Médecins Sans Frontières

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Logo Médecins Sans Frontières

Médecins Sans Frontières (basa Indonésia: Dhokter Lintas Batas[1]), nama resminipun ing Amerika Serikat Doctors Without Borders, inggih punika satunggaling LSM pamaring bantuan kamanungsan sekular ingkang paling misuwur kangge proyek-proyekipun ingkang ngadhepi penyakit-penyakit endemis. Ing wewengkon-wewengkon ingkang kacabik perang lan ing nagara-nagara berkembang.

Médecins Sans Frontières dipunbentuk nalika taun 1971 déning sakelompok alit dhokter Perancis sasampunipun Perang Saudara Nigeria (separasi Biafra). Organisasi punika dipunkenal meh sadaya donya kanthi nama Perancisipun utawi sekadar singkatan namanipun, MSF, ananging wonten ing Amerika Serikat nama Doctors Without Borders langkung asring dipunginakaken.

MSF dipunpimpin déning satunggaling dewan direktur internasional ingkang dumunung ing Jenewa, Swiss, lan dipunorganisir dados 20 bageyan. Saben taunipun, antawis 3.000 dhokter, perawat, bidan lan tenaga logistik dipunrekrut saperlu nindakaken manke proyek,[2] ananging namung 1.000 ingkang dipunkerjakaken kanthi permanen minangka staf kangge ngrrekrut relawan lan nangani perkawis keuangan lan hubungan kaliyan medai. Para donor swasta maringi antawis 80% saking dana ingkang dipunbetahaken déning organisasi punika, dene sumbangan pamarentah lan perusahaan-perusahaan maringi kiranganipun. Anggaran taunan MSF antawis sakitar AS dolar 400 juta.[3]

Organisasi punika aktif maringi layanan pemeliharaan keséhatan lan latihan medis kangge penduduk wonten ing 70 nagara langkung, lan asring nuntut tanggel jawab pulitik ing laladan-laladan konflik kados Chechnya lan Kosovo. Namung setunggal wonten ing sejarahipun, wonten ing Genosida Rwanda (genosida ing Rwanda taun 1994), organisasi punika nywantenaken intervensi militer.

MSF pikantuk Hadhiah Perdamaian Nobel taun 1999 minangka penghargaan saking upaya-upaya para anggotanipun ingkang terus-terusan kangge maringi pemeliharaan keséhatan ing papan-papan ingkang dipunlanda krisis, sarta mbangkitaken kesadaran internasional tentang potensi bencana kemanusiaan. Dr. James Orbinski, ingkang njabat presiden organisasi nalika wekdal punika, pikantuk hadhiah punika atas nama MSF. Saderengipun, MSF ugi pikantuk Penghargaan Perdamaian Seoul 1996. [1] Presiden MSF sekarang adalah Dr. Christophe Fournier.

Pembentukan[besut | besut sumber]

Organisasi-organisasi ingkang masok tetedhan lan bantuan medis darurat dhateng penduduk ingkang mbetahaken, kadosta Oxfam, sampun dangu wonten saderengipun MSF kabentuk nalika taun 1971. Gerakan Palang Merah lan Bulan Sabit Merah International (Palang Merah Internasional (ICRC)), kabentuk taun 1863, inggih punika sumber utama bantuan medis darurat kangge penduduk-penduduk ing nagara-nagara ingkang dipunlanda perang lan bencana alam.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Medecins Sans Frontieres: Mengulurkan Tangan dengan Tetap Jujur". Kompas Cybermedia. Dijupuk 03-02-2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. ^ Information obtained from the various sections' websites.
  3. ^ Forsythe, David P. (2005) The Humanitarians: The International Committee of the Red Cross, Cambridge University Press. ISBN 0-521-61281-0.

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Informasi tambahan[besut | besut sumber]

Basa Inggris[besut | besut sumber]

Non-Inggris[besut | besut sumber]