Étiopia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Republik Demokratik Federal Ethiopia
Ityop'iya Federalawi Demokrasiyawi Ripeblik
የኢትዮጵያ ፈደራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ
Gendéra Ethiopia Lambang Ethiopia
(Gendéra Ethiopia) (Lambang Ethiopia)
Motto: —
Lokasi Ethiopia
Basa resmi Basa Amhara
Ibukutha Addis Ababa
Presiden Mulatu Teshome Wirtu
Perdana Mentri Haile Mariam Desalegn
Wilayah
 - Total
 - % air
Urutan ka-26
1.127.127 km²
0,7%
Pedunung
 -Total(2008) i
 -Kepadatan
Urutan ka-16
80.000.000
60,0/km²
Kamardikan Desember 1944 (saka Britania Raya) [1]
Mata uang Birr (ETB)
Pendapatan Per Kapita $1122,93
Zona wektu UTC +3
Lagu kabangsan Whedefit Gesgeshi Woude Henate Ethiopia (Maju mangarep, Bundha Ethiopia)
TLD .et
Kode telepon 251

Republik Demokratik Federal Ethiopia (Ityop'iya, basa Amhara ኢትዮጵያ) kuwi sawijining negara kang dumunung ing Afrika.

Etiopia ndarbèni sajarah kang paling jangkep minangka negara mardika ing bawana kasebut. Minangka negara paling tuwa ing donya, kawasan Etiopia uga minangka salah siji panggonan peradaban kang paling wiwitan ing donya. Pamaréntahan Etiopia pisanan diwangun udakara taun 980 SM lan nampa agama Kristen ing abad ka-4 M. Negara iki cukup unik yèn dibandingaké karo negara-negara Afrika liyané amarga ora naté dijajah wektu jamané Parebutan Afrika, lan terus mardika nganti taun 1936, nalika pasukan Italia nguwasani negara mau. Pasukan-pasukan Britania Raya lan Ethiopia ngalahaké tentara Italia taun 1941, lan Ethiopia ngéntukaké kadhaulatané manèh sawisé nanda tangani Prajanjèn Britania-Ethiopia ing Desember 1944. Ethiopia biyèn naté dijenengké Abisinia.

Wektu iki, Etiopia minangka negara awangun republik lan mèlu aktif jroning aktivitas-aktivitas kerjasama internasional. Ibukuthané, Addis Ababa minangka pusat administrasi Uni Afrika (AU).

Etiopia isih nganggo kalendher Julian saéngga negara iki arep mbuka rangkaian perayaan nyambut milenium katelu adhedhasar penanggalan kalendher kasebut. Negara ing Sungu Afrika iki migunakakén kalender Julian kang kèri watara 7 tahun dibandingaké karo kalendher Gregorian kang luwih umum dipigunakaké ing donya[1].

Jeneng[sunting | sunting sumber]

Jeneng "Etiopia" jaré asal saka "Ityopp'is", yaiku jeneng anak putu Ham, pambangun kutha Aksum. Jeneng lawas "Abbesinia" asal saka klompok suku Habesha, yaiku kaum kang manggoni kawasan Ethiopia wiwit taun 3000 SM.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Sajarah Etiopia

Pulitik[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Pulitik Etiopia
Delengen uga: Panguwasa lan kepala negara Etiopia

Geografi[sunting | sunting sumber]

Peta Ethiopia.
Artikel utama: Geografi Etiopia

Panebangan alas[sunting | sunting sumber]

Kawasan, zona, lan distrik[sunting | sunting sumber]

Sangang dhaérah (region) lan loro kutha (chartered) yakuwi:

  1. Addis Ababa
  2. Afar
  3. Amhara
  4. Benishangul-Gumuz
  5. Dire Dawa
  1. Gambela
  2. Harari
  3. Oromia
  4. Somali
  5. Region Southern Nations, Nationalities, and People's
  6. Tigray

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Ekonomi Etiopia
Delengen uga: Bantuan asing kanggo Etiopia

Demografi[sunting | sunting sumber]

Cah sekolah ing Oromia kulon, Ethiopia.

Kasehatan[sunting | sunting sumber]

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Pendidikan ing Etiopia
:Delengen uga: Perguruan tinggi ing Ethiopia

Budaya[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Budaya Etiopia

Olahraga[sunting | sunting sumber]

Arkeologi[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Ethiopia kicks off celebrations for third millennium", Associated Press, diakses Mei 2007

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Ethiopia kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity
Wikinews
Wikinews basa Inggris nduwé artikel warta perkara:

Gambaran Umum

Pendhidhikan

Turisme

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Étiopia ing Wikivoyage

Pamaréntah

Independen



Kutha-kutha ing Ethiopia

Adama (Nazret) | Addis Ababa | Adigrat | Adwa | Ambo | Arba Minch | Asaita | Asella | Asosa | Awasa | Axum | Bahir Dar | Debre Berhan | Debre Marqos | Debre Tabor | Debre Zeyit | Degehabur | Dembidolo | Dessie | Dila | Dire Dawa | Gambela | Goba | Gode | Gondar | Harar | Irgalem | Jijiga | Jimma | Kebri Dahar | Kombolcha | Mek'ele | Negele Arsi | Negele Boran | Nekemte | Shashamane | Sodo | Weldiya | Wukro | Ziway


Uni Afrika

Aljazair · Angola · Benin · Botswana · Burkina Faso · Burundi · Kamerun · Tanjung Verde · Republik Afrika Tengah · Chad · Komoro · Republik Demokratis Kongo · Republik Kongo · Côte d'Ivoire · Djibouti · Mesir · Eritrea · Ethiopia · Guinea Khatulistiwa · Gabon · Gambia · Ghana · Guinea · Guinea-Bissau · Kenya · Lesotho · Liberia · Libya · Madagaskar · Malawi · Mali · Mauritania · Mauritius · Mozambik · Namibia · Niger · Nigeria · Rwanda · Republik Demokratik Arab Sahrawi · Sao Tome lan Príncipe · Senegal · Seychelles · Sierra Leone · Somalia · Republik Afrika Kidul · Sudan · Swaziland · Tanzania · Togo · Tunisia · Uganda · Zambia · Zimbabwe

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Étiopia&oldid=870078"