasti sing asalé saka Karajan Tarumanagara. Prasasti kasebut isiné nerangaké agawé Kali Candrabaga déning Rajadirajaguru lan gawé Kali Gomati déning Purnawarman ing taun ka-22 mangsa pamaréntahané. Penggalian kali kasebut minangka gagasan kanggo ngéndhani bencana alam arupa banjir sing kerep kedadéyan ing mangsa pamaréntahan Purnawarman, lan kurang banyu ing mangsa ketiga.

Lokasi[sunting | sunting sumber]

Prasasti Tugu ditemokaké ing kampung Batutumbuh, désa Tugu, persisé ing koordinat 0°06’34,05” BT lan 6°07’45,40”LS sing saiki dadi wilayah kalurahan Tugu Kidul, kecamatan Koja, Jakarta Lor


Tèks:[sunting | sunting sumber]

pura rajadhirajena guruna pinabahuna khata khyatam purim prapya candrabhagarnnavam yayau//
pravarddhamane dvavingsad vatsare sri gunau jasa narendradhvajabhutena srimata purnavarmmana//
prarabhya phalguna mase khata krsnastami tithau caitra sukla trayodasyam dinais siddhaikavingsakaih
ayata satsahasrena dhanusamsasatena ca dvavingsena nadi ramya gomati nirmalodaka//
pitamahasya rajarser vvidaryya sibiravanim brahmanair ggo sahasrena prayati krtadaksina//


Rujukan[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
  1. C.M.Pleyte “Uit Soenda’s Voortijd” Het Daghet 1905/1906:176-dst.
  2. H.Kern “Een woord in ‘Sanskrit opschrift van Toegoe verbeterd” TBG. LII. 1910:123
  3. N.J.Krom “Inventaris der Hindoe-oudheden” ROD 1914, 1915:19 (no.35)
  4. Hindoe-Javaansche Geschiedenis, ‘s-Gravenhage, Martinus Nijhof l931:79-81
  5. J.Ph.Vogel “The Earliest Sanskrit Inscriptions of Java” ROD. 1914, 1915:28-35; plate 27
  6. F.D.K.Bosch “Guru, Drietand en Bron” BKI 107, 1951: 117-134. Juga terjemahan bahasa Inggris “Guru, Trident and Spring” dalam Selected Studies in Indonesian Archaeology, The Hague : Martinus Nijhof, 1961:164-dst
  7. J.Noorduyn dan H.Th.Verstappen “Purnavarman Riverworks Near Tugu” BKI 128, 1972:298-307.
  8. L.Ch.Damais “Les Ecritures d’Origine Indienne en Indonesie et dans le Sud-Est Asiatique Continental’ BSEI XXX(40. 1955:365-382.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prasasti_Tugu&oldid=831490"