Shimon Peres

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Shimon Peres
שמעון פרס
Shimon Peres by David Shankbone.jpg
Presiden Israèl
Lungguh
15 Juli 2007 – Sekarang
Wasir Ehud Olmert
Benjamin Netanyahu
Kadhisiki Moshe Katsav
Kagantèni Sedang Menjabat
Perdana Menteri Israèl
Lungguh
4 November 1995 – 18 Juni 1996
Pejabat sementara hingga 22 November 1995
Présidhèn Ezer Weizman
Kadhisiki Yitzhak Rabin
Kagantèni Benjamin Netanyahu
Lungguh
13 September 1984 – 20 Oktober 1986
Présidhèn Chaim Herzog
Kadhisiki Yitzhak Shamir
Kagantèni Yitzhak Shamir
Lungguh
22 April 1977 – 21 Juni 1977
pejabat
Présidhèn Ephraim Katzir
Kadhisiki Yitzhak Rabin
Kagantèni Menachem Begin
Rerincèn priangga
Lair (1923-08-02) 2 Agustus 1923 (age 93)
Wiszniewo, Polandia (kiniBelarus)
Parté pulitik Mapai (1959 - 1965)
Rafi (1965 – 1968)
Buruh (1968 – 2005)
Kadima (2005 – sekarang)
Sisihan Sonya Peres
Anak Zvia, Yoni, dan Hemi Peres
Agama Yudaisme
Tandha tangan

Shimon Peres (Swara rungokna; Ibrani: שִׁמְעוֹן פֶּרֶס; lair ing Polandia, 2 Agustus 1923; umur 93 taun karo jeneng Szymon Perski) ya iku Presiden Israèl kaping 9 kang isih njabat nganti tekan saiki.[1][2] Dheweke kang duwé gagasan kanggo perdamaian karo Palestina nalika taun 1990-an.[1] Dheweke uga nglakoni migrasi bareng karo keluargane ana ing nagara Israèl nalika 1934) ya iku politikus Israèl, kang uda mantan perdana menteri, lan wakil perdana menteri.[1][2] Peres kacathet dadi anggota lan sawise iku banjur dadi pemimpin Parté Buruh saka taun 1950-an nganti tekan sasi Desember 2005.[2] Sakwise iku dheweke ganti ndukung parté anyar kang jenenge Parté Kadima.[2] Peres kapilih ana Parlemen (Knesset) nalika sasi Maret 2006 minangka anggota saka Parté Kadima.[2] Wiwit tanggal 4 Mei 2006, dheweke njabat dadi Menteri Pembangunan kanggo Negev, Galilea, lan Ekonomi Regional uga Wakil Premier.[1][2] Peres dadi Perdana Menteri Israèl kaping wolu nalika taun (1984-1986 lan 1995-1996), Menteri Luar Negeri Israèl taun (2001-2002), lan Wakil Perdana Menteri ana ing koalisi sakngisore pimimpinan Ariel Sharon nalika taun 2005.[1] Nalika taun 1994, Peres entuk bebungah Penghargaan Perdamaian Nobel bareng karo Yitzhak Rabin lan Yasser Arafat ana ing Pasetujon Oslo.[2] Peres banjur menang ana ing pemilu nasional, lan ndadekake posisine ana ing Parté Buruh san saya kuat lan tangguh kanggo wektu kang tanpa wates.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Shimon Peres ing Wikimedia Commons.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Shimon_Peres&oldid=1053723"