Yitzhak Shamir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Yitzhak Shamir
יִצְחָק שָׁמִיר
Yitzhak Shamir

Mangsa jabatan
20 Oktober 1986 – 13 Juli 1992
Didhisiki déning Shimon Peres
Diganti déning Yitzhak Rabin
Mangsa jabatan
10 Oktober 1983 – 14 September 1984
Didhisiki déning Menachem Begin
Diganti déning Shimon Peres

Miyos (1915-10-15) 15 Oktober 1915 (umur 102)
Ruzhinoy, Kakaisaran Rusia (saiki ing Belarusia)
Partai pulitik Likud
Garwa Shulamit Shamir

Yitzhak Shamir Ngenani wuni iki dengarkan  (basa Ibrani: יִצְחָק שָׁמִיר) (lair ing Ruzhinoy, Kakaisaran Rusia, 15 Oktober 1915; umur 102 taun) iku Perdhana Mentri Israèl wiwit taun 1983 tekan taun 1984 lan mengku kalungguhan manèh taun 1986 - 1992.

Lair ing Rozana, Polen (saiki Ruzhany, Belorusia) kanthi jeneng Icchak Jaziernicki, dhèwèké ngrampungaké Sekolah Menengah Ibrani Bialystok lan sawijining anggota pagerakan pemudha Zionis Betar Vladimir Jabotinsky. Nalika umur 20 taun, dhèwèké ora ngrampungaké studi hukumé ing Warsawa kanggo lunga menyang Mandat Inggris kanggo Palestina, ing ngendi dhèwèké ndhaptar ing Universitas Ibrani Yerusalem.

Kutipan[besut | besut sumber]

  • "Aku nangis sesenggukan nalika ndeleng pendhudhuk kampung Lebanon, sambi nggawa gendéra Hizbullah, ndungkap kagembirané amarga apa sing wis kagayuh, lan amarga kakalahan ngisinaké sing tumiba ing awaké dhéwé. Aku kalebu génerasi sing yakin yèn Israèl ora patut urip ing wewengkon Wétan Tengah kanthi ngatonaké kalemahan ing sangarepé mungsuh-mungsuhé. Ananging, katoné awaké dhéwé wis ngliwati périodhe iki. Lan awaké dhéwé kudu akèh siyap dhiri, ngadhepi munculé kalemahan-kalemahan liyané." (2000; nalika Israèl mundur saka Libanon Kidul tanggal 5 Juni 2000.)
Sing mengku  sadurungé:
Menachem Begin
Perdhana Mentri Israèl
19831984
Diganti déning:
Shimon Peres
Sing mengku  sadurungé:
Shimon Peres
Perdhana Mentri Israèl
19861992
Diganti déning:
Yitzhak Rabin
Sing mengku  sadurungé:
Menachem Begin
Mentri Manca Nagara Israèl
19801986
Diganti déning:
Shimon Peres
Sing mengku  sadurungé:
Yitzhak Rabin
Mentri Pertahanan Israèl
1990
Diganti déning:
Moshe Arens
Sing mengku  sadurungé:
Shimon Peres
Mentri Kauangan Israèl
1990
Diganti déning:
Yitzhak Moda'i
Sing mengku  sadurungé:
Menachem Begin
Ketua Parté Likud
19831992
Diganti déning:
Benjamin Netanyahu