Muhammad Yunus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Muhammad Yunus

Muhammad Yunus (basa Bengali: মোহাম্মদ ইউনুস), lair ing Chittagong, East Bengal, sapunika Banggaladésa), 28 Juni 1940; umur 77 taun) inggih punika salah satunggaling bankir saking Bangladesh ingkang ngrembakakaken konsep kredit mikro, inggih punika pangembangan pinjaman skala alit kanggé usahawan miskin ingkang boten saged ngampil modal saking bank umum. Yunus ngimplementasikaken pamanggih punika kanthi mbiyangun Grameen Bank.[1] Piyambakipun ugi menangaken Bebungah Budaya Asia Fukuoka XII 2001.

Piyambakipun kapilih minangka panarima Penghargaan Bedhamèn Nobèl (sesarengan kaliyan Grameen Bank) nalika taun 2006.

Muhammad Yunus (Chittagonian, Bengali: মুহাম্মদ ইউনুস, dipunlafalaken Muhammôd Iunus; miyos 28 Juni 1940) minangka salah satunggaling ékonom Bangladesh lan pendiri Grameen Bank, satunggaling lembaga ingkang nyamektakaken kredit mikro (kredit alit kanggé rakyat miskin ingkang kagungan jaminan) sanès kanggé mbiyantu klien mbiyangun kredit lan keuangan swasembada. Nalika taun 2006 Yunus lan Grameen pikantuk Bebungah Nobèl Bedhamèn "kanggé usahanipun lumantar kredit mikro kanggé nyiptakaken pambangunan ékonomi lan sosial saking andhap".[2]

Yunus sampun pikantuk sapérangan penghargaan nasional lan internasional sanèsipun. Piyambakipun minangka salah satunggaling anggota dewan penasihat ing Shahjalal Universitas Sains dan Teknologi. Saderengipun, piyambakipun minangka salah satunggaling profesor ékonomi ing Chittagong University ing pundi piyambakipun ngrembakakaken konsep kredit mikro lan keuangan mikro. Pinjaman punika dipunparingaken dhateng pangusaha ingkang miskin saperlu njangkepi syarat kanggé kredit bank tradisional. Piyambakipun minangka panulis Banker wonten ing buku Miskin lan kalih ing Model Bisnis Sosial, lan anggota dewan pendiri Grameen Amérika lan Grameen Foundation. Grameen Intel namung salah satunggaling tuladha saking kathahing kemitraan publik lan swasta sapunika dipunmediasi lumantar pemuda lan Yunus. Nalika wiwitan taun 2007 Yunus nedahaken minat wonten ing paluncuran satunggaling parté pulitik ing Bangladesh ingkang nama Nagorik Shakti (Power Citizen), ananging lajeng boten siyos. Piyambakipun minangka salah satunggaling anggota pendiri Sesepuh Global.[3]

Nalika Maret 2011, sabibaripun serangan pamaréntah, pamaréntah Bangladesh kontroversial dipunpecat Yunus saking jabatanipun ing Grameen Bank, kanthi alesan pelanggaran hukum lan watesing yuswa wonten ing posisinipun [3] Pengadilan Tinggi Bangladesh nengenaken panghapusan nalika tanggal 8 Maret.. Yunus lan Grameen Bank ingkang mendhet kaputusan, ngklaim penghapusan Yunus punika kagungan motif pulitik.

Profesor Yunus dipunpilih déning Wharton School of Business kanggé filem dokumenter PBS, minangka salah satunggaling 'The 25 Tiyang ingkang Paling Prabawa Bisnis saking 25 Taun Pungkasan'.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://www.grameen-info.org/book/index.htm Yunus's autobiography
  2. ^ http://www.microcreditsummit.org/newsletter/speaking2.htm A speech by Muhammad Yunus
  3. ^ http://www.businessweek.com/magazine/content/05_52/b3965024.htm Article on Muhammad Yunus at BusinessWeek, December 26, 2005

Pranala njaba[besut | besut sumber]